Jump to content

Povreda prava na izum, Kazneni zakon članak 287.


MaliVsVeliki

Preporučene objave

Poštovani pravnici,

molio bih ukratko malo pojašnjenje članka iz naslova, dok ću u drugi tematski topic nadodati još jednu nejasnoću koja se tiče određene klauzule ugovora, a vezano je uz izume.

Pokušati ću simplificirati materiju, za vrijeme trajanja radnog odnosa (kreativac, marketing i slično) u slobodno sam vrijeme radio na određenom autorskom djelu koje je patentabilno. Kako bih poštovao kolektivni ugovor i zakone RH izum sam ponudio poslodavcu koji ga je prihvatio i koristeći moje autorsko djelo 6-7 godina ostvarivao je materijalnu dobit, kredibilitet, i sve benefite koje nosi to autorsko djelo. Kada je taj izum već davao znatnu imovinsku dobit dobio sam otkaz kao tehnološki višak. 

Za taj izum, tj. moje autorsko djelo (nije računalni program, niti ništa što je isključeno od patentabilnosti) poslodavac je sada pokrenuo proces patentiranja. U svemu tome izostavljen sam kao autor (ne znam tko se sada navodi kao autor u prijavi, no nitko me nije kontaktirao u svezi s time), nije mi poznata oznaka patentne prijave ni radi li se o patentu, uporabnom modeli ili industrijskom dizajnu u toj prijavi pa ne mogu provjeriti sadržaj (ili ne znam gdje).

Smatram da je time povrijeđeno moje pravo na izum, moje moralno pravo kao autora, a i materijalno jer se na godišnjoj razini time stvara znatna dobit poduzeću. 

Što mogu i kako pokrenuti da bi ostvario gore navedena prava, a i kazneno prijavio jer se nedvojbeno radi o predstavljanju lažnog autora. (Posjedujem sve relevantne dokaze o nastanku djela).

Unaprijed Vam zahvaljujem na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija