Jump to content

Vodni doprinos


anonimno

Preporučene objave

je napisao:

Zanima me da li kao HRV-i koji riješava svoje stanbeno pitanje gradnjom obiteljske kuće imam kakvi popust ili oslobađanje od plaćanja famoznog vodnog doprinosa koji je uveden prošle godine i iznosi 30 kn/m3 a mora se platit kod izdavanja građevinske dozvole.

Do zadnjih izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva bilo je člankom 19. stavkom 2. predviđeno da se mogu osloboditi od plaćanja (tadašnje) vodne naknade i invalidne osobe koje su nesposobne za rad pod uvjetom da u domaćinstvu nema drugih osoba sposobnih za rad, te da zemljište nije dano u zakup. Međutim, izmjene iz 2005. (NN, 150/05), uvode nove doprinose (sada vodne naknade čine: vodni doprinos, naknada za korištenje voda, naknada za zaštitu voda, naknada za vađenje pijeska i šljunka, naknada za uređenje voda, naknada za melioracijsku odvodnju, i naknada za melioracijsko navodnjavanje). Uvodi se i novi članak 5.a (Vodni doprinos plaća se na gradnju građevina; obveznik vodnoga doprinosa je investitor u smislu propisa o gradnji), koji tebe najviše zanima.

Nažalost, u toj šumi izmjena izmijenjen je i navedeni članak 19. Zakona, a nije vidljivo da li će se i pod koji uvjetima određene kategorije stanovništva moći osloboditi plaćanja vodnog doprinosa (poznanik mi tvrdi da će to biti rješeno podzakonskim aktima??), tako da sumnjam da će se tu nešto ušparati.

(Inače, osim invalidnih osoba, što sam gore naveo, stara verzija Zakona predviđala je oslobađanje od plaćanja navedene vodne naknade još i za staračka domaćinstva te za slučaj elementarnih nepogoda.)

:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija