Jump to content

Prodaja nekretnine i ne uknjižba novih vlasnika, posljedice


Domagoj7777777

Preporučene objave

Zanima me vaše mišljenje nakon ove situacije:

nekretnina (zemljište) je prije više od 10-tak godina prodano novim vlasnicima (državljani EU-a, Njemačka). Novi vlasnici se nikad na temelju sklopljenog kupoprodajnog ugovora nisu uknjižili, a vjerojatno niti prijavili Poreznoj upravi.

Država tj., RH provede Pilot projekt geodetskih izmjera i parcelizacije te vlasnik već prodane nekretnine (zemljišta), odjednom iz prijašnjeg stanja 1/1, odjednom postane suvlasnikom nekretnine koju je do tada posjedovao, kao i susjednih parcela i objekata (kuće), a čiji su vlasnici druge osobe.

Isto tako, ti su suvlasnici ujedno i suvlasnici u obrnutoj situaciji, a sve zbog greške države RH, odnosno Katastra i provedbe Pilot projekta. 

Bivši vlasnik prodanog zemljišta unatoč posjedovanju ovjerenog kupoprodajnog ugovora i dalje se u zemljišnoknjižnim evidencijama vodi kao formalni vlasnik, iako to ustvari nije, jer za prodano zemljište primio je novčani iznos.

Tu stvar ne staje. 

Prema mišljenju nekih iz odvjetničke struke, jedno od rješenja je izrada geodetskog elaborata i pisana suglasnost ostalih suvlasnika da se stanje vrati na ono koje je prethodilo Pilot projektu. Druga, po meni realnija opcija bila bi tužba prema RH, koja je grešku i prouzročila.

Postavljam pitanje, kako je moguće da bivši vlasnik koji je nekretninu prodao i za prodaju primio novac, odjednom bude opet formalno-pravni vlasnik i odgovara kao da je to i dalje njegovo vlasništvo, unatoč činjenici da u stvarnosti to nije?

Što je sa kupoprodajnim ugovorom i uknjižbom novih vlasnika? Koje su njihove obveze u tom smislu, ali i odgovornost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Domagoj7777777 je napisao:

Druga, po meni realnija opcija bila bi tužba prema RH, koja je grešku i prouzročila.

Nema smisla jer je tu RH najmanje kriva. Naime, to što ista radi u suradnji s DGU je propisano zakonom a sve u svrhu državne izmjere/homogenizacije/usklađivanja digitalnih i analognih planova te u tu svrhu angažira izvođača a koji opt sukladno propisima poziva vlasnike/nositelje prava na česticama da označe međe i prema tome sastavljaju novi plan i prikupljaju podatke o nositeljima prava na istima. Pa je lako moguće 

prije 2 sati , Domagoj7777777 je napisao:

Postavljam pitanje, kako je moguće da bivši vlasnik koji je nekretninu prodao i za prodaju primio novac, odjednom bude opet formalno-pravni vlasnik

da je dotični idto napravio i takovi su podaci upisani.

A što se tiče ovoga,

prije 2 sati , Domagoj7777777 je napisao:

Što je sa kupoprodajnim ugovorom i uknjižbom novih vlasnika? Koje su njihove obveze u tom smislu, ali i odgovornost?

ugovor je samo dokument o pravnom poslu između stranaka koji ako ima sve propisane elemente služi za upis vlasništva u ZK. O tome jasno govori Zakon o vlasništvu na način da se vlasništvo nekretnine stječe uknjižbom u ZK. Dokle god ugovor nije proveden u ZK kupci su samo vanknjižni vlasnici te ni RH a ni bilo tko drugi osim stranaka ne zna a ni ne mora znati da ugovor postoji poradi načela povjerenja u ZK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije logično da netko proda svoju nekretninu (zemljište) i da zbog neodgovornosti novog vlasnika oko uknjižbe, odnosno Državnog katastarskog ureda pri provedbi Pilot projekta, gdje se nešto što je bilo čisto vlasništvo, odjednom postane suvlasništvo. Žalosno je da je DKU to provodio samostalno i bez da je vlasnike (neovisno bivše ili sadašnje) o bilo čemu obavijestio. Oni su postali svjesni pogreške DKU kada su željeli poduzimati neke druge pravne radnje u svezi sa svojim vlasništvom. Nema logike da ne postoji njihova suodgovornost za mijenjanje brojeva kč i njihovo objedinjavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 minuta, Domagoj7777777 je napisao:

Nije logično da netko proda svoju nekretninu (zemljište) i da zbog neodgovornosti novog vlasnika oko uknjižbe

Itekako je logično, jer on nije novi vlasnik. Vlasništvo nekretnine stječe se zakonom predviđenim upisom u zemljišnoj knjizi na temelju valjano očitovane volje dotadašnjeg vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija