Jump to content

Kazneni izvadak - Do sada neobrađena problematika


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

prilikom zapošljavanja u državnim i javnim službama traži se potvrda da osoba nije kažnjavana za neka od dijela iz kaznenenog zakona. Obično se u natječaju za zaposlenje navede o kojim se dijelima radi, odnosno upućuje se na predmetni zakon u kojem je definirano točno o kojim se člancima kaznenog zakona radi.

 

Pitanje: Osoba je kazneno kažnjavana ali ne za dijela navedena kao prepreku prilikom zapošljavanja.

Kada ta osoba ode po izvadak iz kaznene evidencije što dobija i dali ga uopće može dobiti ?

 

Svakome je jasno da ako osoba dobije izvadak u kojem piše da je kažnjavana za bilo što da će ju se momentalno diskvalificirati sa natječaja za zaposlenje tj. da će se blatantno preći preko zakonskih propisa, a da tim činom oštećena osoba, neće moči dokazati diskriminaciju i nezakonito postupanje.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne bih htjela pametnjariti, ali mi se čini da kod primanja u državnu službu nije bitna vrsta kaznenog djela, osoba koja se prima u državnu službu ne smije biti uopće kažnjavana niti se protiv iste smije voditi kazneni postupak.(ili sam nešto pobrkala????) ako je kazneni postupak pravomoćno okončan, onda će dobiti uvjerenje na kojem će pisati da je pravomoćno kažnjen za to i to kazneno djelo. pitanje vam je na mjestu, međutim kako će uopće osoba koja se natječe znati da ju nisu primili baš zbog toga? možda jednostavno nije udovoljavala drugim uvjetima i taj koji je o tome odlučivao može se pozvati na sasvim nešto drugo što nije odgovaralo ponuđenom radnom mjestu. teško da bi se dokazala diskriminacija i nezakonito postupanje. onaj tko nekog prima na rad se ogradi od takvih stvari i naravno sebe pokrije, a drugi mogu samo nagađati o nepravilnostima........ i rijetko se kad netko upliće u takve odluke tj. rijetko se tko žali na njih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako, zato sam i napisao da je to nedokazivo.

 

Nije tocno da takva osoba po zakonu ne smije biti uopće kažnjavana. Naime definirana točno dijela iz kaznenenoga zakona koja se smtraju preprekom za zapošljavanje u državnim službama.

 

Mislim, netko može biti samo viježbenik ili nilo kakav službenik u državnoj službi, a da to ne zahtijeva neznam kakvu sigurnosnu promjenu.

 

Dakle, moje pitanje i dalje stoji. Ili je to zakonodavac i praksa jednostavno zanemarila. Neuskladjenost zakona ili nešto slično? Nebi bilo prvi puta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija