azysakura objavljeno: 22. siječanj 2023. objavljeno: 22. siječanj 2023. Poštovani, molim Vas za pomoć. Situacija je sljedeća: Nakon smrti oca na ostavinskoj raspravi sam prihvatila naslijeđe koje se sastoji samo od grobnog mjesta (vrijednost do kojih 20.000 kn). Ostalu imovinu nije imao! Tek kasnije, kada sam krenula zatvarati njegove račune, sam saznala da su iza tate ostali veliki dugovi (oko 300.000kn). Jesam li ja dužna platiti sve te dugove ukoliko mi se jave te firme prema kojima je imao ta dugovanja? Kako je najbolje postupiti u ovoj situaciji pošto je prošlo već 2 godine i ja još ništa ne znam…tj. nitko se još nije javio u vezi tih dugova. Unaprijed hvala na odgovoru. Citiraj
Bonaparte odgovoreno: 23. siječanj 2023. odgovoreno: 23. siječanj 2023. Ne. Nasljednik je dužan podmiriti dugove do vrijednosti imovine koju je naslijedio. Dakle, dužni ste podmiriti samo do tih 20.000,00 kn. Vjerovnici neće stati s potraživanjima pa ste Vi dužni svaki put kad Vas netko pozove na plaćanje izjaviti prigovor. drot13 i azysakura 2 Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 24. siječanj 2023. odgovoreno: 24. siječanj 2023. Dana 23. 01. 2023. u 10:14, Bonaparte je napisao: Vjerovnici neće stati s potraživanjima pa ste Vi dužni svaki put kad Vas netko pozove na plaćanje izjaviti prigovor. Ako vjerovnici raspolažu sa ovršnim ispravama u odnosu na pok. oca, tada možete očekivati, osim sudskih ovrha i izravnu naplatu preko FINA-e. U takvim slučajevima ćete morati koristiti Zahtjev za zaštitu prava po čl. 210. OZ-a, odnosno žalbu izvan roka i paziti da postupite pravovremeno (u roku od 60 dana od dana dostave zahtjeva za izravnu naplatu FINA-i), a ne bi bilo loše koristiti i prijedlog za odgodu ovrhe, jer ukoliko se vjerovnici naplate, postupak povrata sredstava bi mogao biti jako, jako dug. azysakura 1 Citiraj
azysakura odgovoreno: 24. siječanj 2023. Autor odgovoreno: 24. siječanj 2023. prije 8 sati , Borbena7 je napisao: Ako vjerovnici raspolažu sa ovršnim ispravama u odnosu na pok. oca, tada možete očekivati, osim sudskih ovrha i izravnu naplatu preko FINA-e. U takvim slučajevima ćete morati koristiti Zahtjev za zaštitu prava po čl. 210. OZ-a, odnosno žalbu izvan roka i paziti da postupite pravovremeno (u roku od 60 dana od dana dostave zahtjeva za izravnu naplatu FINA-i), a ne bi bilo loše koristiti i prijedlog za odgodu ovrhe, jer ukoliko se vjerovnici naplate, postupak povrata sredstava bi mogao biti jako, jako dug. Postoji li nešto što već sada mogu učiniti? Bih li trebala već sada potražiti odvjetnika ili mi preostaje samo da čekam da mi se jave vjerovnici pa tek onda krenuti u akciju? Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 25. siječanj 2023. odgovoreno: 25. siječanj 2023. prije 12 sati , azysakura je napisao: Postoji li nešto što već sada mogu učiniti? Ne. prije 12 sati , azysakura je napisao: Bih li trebala već sada potražiti odvjetnika ili mi preostaje samo da čekam da mi se jave vjerovnici pa tek onda krenuti u akciju? Trebali bi čekati prvi pokušaj naplate, a onda iskoristiti raspoloživa pravna sredstva koja ovise o načinu pokušaja naplate. Ukoliko se vjerovnik ne povuče iz postupka, onda Vam je na raspolaganju parnica radi dokazivanja svojih navoda iz čl. 139. st. 3. Zakona o nasljeđivanju. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.