Jump to content

Komunalni doprinos - zastara utvrđivanja


Lakonogi

Preporučene objave

Zanima me koji je rok zastare utvrđivanja komunalnog doprinosa (dakle, ne zastara naplate tražbine određene rješenjem, već zastara donošenja tog samog rješenja).

Rješenje o izvedenom stanju izdano je u siječnju 2022. (temeljem snimke izvedenog stanja iz 2021.), pa je temeljem tog rješenja doneseno rješenje kojim se utvrđuje komunalni doprinos, u siječnju 2023. Dakle, od donošenja rješenja o izvedenom stanju do donošenja rješenja o visini komunalnog doprinosa prošlo je malo više od godinu dana.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , Lakonogi je napisao:

Dakle, od donošenja rješenja o izvedenom stanju do donošenja rješenja o visini komunalnog doprinosa prošlo je malo više od godinu dana.

Prema ovome ne bi još nastupila zastara a za istu bi trebalo 6 godina.

Međutim, ovo

prije 19 sati , Iustitia_ZD je napisao:

ne postoji institut "zastare donošenja rješenja".

ne bi trebalo biti točno a niti bi ovo 

prije 17 sati , Lakonogi je napisao:

Znači da se to rješenje može donijeti i nakon 50 godina...? 

trealo biti moguće. No, nažalost ispada da je kod nas sve moguće.

Naime, kada pogledate ovu Temu trebalo bi bit sve jednostavno i jasno. Ali kada pogledamo i drugu Temu onda vidimo da ipak nije. Jer je, istina je da Zakon o komunalnom gospodarstvu ne propisuje rok, međutim Opći porezni zakon jasno propisuje da taj zakon određuje odnose između poreznih obveznika i poreznih tijela koja primjenjuju propise o porezima i drugim javnim davanjima. Među drugim javnim davanjima su jasno propisani i doprinosi kao davanja koja se plaćaju za korištenje određenih usluga ili ostvarivanje određenih prava. Također je jasno propisano da se pod pojmom poreznog tijela smatraju tijelo državne uprave (PU) i upravno tijelo JLS. Pa tumačeći daljnje odredbe OPZ jasno dolazimo do zaključka da se i za donošenje rješenja o naplati komunalnog doprinosa primjenjuju odredbe koje govore da pravo i obveze poreznog tijela na utvrđivanje (porezne) obveze zastarjeva u roku 6 godina (prije relativna/apsolutna, 3/6 godina) od dana od kada je zastara počela teći.

Nažalost, upravno i parnično procesno pravo koliko je slično, u jednoj stvari je jako različito na što upozoravaju i eminentniji pravni stručnjaci a radi se o izvanrednom pravnom lijeku. Naime, da bi u upravnopravnom procesu koristili izvanredni pravni lijek o kojem bi odlučivalo tijelo van upravnog sudovanja (Vrhovni sud) i odlučivalo o zahtjevu za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude (Upravni sud/Visoki upravni sud) postoji određeni filtar. A to je DO. Prema tome stranka kao takova u upravnom sporu ne može ići s zahtjevom za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude prema Vrhovnom sudu nego mora poslati prijedlog za to DO koji ima diskrecijsko pravo odlučivanja po prijedlogu i eventualno upućivanje zahtjeva VS, a što znači da ga može i odbaciti. Tako da nije čudo da imamo presude kao iz druge teme i pozivanje na iste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija