Jump to content

mišljenje o članku 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu


majaz

Preporučene objave

Poštovani!

 

Molim vaše mišljenje o tumačenju članka 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu, dano od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Članak 4. spomenutog Zakona glasi:

- članak 18. mijenja se i glasi: „KORISNIKU UZ UTVRĐENI IZNOS DOPLATKA ZA DJECU PRIPADA I DODATAK U IZNOSU 500,00 KUNA ZA TREĆE I ČETVRTO DIJETE.“

Prema tumačenju spomenutog HZMO-a pravo na tih 500,00 kuna ima samo korisnik kojemu je utvrđeno pravo na doplatak za djecu za troje, četvero i više djece. Pojednostavljeno ako netko prima doplatak za troje djece dobije još 500 kn za treće djete koje prima doplatak, te ako netko prima doplatak za četvero i više djece dobiva još 1000,00 kuna (500 kn za treće i 500 kn za četvrto dijete za koje prima doplatak).

Ja mislim da je takvo mišljenje nepravedno, socijalno neosjetljivo i diskriminirajuće prema obiteljima sa troje i više djece koje su neizmjerno bogate zbog ta svoja tri i više bisera ali su materijalno siromašne i zbog toga ostvaruju pravo na doplatak za djecu.

Evo primjera: Obitelj sa četvero djece ostvari pravo na doplatak za treće i četvrto dijete, a za prvo i drugo nema pravo jer su redovni studenti. Za treće i četvrto dijete nemaju pravo na dodatak od 500,00 kn. Evo kako bi to izgledalo u kunama: Imamo dvije obitelji sa četvero djece i obje imaju prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva od 800,00 kuna i po zakonu bi im po djetetu pripadao doplatak za djecu od 249,45 kuna. Prva obitelj ima malodobnu djecu i za njih četvero dobe 4 puta 249, 45 = 997, 80 kn plus 500 kn za treće i 500 kn za četvrto dijete

( 500 + 500 = 1000 ) a to je sveukupno 1997, 80 kn (1000 + 997, 80 = 1997, 80 kn).

 

Druga obitelj ima dvoje djece koji su redovni studenti i koji po zakonu nemaju pravo na doplatak za djecu (to pravo je, na žalost, i sramotu tadašnjeg Sabora i Vlade ukinuto prije šest godina) i dvoje malodobne djece koje imaju pravo na doplatak za djecu od 249, 45 kn, a to znači 2 puta 249, 45 = 498, 90 kn. Iako su oni kronološki treće i četvrto dijete u toj obitelji po tumačenju HZMO-a nemaju pravo na dodatak od po 500 kn, pa oni dobe sveukupno 498, 90 kuna. Iako su obje obitelji jednako potrebite prva obitelj dobije 1498, 90 kn više od druge obitelji. Mislim da ovaj primjer potvrđuje moj zaključak da je tumačenje Zakona od strane HZMO-a netočno.

 

Ako je njihovo tumačenje točno molim Vas da me uputite na moguće načine na koje bi se moglo tražiti promjenu toga Zakona na način da kronološki gledano svako treće i četvrto dijete koje ostvari pravo na doplatak za djecu dobije dodatak od 500, 00 kn iako njihove sestre ili braća nemaju pravo na doplatak za djecu.

 

Zahvaljujem na Vašem mišljenju i pomoći, te svima želim odlično zdravlje.

 

 

Božidar Žerjav

Ulica majke Terezije 6

Zagreb

telefon 3457-220

U Zagrebu, 4. ožujka 2007.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

HZMO je vezano slovom zakona u čl. 4. ZID ZDD. Naime, jedino je moguće tumačiti da korisnik već mora imati utvrđen iznos za dvoje djece, dakle da ima pravo na doplatak za tu djecu. Problem po meni ne leži u toj odredbi već u odredbama koje uređuju preduvjete za ostvarenje prava. U načelu, kako je doplatak za djecu mehanizam koji služi kao potpora roditeljima za uzdržavanje djece, to bi pravo trebali ostvarivati svi roditelji koji su po osnovi Obiteljskog zakona dužni uzdržavati svoju djecu.

 

Ja i moja kolegica podnijeli smo prošle godine Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o doplatku za djecu iz razloga što on ne slijedi odredbe Obiteljskog zakona koje se tiču obveze uzdržavanja djece i time dovodi do nejednakosti pred zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Kristijane ! Zahvaljujem na mišljenju i pojašnjenju.Takav zakon je donesen zbog uštede proračunskog novca jer ima puno manje obitellji koje ostvaruju pravo na doplatak za troje i više djece nego obitelji koje to pravo imaju samo za treće ili četvrto dijete.Bog je prvo sebi napravio bradu.Povlaštene mirovine saborskih zastupnika su eklatantan primjer.Puna su im usta pronatalitetne politike i zabrinuti su zbog pada nataliteta koje vodi izumiranju nacije,pa zato ukidaju pravo na doplatak za djecu studentima i starijima od 19 godina,brišu iz zakona o radu čl.63.o roditelju odgajatelju..Vjerojatno tako tumače čl.62.ustava /država štiti materinstvo,djecu i mladež te stvara socijalne,kulturne,odgojne,materijalne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život./Čestitam na zahtjevu za ocjenu ustavnosti i slažem se s Vama da bi doplatak trebali dobiti svi bez obzira na dohodak.Sjajan primjer je pronatalitetna politika u Zagrebu.Želim Vam odlično zdravlje i pozitivno rješenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija