Jump to content

Izvanredni otkaz radnika

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav,

zaposlena sam 19.09.2022. na određeno s istekom ugovora na određeno vrijeme 19.12.2022.

U ugovoru na određeno piše radno vrijeme koje je podijeljeno u smjenama 7-14h, 14-21h. Radi se 6 dana u tjednu, a broj radnih sati u tjednu je 40.

Na platnoj listi za 10.mjesec koju sam dobila piše da sam imala 168 radnih sati, a ja sam radila 182 radna sata koja nisu plaćena niti sam dobila slobodne dane za to. Tjedno moram raditi 42 sata, a ne 40 kako piše u ugovoru. 

Praznici i prekovremeni se ne plaćaju.

Barem jednom do dva puta tjedno se desi da se radi od 14-21h, pa idući dan 7-14h, što nije 12h dnevnog odmora između radnih dana, nakon kojeg se ne dobiva slobodan dan. Slobodni dani se dobivaju onda kada po njihovom ima manje posla, što nekad bude nakon 10 radnih dana u komadu i to 1 dan.

Posao je takav da kronično fali radnika tamo, osoba se ostavlja u smjeni sama gdje je zbog sigurnosti i svega što se treba raditi potrebno da budu barem 3 osobe u smjeni. Rad se svodi na to da moram biti skoro cijelu smjenu vani (nebitno da li je toplo,hladno, pada kiša) i nema me tko zamijeniti niti kad sam sama mogu u miru imati pauzu od 30minuta zbog prirode posla.

Na razgovoru za posao je rečeno koji je opis mog posla, međutim radi manjka radnika primorana sam raditi uz svoj posao i posao za još 3 osobe.

Jesu li ovo dovoljno opravdani razlozi za izvanredni otkaz ugovora o radu? U ugovoru stoji da je otkazni rok u slučaju davanja otkaza 15 dana.

Ukoliko ne postoji mogućnost izvanrednog otkaza, zanima me da li moram najaviti da ugovor o radu na određeno neću produžiti ili samo 19.12. kada istekne ugovor prestanem dolaziti na posao?

Hvala na pomoći!

odgovoreno:

Tamo nisam koristila nikakav godišnji. Radim od 19.09.2022. i imam 4 dana u mjesecu slobodna. A po platnoj listi kao da sam imala 7 dana. Kao dokaz imam platnu listu, slikan papir gdje se upisuju smjene kako tko radi i kad je tko slobodan i slike koje su slane na whatsapp jer moramo svaki dan slati slike na službeni mobitel koje se šalju dalje klijentima. Tako da znam kada sam bila slobodna a kada nisam.

odgovoreno:

Najjednostavnije bi Vam bilo danas uručiti poslodavcu svoj otkaz, u kojemu tražite da Vam se u otkazni rok od 15 dana uračunaju neiskorišteni dani razmjernog godišnjeg odmora. Ako ne želite davati otkaz, onda ste dužni do isteka ugovora raditi, a potom se ne morate nikome opravdavati zašto niste došli na posao.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija