Jump to content

(NE)vraćanje 10% mirovine???


brett

Preporučene objave

Imam upit sinoć od susjede,ima obiteljsku mirovinu iza preminulog muža branitelja.Sad sve smo napisali detaljno da pitam ima li mogućnosti da se tu šta vrati,ide ovako nekako:

2010. Vlada donosi zakon o smanjenju povlaštenih mirovina za 10% i smanjuje svima iznos mirovine, bodovi ostaju.Korisnici mirovina u tom trenutku imaju više osobnih mirovinskih bodova od iznosa mirovine,tako i njen muž.
2014. ili početak 2015. Vlada donosi zakon o razdvajanju mirovina na dio iz doprinosa u mirovinskom osiguranju i povlašteni dio iz djela koji se financira iz državnog proračuna.
2015. Vlada odgađa primjenu zakona o razdvajanju mirovina zato što su korisnicima počela stizati rješenja gdje im se ostavlja isti iznos mirovine a smanjuje osobni mirovinski bodovi nekima i do 15% bodova i braniteljske udruge pa čak i HDZ-ov poslušnik Đakić su se žestoko pobunili pa se sve odgađa do daljnjega,točnije dok ne dovedu u red da se tako izrazim predsjednike udruga da šute.
2016. Vlada nastavlja sa razdvajanjem mirovina i do kraja godine i svima skida bodove a ostavlja isti iznos i objavljuje da su uspješno završili razdvajanje mirovina.
I sada žena 2018. nakon smrti muža odlazi u obiteljsku mirovinu,ali umjesto početnih njegovih recimo 70,0000 osobnih mirovinskih bodova,ona dobija izračun sa početnih 60,0000 osobnih mirovinskih bodova zbog smanjenja bodova kod razdvajanja mirovina.
Ostaje u startu zakinuta za 10 bodova, što je danas recimo oko 100 eura.
Na taj način su zakinuli očito ne samo nju nego sve obiteljske umirovljenike za 10 do 15% bodova od 2016. i zakidaju ih do dan danas očito.
2023. i 2024. Vlada vraća 2x po 5% na mirovine braniteljima u iznosu,znači imati će ljudi više svote mirovine nego mirovinskih bodova obzirom da su njih razdvajanjem poravnali sa mirovinom smanjenom.
I što je sada sa tim skidanjem bodova i manjih obiteljskih mirovina zbog bodova???Ne mora se žena uopće ničem nadati i neće nikad vidjet ono na što ima pravo a to je 70% od pune muževe mirovine bez smanjenja bodova???
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , brett je napisao:

Ne mora se žena uopće ničem nadati i neće nikad vidjet ono na što ima pravo a to je 70% od pune muževe mirovine bez smanjenja bodova???

Poštovani brett,

od 1.1.2023.g. ima pravo na 77 % muževljeve mirovine, to je rast od 10 % u odnosu na mirovinu u 12.2022.g.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 minuta, prof je napisao:

Poštovani brett,

od 1.1.2023.g. ima pravo na 77 % muževljeve mirovine, to je rast od 10 % u odnosu na mirovinu u 12.2022.g.

Hvala ali zna to,problem je što su ju kada je suprug preminuo 2018. i kada je dobila mirovinu u izračunu zakinuli za preko 10% muževih bodova.Tu se radi o većem iznosu koji bi i ovo podizanje koeficijenta još više podiglo.Razdvajanjem mirovine su skinuli mužu oko 11 bodova,pa to je 100 eura mirovine koje ne prima od 2018.A mužu su razdvojili mirovinu a ustvari su razdvahanjem samo uskladili koeficijent sa manjom mirovinom kada su mu oduzeli 10% zato što je imo više bodova od mirovine,pa su oni to lijepo uskladili da bodovno odgovara iznosu.Vjerovatno jer nisu planirali vratit tih 10% pa da mu bodovi odgovaraju iznosu.Žena je u startu zakinuta za respektabilnu svotu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija