Jump to content

Punomoć iz Australije


anonimno

Preporučene objave

Punomoć mora biti ovjerena, pretpostavljam u konzulatu u tom slučaju. Treba sadržavati opseg posla za koji se ovlašćuje druga osoba...dakle formulaciju u smislu ovlašćujem tog i tog da u moje ime i za moj račun sklapa sa tim i tim predugovor i kupoprodajni ugovor za nekretninu tu i tu i da u moje ime primi novac.

Samo nisam sigurnba kako ćete regulirati tabularnu ispravu tj. clausulu intrabulandi jer ne znam dali i ovlaštenja iz punomoći spadaju u to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U punomoći se mora navesti točno opis nekretnine iz izvatka iz zemljišnih knjiga (k.o., zk.ul.k.č.br. i opis), kao i sve radnje koje punomoćnik može obaviti: sklopiti, potpisati i ovjeriti predugovor, ugovor, kao i tabularnu izjavu, primiti kupoprodajnu cijenu i drugo. Punomoć mora biti ovjerena. Ako je vlasnik nekretnine taj iz Australije, naš državljanin onda u veleposlanstvu ili konzulatu RH, a ako nije naš državljanin tada mora kod tijela koje to čini u Australiji (javni bilježnik) nakon čega mora punomoć i apostilirati a gorem slučaju nakon ovjere bi trebao obaviti nadovjere i apostille.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako prodavatelj iz Australije ovjeri punomoć u konzulatu, i ako ona sadrži da se ovlašćuje taj i taj da u njegovo ime i korist potpiše predugovor te kupoprodajni ugovor, može li se u kupoprodajnom ugovoru navesti tabularna izjava o dopuštenju za upis novog vlasnika u zemljišne knjige? Ili pak tabularna izjava mora biti zaseban dokument, pa se i za nju sastavlja posebna punomoć? Molim odgovor ako netko zna, i hvala na prethodnim savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...
, Anonimno je napisao:

Kupili bismo nekretninu čiji vlasnik živi u Australiji. Gospodin bi želio ovlastiti svoga rođaka u Hrvatskoj da s nama sklopi predugovor, a potom i ugovor o prodaji stana. Ima li netko iskustva što sve punomoć mora sadržavati, odnosno koje su moguće komplikacije takvog postupka. Hvala.

Trebam pomoć kako da kupim zemljište u Hr .Vlasnice su u Australiji i poslale su punomoć nećaku iz Srbije ali naš javni bilježnik ne priznaje tu punomoć .Kakva punomoć je valjana za HR.Vlasnice imaju samo Australske dokumente.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste državljanin RH? A one nisu hrvatske državljanke? S obzirom da se od njih otuđuje, punomoć mora biti ovjerena po nadležnom tijelu Australije (kod nas je to javni bilježnik), a lakše je ako australske državljanke tu punomoć daju izravno hrvatskom odvjetniku, nego nećaku iz Srbije, koji također nije hrvatski državljanin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Kupujem građevinsko zemljište od osobe koja živi u Australiji, HR državljanin i opunomoćila je osobu u HR da ju zastupa. Želi da joj isplata dogovorenog kupoprodajnog iznosa bude plaćena u Australskim dolarima jer nema račun u HR niti ga želi imati.

Kako sastaviti članak u ugovoru koji bi to regulirao. Kupoprodajni iznos je dogovoren u EUR, obično se piše po srednjem tečaju HNB-a, a kako tu još pomiriti i australske dolare?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija