Jump to content

Otvaranje obrta - kozmetičke usluge na terenu


Pico162

Preporučene objave

Poštovani,

Moli bih Vas za pomoć i Vaše mišljenje na koji način bi bilo najbolje riješiti niže navedenu situaciju.

Supruga je po struci kozmetičarka (IV.stupanj, položen majstorski ispit) - donedavno je radila u struci, a trenutno je zaposlena izvan struke i planira da tako i ostane.
Međutim s obzirom na specifične usluge (trajna šminka) koje je radila i nakon njenog odlaska prima stalne upite klijentica za tretmane.

Iz tog razmišljali smo o otvaranju obrta s paušalnim oporezivanjem, a ukoliko je to moguće usluga bi se obavljala isključivo u drugim kozmetičkim salonima iz razloga što bi obrt bio registriran na obiteljsku kuću u kojoj takvu uslugu nije moguće obavljati, a salonima je ujedno benefit što su njima navedeni tretmani proširenje usluga koje nude i akvizicija novih klijenata.

Dakle je li uz trenutno zaposlenje moguće imati obrt koji takve usluge pruža isključivo na terenu, i to u drugim kozmetičkim salonima – i ukoliko je, na koji način je zakonski najispravnije obavljati naplatu izvršenih usluga.

a) Kozmetički salon u kojem ona obavi uslugu ispostavi račun i naplati uslugu klijentu npr. Usluga iscrtavanja obrva – 1.000,00kn – a potom ona tom salonu fakturira račun za istu tu uslugu u iznosu npr. 600,00kn. U pravilu razlika iznosa od 400,00 kn bila bi praktično naknada za korištenje prostora salonu u kojem je usluga izvršena.

b) Pomoću prijenosne fiskalne blagajne ona izda račun klijentu u iznosu 1.000,00kn – a salon njoj fakturira uslugu najma prostora 400,00kn – je li u tom slučaju potreban neki ugovor o najmu prostora, poslovnoj suradnji ili što već? Ili je takav ugovor potreban u bilo kojem slučaju?

ili  naravno neka treća opcija ukoliko ove dvije nisu prihvatljive.

Ispričavam se na podužem postu, ali nisam znao na koji način da to kraće napišem.

Unaprijed zahvaljujem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija