Jump to content

Isplata nužnog dijela


anonimno

Preporučene objave

U nasljedstvo smo dobili imovinu koja je sudom dosuđeni nužni dio, i sastoji se od 1/5 stana u obiteljskoj kući te 1/5 obiteljske grobnice. Uknjižili smo se kao vlasnici i uredno platili porez, ali od toga nemamo ništa jer su u stanu vlasnici ostatka stana. To traje već nekoliko godina. S njima smo načelno dogovorili da će nas oni isplatiti u iznosu procijenjene tržišne vrijednosti, ali stalno odugovlače s tim. Prije godinu dana, ja sam angažirao sudskog vještaka i on je donio procjenu. Da li postoji legalan način da ih natjeramo da nas isplate, ili nam je suđeno čekati dok oni sami ne budu imali potrebu biti vlasnici prostora 1/1?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Geometrijska dioba ne dolazi u obzir jer se radi o tek nekoliko kvadrata stambenog prostora, te petini obiteljske grobnice. Dioba isplatom je cilj, a to je i dogovoreno, nas zavlače već duže vrijeme uz obrazloženje da trebaju dobiti novce, da oni čekaju... A to može potrajati u nedogled. Na koji način se pokreće izvanparnični postupak razvrgnuća suvlasništva, i da li se tu radi isključivo o njihovoj dobroj volji, ili ih institucija suda može prisiliti na to? Da li mogu zaračunati i kamate na vrijeme za koje su nas odugovlačili ili za vrijeme koje su koristili naš dio prostora?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanparnični počinjete podnošenjem prijedloga Općinskom sudu.

Prijedlog: za sastav prijedloga angažirajte odvjetnika.

U prijedlogu predložite diobu isplatom.

Sud će održati ročište s obje strane.

Sud ako uvaži vaš prijedlog, donosi rješenje, koje je ovršna isprava. A kamate u ovrsi možete tražiti od trenutka dospijeća, a to je od pravomoćnosti rješenja suda, odnosno od dana kad je istekao rok za dobrovoljno izvršenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija