Jump to content

Za morskywuka ( po preporuci ) i ostale znalce - imam pitanje


anonimno

Preporučene objave

Poštovanje.

 

Od mirovinskog sam dobio rješenje kao hrvatski branitelj o nastaloj profesionalnoj nesposobnosti za rad ( zbog posljedica bolesti 30 % uzrok rata i 70 % uzrok mira ).

 

U istom rješenju piše da žalba ne odgađa izvršenje rješenja. I da će se kontrolni pregled obaviti za dvije godine.

 

Završio sam srednju školu unutarnjih poslova i po zanimanju sam policajac ( sss ).

 

Po završetku srednje škole unutarnjih poslova,

tijekom Domovinskog rata bio sam u spec. jed. policije 3 godine i 1 mj., i sve dalje do 1999 god. kada sam raspoređen u druge sektore mup-a.

 

Sve do danas još uvijek se vodim kao djelatnik mup-a, mada sam više od godinu dana na bolovanju ( a zbog bolesti od koje se liječim od 2000 god.-ptsp ). Mup-ova komisija proglasila me je nesposbnim za policajca zbog iste bolesti a koja je nastupila tijekom službe za vrijeme Domvinskog rata.

 

Mene zanima ima li koristi žaliti se na dodjeljen omjer rat-mir jer osim u mup-u nisam nigdje više radio i s 18 god. otišao sam u rat, dok je moj lječnički karton za bilo koju bolest prije rata takoreći prazan jer osim obveznih sistematskih koje smo imali u srednjoj školi u njemu nema više ništa.

 

Zanima me ako se žalim da li će ta žalba utjecati na donšenje konačnog rješenja o mirovini jer u ovome rješenju koje sam dobio nije mi još određena visina mirovine. Odnosno zanima me da li ako se žalim s time odugovlačim donošenje rješenja o visini mirovine pa umjesto mirovine koju bi primao primam akontaciju koja je sigurno manja od mirovine a što mi ne bi išlo na ruku ?

 

Nemam status rvi-a jer iako sam u zakonskom roku podnio zahtjev za priznavanje rvi-a još nisam pozvan na komisiju za procjenu rvi-a.

Znam da ako dobijem barem 20 % invalidnosti kao rvi mogu obnoviti postupak na mirovinskom, ali što ako ne dobijem a sada se ne žalim na ovo rješenje vezano za omjer rat-mir ?

 

Unaprijed hvala :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ovisi o medicinskoj dokumentaciji koju je priložena uz prijedlog za procjenu preostale radne sposobnosti. Ali, moj ti je savjet da, prije svega, zatražiš uvid u svoj spis predmeta (mislim na mirovinski predmet) i da točno utvrdiš koje bolesti su uvrštene u omjer 30% (rat) : 70% (civilni uzrok). Nakon toga otiđi kod svog liječnika pa se s njim posavjetuj u vezi onoga što si u nalazu vještaka vidio.

Zapamti, kao stranka u postupku imaš pravo uvida u svoj predmet (ovo navodim zato što ovi u HZMO-u baš i ne vole pokazivati predmet stranci).

Tek kada znaš što je uitvrdio vještak, znat ćeš u kojem smijeru treba napisati žalbu (naravno, ako se radi o omjeru ratni/civilni uzrok).

Dakako da žalba unekoliko produžava cijeli postupak, ali ukoliko ne uložiš žalbu na navedeni omjer, pa se kasnije sjetiš iz istog razloga podići tužbu, bit će ti odbijena uz obrazloženje da se nisi žalio na utvrđeni omjer, a imao si priliku.

Ako se sada ne žališ, a kasnije ne dobiješ status HRVI-a, uvijek postoji mogućnost traženja nove procjene invalidnosti zbog pogoršanja (kako u mirovinskom tako i u HRVI postupku - tu igra samo nova medicinska dokumentacija).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja ti je preporuka da se ne žališ jer žalbe vrlo slabo prolaze, a i žalbom možeš samo rastegnuti cijeli postupak što će ti vjerojatno još manje odgovarati, a tvoj liječnik ti po tvom rješenju koje si dobio vjerojatno zaključuje bolovanje. Prihvati situaciju kakva je trenutno (iako ti ne odgovara), digni otpremninu od 10 000 kuna, nastavi sa liječenjem pa nakon 6 mjeseci pokušaj obnoviti postupak zbog (recimo) pogoršanja zdravstvenog stanja i još ako u međuvremnu dobiješ status RVI vjerojatno će to krenuti nabolje..

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moja je situacija donekle slična. isto sam djelatnik mup-a i bio sam u sjp. kad sam dobio rješenje o omjeru uložio sam žalbu jer u rješenju piše da žalba ne odgađa izvršenje ali ajde ga znaj da li se oni toga pridržavaju i kako veli mrljo da ne otegnu predmet. ali koliko sam ja vidio na upitima za evidencije hzmo-a da je žalbeni predmet otvoren pod drugim brojem spisa pa vjerujem da je toćno da žalba ne utjeće na uzvršenje rješenja.

kod tebe je situacija malo drukčija jer nemaš rvi pa smatram da bi tvoja žalba za sada bila nepotrbna pa možda čak i štetna što se tiće brzine rješavanja predmeta. dakle trebao bi ići sa obnovom zahtjeva čim dobiješ rvi. vjerujem da si dobio rješenje o zadržavanju plaće do konačnog rješenja o mirovini.

 

ove postove koje smo ti napisali uzmi u obzir kao korisne informacije a nikako službeno jer na takva pitanja je i teško odgovarati kad svi uredi rade po svom nahođenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duboko potaknut zbivanjima u jednoj Psihijatrijskoj bolnici , prema odnosu branitelja liječenih od PTSP-a i otpuštanjem iz iste ustanove, pokušaču dati mali doprinos sa savjetom, odnosno svojim razmišljanjem.Za početak bi krenuo od jednog posta uvaženog Mrljavca:

-.........Ugovor se može na prijedlog Stručnog povjerenstva za reviziju raskinuti i prije isteka roka na koji je zaključen, i to:

 

- ako su mjerila za donošenje nalaza i mišljenja o invalidnosti pojedinog vještaka, odnosno višeg vještaka bitno različita od mjerila drugih vještaka, odnosno viših vještaka,

- ako u broju rješavanih predmeta na temelju kojih se stječu prava iz mirovinskog osiguranja bitno odstupa od drugih vještaka,

- ako vještak, odnosno viši vještak ima nekorektan odnos prema osiguranicima,

- ako broj žalbi na prvostupanjsko rješenje bitno odstupa od ostalih vještaka,

- kao i u drugim okolnostima na koje upozori Stručno povjerenstvo za reviziju....................

 

niame iz dana u dan pristizanjem rješenja braniteljima, eklatantno je ( kristalno jasno ) da se krše načela medicinske struke pri donošenju odluka o pojedinim odlukama i omjerima za koje bi jedino trebalo biti mjerodavno medicinska dokumentacija i zdravstveni karton od prije i nakon rata. Nakon famoznog satanka u Biogradu prošle godine ne mogu se oteti dojmu da se iste donose po političkom naputku.S toga bi svima koji imaju osnove preporučio mogućnost žalbe, kao i vođenje upravnog spora ukoliko ista bude odbijena.Čini mi se da se HZMO vodi nekom logikom npr. od 100 rješenja na 10 će se ljudi žaliti, a od tih 10 možda svega par završiti na sudu i za njih " vuk sit i koze na broju". Na prethodni upit ja bih postupio kao što je savjetovao morskywuk, uz još jednu malu napomenu da ukoliko mu ne daju tražene informacije da se pozove na Zakon o upravnom postupku, prema kojem ima pravo i na prijepis traženog dokumenta ( o svom trošku ), jer teško da čovjek može zapamtiti sve te podatke koji dobro dođu prilikom sastavljanja žalbe.Protiv eventualnog odbijanja zahtjeva za prijepisom traženog dokumenta dopuštena je posebna žalba i kad zaključak nije izdan napismeno. Žalba se može izjaviti odmah.

Ovdje bih sada malo proširio temu budući da je usko vezana uz sve ovo gore.Naime ukoliko se podnese tužba Upravnom sudu protiv rješenja HZMO njihovo stajalište je da se " ne može " podnijeti novi zahtjev za ocjenom radne sposobnosti sve do okončanja sudskog postupka ili odustajanja od tužbe. Po mom skromnom razmišljanju, a i po tumačenju mnogih pravnika koje sam kontaktirao ( pa tako i pravna pomoć strankama od strane pravnika HZMO ) ne postoji pravna zapreka za donošenje nove ocjene.Naime HZMO u tom slučaju traži privremeni povrat spisa sa suda radi nove ocjene invalidnosti, i nakon donošenja novog rješenja spis ponovno vraća nadležnom sudu. Nakon toga sud traži od tužitelja da se očituje prema sudu da se pismeno očituje da li je zadovoljan donesenim rješenjem i odustaje od tužbe, ili tužbu proširuje i na novo doneseno rješenje i u kojem opsegu. Kako čekam jedno rješenje te ukoliko bude povoljno za mene ja ću ići na ovu varijantu i biti će te biti upoznati kako ona prolazi u praksi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema nepotpunim podacima, uzeo sam u obzir da ćeš dobiti RVI i čin satnika, 30% rat i 70% civilno izlazi cca 3.200.00, što se može povečati omjerom rata i mira i općom nesposobnošću za što mislim da te moguće zavrkavaju godine, jer mi se čini da si mlađi od 40 god., ali nemoj se predavati na ovo što si napisao zaslužuješ više i bori se za to kako su ti opisali poštovani prijatelji i znalci Morskywuk, Mrljavac, Esad i Beretka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija