Jump to content

Lokacijska dozvola


mirna

Preporučene objave

Na temelju plana koji je na snazi u vrijeme donosenja rjesenja; NE na temelju plana koji je bio na snazi u vrijeme podnosenja zahtjeva.

Pa cak, primjer iz prakse: Ministarstvo je ukinulo lokacijsku dozvolu jer je u zalbenom roku (od dana donosenja lokacijske pa do isteka roka za zalbu na istu) stupio na snagu novi plan!

Stvar je sad na upravnom sudu, ali je suludo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bas da suludo.

Budite tako ljubazni pa mi recite gdje to piše? Naime, i u mom Uredu su isto takvog stava, samo ne mogu otkriti na čemu se temelji. Pitam se tko će strankama koje su na vrijeme podnijele zahtjev naknaditi štetu što im investicija propadne zbog sporosti administracije... :bonk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po zakonu o opcemu upravnom postupku bitan je trenutak kada je zapoceo upravni postupak. a to je kada je upravno tijelo poduzelo bilo koju radnju radi rjesavanja postupka.

 

taj trenutak je bitan za primjenu prava to nije niti kada je ponijet zahtjev, a niti kada je doneseno rjesenje (iako moze fakticki biti da je tijelo samo odmah donijelo rjesenje bez drugih radnji pa se poklpa isti trenutak)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mirna izdavanje lokacijske je samo radi toga da se utvrde uvjeti za odredjenu mikrolokaciju (primjerice kda imate detaljan plan uredjenjaonda niti nema lokacijske i opet se ne smije gradti. tek po konacnoj gradjevinskoj bi se eventualno moglo graditi inacene pa gdje vam je tu onda pretrpljena šteta) nema nikakve odgovornosti drzave za stetu jer nema uzrocnosti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjenjuje se zakon, drugi propisi, podzakonski propisi u vijeme DONOŠENJA upravnog rješenja: načelo zakonitosti koje je određeno čl. 4. st.1. Zakona o općem upravnom postupku. Naime, kada bi se primjenjivao zakon u vrijme podnošenja zahtjeva, a u međuvremenu se zakon promijeni, doneseno rješenje bi bilo nezakonito, jer je pri odlučivanju primjenjen zakon koji nije na snazi.

Prostornim planom se može, kao i svakim drugim propisom, odrediti produljeno djelovanje nekih odredaba prethodno važećeg propisa, pa bi bilo dobro da pogledate što piše u prijelaznim odredbama prostornog plana. U većini slučajeva, donositelji tih planova nisu o tome vodili računa, pa vaša situacija je uobičajena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po jednom tumačenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kao prva radnja u postupku može se smatrati i zavođenje zahtjeva u službenu evidenciju tijela koje vodi postupak od strane pisarnice, budući se i ta radnja vrši u cilju vođenja postupka, tako da se poklapao datum podnošenja zahtjeva s datumom pokretanja postupka. Da li ste, dakle, mišljenja da je (ispravno rečeno) datum pokretanja postupka odlučujući za primjenu prostornog plana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Varate se, šteta može biti ogromna jer se investitor lijepo raspita u nadležnom uredu što i pod kojim uvjetima može graditi, uđe u investiciju kupnje zemljišta i izrade projektne dokumentacije, uredno preda zahtjev i čeka. Kod nas je normalni rok za ishođenje lokacijske dozvole između 6 mjeseci i godine dana. U međuvremenu može stupiti na snagu novi plan kojim je, primjerice, predmetno zemljište predviđeno kao zelena površina. Ili, minimalna površina parcele mora biti veća nego što je bila prije, a investitor nema mogućnost dokupiti potreban broj kvadrata i njegovo zemljište postaje bezvrijedno. Tako je sada u pripremi jedan plan koji minimalnu površinu parcele za građenje obiteljske kuće povećava s dosadašnjih 600, na 1000 m2.

Slažete se da se radi o šteti, iako se na temelju lokacijske još ne može graditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste, donositelj plana nije vodio računa o postupcima koji su pokrenuti po odredbama prethodnog plana. Osobno me muče situacije opisane u prethodno objavljenom postu.

Ili, još gore, što biste rekli da imate na snazi detaljni plan uređenja pa se ide direktno na građevinsku dozvolu. Investitor kupi zemljište, plati izradu glavnog projekta, postupak se pokrene, investitor plati komunalni i vodni doprinos i tu stupi na snagu novi detaljni plan koji onemogućuje takvu gradnju, odnosno izdavanje građevinske dozvole??? :horor:

Poštujem načelo zakonitosti, ali što je s pravnom sigurnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ja te odredbe u ZUP-u ne nalazim. :-?

 

Što se tiče mjerodavnog prava, razumjeli smo se.

 

Problem je u tome što u materijalnim propisima, kao što je Zakon o gradnji, u prijelaznim odredbama stoji da se postupci pokrenuti po prethodnom zakonu, dovršavaju po istom, tako da tu nema dileme, no prostorni planovi takve odredbe ne sadrže. Barem oni s kojima sam ja u doticaju.

Znači da postoji neko načelno pravilo o tome. Ljudi s kojima sam razgovarala oprečnih su mišljenja, zato ja postavljam pitanje: gdje to piše?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

članak 125. Zakona o općem upravnom postupku kaže kada se smatra da je postupak pokrenut--- to je trenutak kada nadležni organ izvrši ma koju radnju u cilju vođenja postupka.

Materijalni propisi se primjenjuju po trenutku kada je pokrenut postupak osim ako je tim materijalnim ili nekim novim propisano drugačije.

 

dakle, ako bi npr. novim zakonom o gradnji ili zakonom o prostornom uređenju (ne i gupovima ili slično) bilo propisano da se primjenjuje pravo u trenutku izdavanja rješenja onda je to tako.

i to uz dodatan uvjet da je zaključkom Hrvatskog sabora dozvoljena retroaktivna primjena novog zakonskog članka unazad.

 

nadam se da je dovoljno objašnjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa nije teško za prihvatiti, samo ako se zna gdje to piše?

Ovo što ste napisali, kako se u pravilu primjenjuju propisi, meni je sasvim prihvatljivo i logično, ali ipak me zanima gdje piše to pravilo. Čini mi se da to ne bi smjela biti samo stvar prakse.

 

Znate,prilično je nezgodna situacija kada stranci priopćite nešto što je za nju nepovoljno, i ona vas pita zašto je to tako,vi joj odgovorite da je to pravilo, a ona vas pak dočeka s pitanjem, gdje to piše. Zato inzistiram ( i pomalo dosađujem) i ja s tim pitanjem...

 

:mig:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

logikom zakona.

 

znaci ako zakon nije retroaktivan onda se primjenjuje onaj zakon koji vrijedi u trenutku podnosenja zahtjeva jer u tom trenutku vi trazite da upravno tijelo odluci o vasim pravima i obvezama.

 

kada je zako retroaktivan onda se primjenjuje onaj zakon koji je vrijedio u trenutku donosenja tih izmjena.

 

to se izvodi iz ustava, zakona o opcem upravnom postupku, djelkomice zpp-a i svakog materijalnog propisa ponaosob.

za teoretiziranje pitajte profesra Medvedovica koji je u tome strucnjak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija