Jump to content

Pitanje uvezi prometne


anonimno

Preporučene objave

Dakle zbog prebrze voznje sam skrivio prometnu, materijalna steta: tri totalno unistena automobila, i cetvero ljudi s teskim tjelesnim ozljedama(nista strasno; frakture udova i rebara). Auto mi je bio uredno regan i osiguran, a ja trijezan i na nikakvim drogama. Kazneni postupak je u tijeku i ocekuje se uvjetna osuda.

 

Moje je pitanje sljedeće; dali se trebam brinuti da bi neko od zrtava mogao podić privatnu tuzbu protiv mene, ili se to rijesava iskljucivo preko osiguranja, te dali je uopce moguce da me itko od njih tuzi buduci da je kazneni postupak protiv mene pri kraju, te bi to znacilo da mi se dvaput sudi za isto djelo? Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija ti je sljedeća. Osiguranje od odgovornosti ti je ograničeno na unaprijed određeni iznos. U pravilu se tu radi od oko milijun kuna (ovisno od osigurnanja, ali većina se vrti oko tog iznosa) što možeš pročitati na polici osiguranja. Drugim riječima ako si uzrokovao štetu koja je veća, osoba koja se nije uspjela namiriti može te tužiti da preostali iznos ti osobno platiš. Kako si rekao da si uništio 3 automobila i ako uzmemo da su prosječne vrijednost oko 60 000 kuna te ako uzemmo da oštećene osobe pojedinačno protiv osiguranja neće ostvariti više od oko 20 - 80 000 kuna, možeš biti bez brige za svoj novčanik glede novih tužbi jer neće uslijediti.

 

Međutim ostaje problem tvog načina vožnje za kojeg se mi ostali sudionici nadamo da ga nećemo iskusiti na vlastitoj koži :-P:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja baš nisam siguran da možeš biti miran. Uz kaznenu prijavu, a i osudu koja za ovakovo djelo nije nužno da će biti uvjetna (recimo ja bi te osudio na bezuvjetnu kaznu zatvora), možeš očekivati i privatnu tužbu za nadoknadu štete od svakog ozlijeđenog i oštećenog. Na njima je odabir da li će odštetni zahtjev podnijeti protiv tebe osobno (ja bih) ili protiv tvog osiguranja.

 

Obzirom na tvoje minoriziranje i relativiziranje stvari, postoji izgledne šanse da se nećeš tako lako izvući kao što misliš.

 

PS: ne radi se suđenju dva puta za isto djelo, već o dva odvojena postupka, kazneni i građanskopravni (nadoknada štete koju si počinio)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbitinije od svega je da ti osobno, a i svi ostali shvate protupravnost postupanja, sud će prema tome ocijeniti koja će mjera (kazna) za tako nešto biti dostatna.

 

A što se ovog drugog djela tiče, ponekad (često) kada oštećeni nisu zadovoljni sankcijom, radi osobne zadovoljštine tuže krivca, a zastara izvršavanja je 10 godina, pa ako ti možeš izbjegavati nešto toliko vremena, nek ti je sretno.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko kršenjem propisa o sigurnosti prometa tako ugrozi promet da izazove nesreću u kojoj je neka druga osoba teško tjelesno ozlijeđena, ili je drugome prouzročena imovinska šteta velikih razmjera,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno iz nehaja,

počinitelj će se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To zavisi od pretrpljenih ozljeda, trajanja i dužine liječenja, plus materijalna šteta i tako to. Vrhovni je sud postavio određene okvire, a konkretno se na to odgovor može dati jedino ukoliko imaš uvid u cjelokupnu dokumentaciju. Al ajde ono recimo, otpilike teške tjelesne ozljede bez prijeloma, cca 10 dana bolovanja, strah....od oka 10.000 kn.

 

U svakom slučaju savjetujem ti i u kaznenom i u eventualnom građanskom postupku do kojeg btw ne mora ni doći, svi se mogu naplatiti po polici i ti tada "samo" gubiš bonus, stručnu i ovlaštenu pravnu pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija