Jump to content

gdje pronaći odgovor???

anonimno

Preporučene objave

Lijepo bih molila nekog stručnijeg u ovom području da mi kaže gdje pronaći sve o OBVEZAMA i PRAVIMA roditelja s kojim dijete živi te roditelja s kojim dijete ne živi. Već sam preletila Obiteljski zakon, ali to me ne zadovoljava. Naime ne daje odgovore na ono što me konkretno znima. Postoji li još negdje nešto rečeno na tu temu?

Unaprijed hvala!

Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepo na odgovoru. Pročešljat ću još jednom Obiteljski zakon. Nisam pravnik, pa ću opreznije sve pročitati jer se nadam pronaći u Zakonu konkretne ovlasti majke kojoj je dijete dodijeljeno (a koja ne radi niti ima namjeru s 29 godina traziti posao!!) budući da majka svako malo straši dijete zabranama odlazaka djeteta ocu i meni.Budući da nisam još zakonska mačeha djetetu, ali ću to uskoro postati, znam da otac ima jako male šanse dobiti dijete k sebi, iako smo oboje zaposleni i sa stalnim prihodima. Vi ste vjerojatno stručniji u ovom području pa me zanima koje su realne šanse da se, obzirom na naš pravosudni sistem i brzinu kojom se rješavaju slučajevi, dijete doista jednog dana dodijeli ocu ?? Jer smatramo da bi se kvaliteta života tog djeteta naglavce promijenila zivotom s nama. Otac, osim sto redovito placa aimentaciju, djetetu kupuje i odjecu i hranu (posebice jer majka svako malo javi SMS-om kako dijete nema sto za jesti), placa jos sav skolski pribor, sve skolske izlete i sl. Takodjer, osim alimentacije( koju otac placa sam) i ja takodjer svemu tome pridonosim (nesto kupi otac, nesto kupim ja). Djete takodjer pohadja boravak u skoli jer se mati (koja je cijele dane doma) ne zeli brinuti oko zadaca i ucenja misleci kako ce uciteljice s djetetom sve napraviti. Tako se nerijetko dogadja da djete u zadnji cas mora procitati i pisati lektiru (najavljenu barem mjesec dana unaprijed) i za divno cudo, obicno to bude vikend kad je kod nas. Ili neke zadatke iz matematike ili prirode koje majka s njim ne zeli ili ne zna rijesiti. Nama to ne predstavlja problem (pored svega ja sam profesorica pa je i to mozda olakotna okolnost), da me netko ne bi krivo razumio, jedino nas sekira sto se djete ne kontrolira redovito i sto se na taj nacin ne stjecu niti razvijaju radne navike (smatra se da je u boravku dijete sve svoje obveze izvrsilo) pa se onda i dogadja to s lektirom. Brine nas sto ce se dogoditi kad dijete krene u 5. razred kad boravka vise nema, kad udje u pubertet i sl. Jer kad je dijete kod nas, to vrijeme ne provodimo samo u igranju vec i u obrazovanju djeteta. Stoga me i zanima kakve su realne sanse dobiti dijete i u kojem roku? Procitala sam na ovim stranicama neke slicne slucajeve, ali nekako mi se ne cini kao da ocevi tako lako dobivaju djecu na skrb. Kome se obratiti za kakav savjet? Nama je u interesu dobrobit djeteta (s nama odlazi i na izlete i u kino te ga na razne nacine nastojimo kulturno uzdici i educirati; ja imam izgradjen stvarno poseban odnos s djetetom i djete jedva ceka kad ce k nama na vikend). Ne bih zeljela da me netko od onih koji ce ovo procitati "operu" da samo zelimo pruzati materijalne stvari djetetu, da se bahatimo nasim stalnim primanjima i zaposlenjem i da nema ljubavi u nasem odnosu prema djetetu (kao sto je neka korisnica ucinila jednom ocu slicnog slucaja). Takodjer, svjesni smo da je majka - majka, koliko god ona lijena bila (jer je opaka laz da se ne moze naci posao ako se doista nesto zeli raditi - imam primjer iz vlastitog zivota, na vlastitoj kozi) i nikako ne bismo dijete odvojili od majke ukoliko ono to ne zeli. Niti ga mi icime nagovaramo da odluci zivjeti s nama. Jedino provodimo kvalitetno vrijeme s njime, za razliku od majke koja svaki slobodan trenutak koji bi mogla provesti s djetetom koristi da dijete da jednoj ili drugoj baki, odnosno nama. Moglo bi se o tome dosta pricati, ima tu jos dosta toga sto majka govori djetetu kako bi ga natjerala na poslusnost (dapace, ucjenjuje ga na neki nacin) te ako nesto ne izvrsi, odmah mu se prijeti zabranom dolazaka k ocu sto na dijete stresno djeluje. Banalni primjer: ako ne nauci samo spavati u sobi (8 godina je spavalo s majkom u sobi pa bi se sad preko noci trebalo nauciti samostalno spavat) ili ako za pola sata ne zaspi od treutka kad mu majka to naredi - ne moze doci k nama!! I tako to...

Kakve su nam sanse (pod uvjetom da to i dijete zeli)??

Ne mogu vise gledati niti tuznog oca (nakon svake poruke koju mu bivsa posalje), niti to dijete koje se svaki put snuzdi kad mora ici kuci...

Unaprijed sam Vam zahvalna!

kao majka, iskreno se nadam da cete uspjeti u vasem naumu. nismo ni mi samohrane majke svetice, iako smo u vecini slucajeva ipak mnogo vece zrtve...ali zanemarimo sada to.

uopce ne vidim razloga zasto dijete ne bi pripalo ocu. neka se otac obrati centru za socijalnu skrb i imajte iskren, pravican i temeljit pristup i mozete uspjeti. dijete je vec dovoljno odraslo da ce ga se pitati za zelju da li zeli zivjeti s ocem stalno. kao obrazovani ljudi, znate koji su argumenti na vasoj strani sto se tice odgoja djeteta. takodjer, iako zvuci filmovski, ne bi bilo lose da imate neki dokaz o nesposobnosti majke da dijete podize dovoljno kvalitetno.

sretno..i javite jeste li uspjeli

je moguća, postupak treba samo pokrenuti, a koliko sam uspjela zaključiti on to još nije i to je razlog za vaša pitanja..

Čitajući literaturu dobit će te uopćenu sliku o svemu tome, ali konkretni slučajevi su mix svega pomalo i nisu jednostavni ...

Nebi bilo zgorega potražiti pravi pravni savjet, vidjeti što je sve potrebno za početak, dobit će te kakvu takvu procjenu mogućeg ishoda, a reći će Vam se i što pokretanje takvog postupka sa sobom nosi..

I naravno, najvažnije je u cijeloj toj priči odlučiti što je za dijete stvarno najbolje, ne što Vi ili njegova majka smatrate/mislite da je dobro, već što je to doista dobro... a to onda postaje problem...

Puno Vam hvala na odgovoru i na podršci. Vidjet cemo sto ce i kako ce sve zavrsiti. Ne moze se nista znati dok se postupak ne pokrene...Nemojte me krivo shvatiti, ja ne govorim opcenito o samohranim majkama jer ih poznam dosta koje su jako dobre i pozrtvovne te muku muce s druge strane jer su im bivsi muzevi nikakvi i rade im probleme. Nas je slucaj , nazalost, takav da je majka ta koja nije bas OK u cijeloj situaciji. A i svjesni smo cinjenice da ce se majka svim silama boriti da zadrzi dijete. Naravno, dok smo nas dvoje jos nevjencani, nista ne mozemo, ali buduci da vrlo skoro ozbiljno planiramo stupiti u brak, mozda se brda ipak mogu pokretati....

Citajuci o svim slicnim slucajevima na ovim stranicama i kako se ocevi godinama natezu i kako se postupci ogadjaju i produljuju, a buduci da nismo jos nista pokrenuli pa smo neznalice u tom podrucju, bojim se da ce to ipak malo dulje potrajati i da to nece biti tako lako. Vidjet cemo.

Hvala Vam jos jednom! Vama takodjer zelim puno srece, u svemu!

Vidim da se Vi stvarno razumijete u te stvari. Hvala. Postupak jos nije pokrenut, ali kad se vjencamo vjerujem da cemo to uciniti. Naravno, mi isto zelimo sto je najbolje za dijete i nikako necemo ici mimo djetetove zelje. Ako netko kompetentniji odluci da zivot s nama nije dobar za njega, naravno da necemo inzistirati, ali ce nam biti jako zao. Posebice jer zelimo jos djece. Zanima me bi li i po tom pitanju mogle nastati kave komplikacije s majcine strane tipa: " je, vi cete imati svoje dijete, ostavite bar meni moje" ili nesto slicno?

Naravno, glupo je sad teorizirati, kad nista jos nije pokrenuto, ali ja sam se samo htjela informirati unaprijed da vidim kakve su nam uopce sanse.

Puno Vam hvala i ako imate jos kakav koristan savjet, bit ce mi drago da mi se javite.

Nalazim se u situaciji vrlo sličnoj vašoj. Iz mog iskustva mogu vam reći da je izmjena odluke da dijete živi s vama i ocem slučaj koji ćete jako teško dobiti što naravno ne znači da trebate odustati. Mi pokušavamo već godinu dana i proces još uvijek taraje. Osnovna stvar je što CZZS u pravilu uvijek odredi da dijete živi s majkom (osim u ekstremnim slučajevima kada se majka prostituira, drogira ili nešto slično što nije tako često). Nažalost kada majka provodi nasilje (bilo koje vrste - psihičko ili fizičko) nad djetetom to se u našem društvu ne promatra niti osuđuje na isti način kao kada to čine muškarci. Sve institucije (uključujući CZZS, sud, Polikliniku za zaštitu djece itd) vrlo često opravdavaju nedolično ponašanje majke i ublažuju ga raznim izgovorima (kao npr. majka je psihički nestabilna i rastrojena jer emocionalno nije razriješila s bivšim suprugom i sl., pa stoga kažnjava dijete ili je malo nagla - ovo su citati rečenica koje sam čula.). Osim toga u svim institucijama ljudi koji se bave rješavanjem takvih slučajeva redom su žene (sociolog, psiholog, sudac, psihijatar) što nije od neizmjerno velike važnosti, ali je simptomatično.

Moj savjet vam je da sve događaje koje štete djetetu pišete i podnosite nadležnom CZZS-u. Ako samo pričate s njima vrlo vjerojatno neće ništa napraviti, no ako im predate bilo kakav papir s time moraju nešto učiniti. Prema određenom članku Obiteljskog zakona svatko je dužan prijaviti bilo kakav oblik zlostavljanja i nasilja nad djetetom nadležnom CZZS-u. Što znači i vi bez obzira da li ste već u braku s ocem djeteta ili ne. Nakon toga će možda odrediti nadzor nad majkom (koji traje minimalno 6 mjeseci) ili nad oba roditelja.

Osim toga odvedite djete u Polikliniku za zaštitu djece (Argentinska ulica u Gajnicama) da priča s psihologom i drugim stručnim osobama. To je jedino (meni poznato) mjesto gdje dijete pitaju što ono hoće, kako se osjeća, te analiziraju njegov odnos s majkom, ocem, a i s vama. Kada dobijete njihov nalaza priložite ga uz zahtjev za promjenu odluke.

Eto toliko od mene. Nadam se da sam vam barem malo pomogla. Želim vam puno sreće jer znam da će vam trebati.

Joj, hvala Vam! Stvarno nisam imala pojma da ce oko svega toga biti bas toliko komplikacija. Nekako sam, radije bih rekla naivno, nego nadobudno, vjerovala kako se pravda uvijek zadovolji i da, ako je stvar vlo jednostavna, kao nasa, nece biti vecih problema ni komplikacija. No, citajuci slicna pisma na ovim stranicama, stvarno sam se prenerazila.Naravno da me uhvatio i bijes (jer ja sam vaga, hahaha i smatram da sve treba biti pravedno te da ce se pravda zadovoljiti). Ali ovo je ocajno!!! Zar ce se sve to proucavati i promatrati "tako detaljno" da to mora toliko dugo trajati. Ok, jos mogu razumijeti rok cekanja od cca godine dana jer kao sto vidim, slucajeva je puno, ali bas godinama, kao sto je slucaj s nekim ljudima ovdje....???!!!???

Nemam nista protiv preispitivanja niti mene, niti oca djeteta, niti da se i doticno dijete pita sto zeli, ali ove izjave da je majka emocionalno nestabilna ili slicna sra... ne mogu shvatiti. Kao sto ne mogu shvatiti niti prvobitnu presudu, prije 5 godina, da se dijete dodijeli majci koja ne radi niti moze adekvatno brinuti za dijete (buduci da i ona jednakim financijskim dijelom mora participirati za dijete kao i otac; barem tako stoji u nasem rjesenju). A šrethodno jos se socijalna sluzba najavi kad ce doci pogledati uvjete u kojima dijete zivi pa je majka imala finoga vremena sve oribati i polizati cijeli stan! I jos staviti nesto na stednjak da se kao kuha (jer ona NE ZNA KUHATI !!!!!). Zasto se ne bi jednostavno "banulo" pa nek se onda vidi tko je kakav! nekako imam osjecaj da se ona strana koja nema dijete malo detalnije preispituje od strane koa dijete ima. Mozda grijesim, ali to je samo moj dojam.Ja sve to ne razumijem. Iz svega ispada kao da je ovima u CZZS-u stalo da nam drustvo nalikuje na ovo na sto nalikuje jer nista ne poduzimaju da se dijete dade na skrb onima koji ce ga odgajati kao osobu, a ne kao divljaka koji se nece znati drugacie razgovarati s drugim ljudima nego po modelu koji je naucio od neadekvatnog skrbnika (u nasem slucau majke). Ma da poludis!! Vjerujem da ste sve te misli i Vi premetali glavom i da je svima iole pametnim ljudima slicno palo napamet. Pa u tri cina! Ako u svim zakonitostima pise da se gleda dobrobit djeteta, kako je onda moguce da se ono sto grize za oci ne vidi????

Hvala Vam jos jednom na dobrim idejama i savjetima. I ja Vama takodjer zelim puno srece i uspjeha u dostizanju pravde, koliko god ona bila spora....

• 3 tjedna kasnije...

Ponovno sam se odlucila javiti jer smo nedavno doznali jos jednu informaciju. Djetetova majka je opet u drugom stanju (3 mjeseca), s muskarcem s kojim je do prie cca mjesec i pol bila u vezi pa su prekinuli, a sad kad se doznalo da je ona trudna, tip se opet vratio i ponovno zive zaedno, svi troje. Nisam prije spominjala da je doticna majka s tim tipom u vezi skoro godinu dana ( i on seodmah uselio k njima), ali bas se ne slazu najbolje svi troje. Dijete ne voli tog covjeka i stresno mu se vracati kuci nakon vikenda provedenog kod nas. Moje je pitanje slijedece: imamo li sad uopce ikakve sanse dobiti dijete jednog dana??? Sad kad je ta majka ipak odlucila roditi to drugo dijete i ponovno zivjet s tim musarcem (no, koliko smo shvatili, ne zeli se za njega udavati) pa bi se tako mogao stvoriti privid pravog obiteljskog zivota. A mozda nece biti privid, mozda ce stvari stvarno krenuti na bolje, tko to zna. Ali dijete i dalje ne podnosi doticnog musrca. Iskreno, ne znam ni kako ce i od cega zivjeti. On ima, koliko smo shvatili, mala primanja, jer nam djetetova majka uredno svako malo salje SMS-ove kako nema ni lipe u novcaniku i kako dijet nma sto jesti. Moj buduci suprug uredno placa alimentaciju, kao sto rekoh, i nakon svake takve poruke, mi s djetetom odemo u ducan da si kupi sto bi htjelo jesti. No on, a bome niti ja, ne zeli financirati i djetetovu majku i tog doticnog tipa!!! Stvarno ne znam kako tu mater nije sramota??!!?? Jer mi kupimo djetetu hranu, a onda nam kasnije ono prizna da su to jeli i mama i tip!!! I Tako da smo sad poceli kupovati hranu samo za jednu osobu, da to ne bi klopali i ovo dvoje! OK, mi kupimo za, recimo, jedan dan da se ima sto pojesti, ali sto je s ostalim danima u tjednu??Sto to dijete jede ostale dane? Onda, kad ga cujemo telefonski i pitamo ide li vecerati, kaze da ne ide jer da mu je baka rekla da je predebelo!!! I da ne smije vecerati!!! Pa da poludis! Dijete u razvoju! Koje, ruku na srce, STVARNO NIJE DEBELO!!!!

Eto, tako je to kod nas. Dakle, jos jednom bih molila isrenu procjenu koje su nam sad sanse? Dijete se prvo opiralo ideji da ima brta ili seku, odnosno cak mi je reklo da zeli da radije ja rodim bracu ili seku, a ne majka, ali sad je nekako prihvatilo tu cinjenicu da ce beba doci.

Puno vam svima hvala i lijepi pozdrav.

pa situacija kod vas postaje sve zanimljivija...iskreno, cini mi se da ta novost moze biti dobra i za vas i dijete. moguce da bi sada majka i taj novi u njenom zivotu i htjela dati dijete ocu, no..postoji kvaka...mislim da se ona boji da ona ne bude morala placati za uzdrzavanje - sto bi po zakonu i morala...pa mozda ne bi bilo lose, ako i vi i buduci suprug imate namjeru do kraja provesti ideju o tome da je dijete kod vas da mozda majci date do znanja da joj necete traziti te novce...da cete joj dati to i na pismeno..ocito joj je novac jako vazan okidac u zivotu pa to mozda pomogne. a mozd ai za dijete bolje da ne bude u okruzenju kada dodje njen polubrat-polusestra, jer ne znam kako ce doticni gospodin primiti dijete koje je tu njemu...ocito smetnja. cini mi se da se za vas situacija dobro razvija

mislite da se povoljno razvija? to me jako obradovalo. ja osobno mislim da bismo mi njoj potpisali sve samo da ne tupi dalje i ne fitilji. ali morala bi i ona potpisat nama da vise nece polagat pravo na to dijete i da nam nece za XY godina, kad ce joj opet trebat lova, osvanut s idejom da nam dijete otme (nekim zakonskim putem, narravno). vidjet cemo kako ce stvari stajati. jer majka je ipak majka, kava god ona bila i dijete u tim godinama je unatoc svim cinjenicama vezano za nju. kad sve to dode do realizacie vidjet cemo hoce li dijete pozeljeti zivjeti s nama. mozda bi taj novi bebach mogao malo pomoci u odluci za ili protiv nas. vidjet cemo.

hvala vam puno na misljenju.

pozdrav.

Pokusajte se najprije obratiti poliklinici za zastitu djecjih prava.Ne znam tocno gdje je to,ali znam da je negdje u Zagrebu, ali cula sam da imaju razumijevanja.To su tamo sve psiholozi, defektolozi.Znam jednog divnog tatu koji je pokrenuo proces za skrbnistvo na preporuku te klinike.Bas danas je tamo otidao sa djetetom i bivsom suprugom.Njegovo dijete grcevito odbija povratke kod majke.Tamo se obratio, jer CZSSR nije uopce trepnuo.Njih samo zanima socijalno stanje ( uvjeti), cak su njemu predlozili da ide kod psihologa na zahtjev bivse.

Uzdrzavanja djeteta se nemate pravo odreci, jer je to za dijete i to je djetetovo, ali mozete pristati dogovorno na simbolicnu cifru ili s majkom interno dogovoriti da cete joj iznos vracati u potpunosti, ali ako ne radi nece vam moci niti davati.

Mozda bih mogla nesto saznati pa vam javiti, ako nista barem adresu ( a to mozete vidjeti i kod djecje pravobraniteljice.)Dijete je vec dosta veliko pa se moze i samo ocitovati pred tim psiholozima.Ako dobijete preporuku, od te poliklinike, da sud dijete dosudi ocu onda pokrenite parnicu za skrbnistvo.

Ovo nije moje iskustvo, ali toliko sam cula od tog svog prijatelja.

Inace i sama sam samohrana majka jedne divne djevojcice.

Pozdrav i sretno.

Do sada sam samo šutjela i čitala,ali ne mogu,jednostavno ne mogu,a da ne napišem bar nešto jer me svaki put stisne oko srca kada čitam ove postove.Sretno sam udana žena i majka,da ne bi pomislili kako zato branim tu samohranu majku,ali sav taj tračeraj na forumu.Još samo da nije napisan i br.gaća koji jadna žena nosi!Kako draga, gospodična profesorice možete tako blatiti ženu koja vama osobno ništa nije napravila i to što vi stupate u brak s njenim bivšim suprugom daje vam za pravo da ju kontrolirate drži li stan urednim,s kim izlazi,koliko pomaže djetetu kod zadaće(ni meni moji nisu jer nisu znali!),koliko novaca ima i vidim da ispitujete dijete što jede,kada jede i je li slučajno pojela ona što je njen bivši poslao!Meni ovo sliči na klasično manipuliranje djetetom i ulizivanje iz osobnog interesa!!!RAZLOG?Ne znam jer vas ne poznajem!Možda ne možete imati djece?I kako to da se nije javio na forum otac tog djeteta?Zašto baš vi?Sada je gospođa trudna i zato bi vam trebala pokloniti svoje prvo dijete?!Normalno je da dijete sada doživljava šok zbog mamine trudnoće pa i djeca u braku dožive šok i ljubomorna su kada dobiju brata ili sestru!Zato vi to sada debelo iskorištavate da dijete uvjerite kako ga mama ne želi i izmanipulirate da se prikloni vama!I još tražite da majka potpiše da neće više nikada tražiti svoja prava i da kako vi to stručno kažete ne "TUPI" i ne "FITILJI"!GLUPOST!!!!!!!!!I onaj post od osobe koja ocjenjuje da je majki važan novac,a ne dijete i da se boji da će,ako da dijete morati plaćati alimentaciju je još veća glupost!!!Koja majka ostavlja SVOJE dijete(ima pojedinih slučajeva,istina!).Ova majka nije ostavila svoje dijete!Ovdje je očito, (ako ova gospođica piše istinu),da ta majka iskorištava svojeg bivšeg supruga(koji ju je možda i ostavio zbog druge),ali ne čine li to i mnoge druge pa nikom ništa(one su ipak majke njihove djece i svojevremeno su dijelile s njima dobro i zlo)?No,može li joj se zbog toga oduzeti skrb nad djetetom???Ne opravdavam iskorištavanje bilo koje vrste,ali isto tako mislim da to otac(SAM!)mora riješiti sa svojom bivšom suprugom na normalan i civiliziran način,bez manipulacija djetetom!Uostalom kada dijete odraste i samo će shvatiti tko je tko i kakav je!!!Niste naveli niti jedan pametan razlog zbog kojeg bi majci trebalo oduzeti dijete!Loše kuha?Ma dajte!!!To vam je rekao vaš budući ili joj njuškate po kuhinji?Gospođice,nađite si život,ali SVOJ,a budućeg supruga ostavite da sređuje situaciju sa bivšom!Moglo bi vam se dogoditi da kasnije budete vi krivac za sve jer manipuliranje djetetom je dvosjekli mač!To što je dijete trenutno ljuto i zbunjeno zbog brata ili sestre to ne znači da ne voli svoju mamu ili da više voli vas!Kada bi vi dobili dijete bio bi isti slučaj!Teško je djeci rastavljenih roditelja,ne otežavajte još više!!!

Draga gospodjo,

hvala Vam na Vasem misljenju. Imali ste ga pravo izreci. Medjutim, ja bih Vam prvo preporucila da se savjetujete s Vasim okulistom (ili s nekim drugim lijecnikom), buduci da je iz napisanog vidljivo da ili ne vidite dobro procitati napisane retke, ili da ih ne razumijete. A mozda je tome razlog sto Vas Vasi kod kuce nisu ucili citati s razumijevanjem. Jer nisu znali. Ali nisu oni krivi, Vi ste tada trebali potraziti strucniju pomoc. Ako ste zeljeli razumjeti.

Meni se cini da ste VI isfrustrirani necim, a ne ja.

Tko Vam je ikada spomenuo da otac djeteta ne zeli to o cemu pisem i tko kaze da otac i ja zajedno ne sjedimo pred racunalom i zajedno se interesiramo o svemu?? Zasto mislite da je to samo moja zelja? Jer sam pisala u prvom licu?? Cini mi se da sam dosta puta spomenula oblik MI i glagole u tom licu!! No mozda ni to niste svladali u osnovnoj skoli, razliku izmedju JA i MI.

Na dosta veliki dio vaseg posta ne zelim niti odgovoriti jer se ne zelim zamarati tracenjem vremena.

Imate pravo na misljenje i jako ste dobro to pravo iskoristili. Ako zelite jos nesto reci na tu temu, jer se nemate s kim razgovarati, slobodno me opet mozete popljuvati. I mog buduceg.

Ostatak maila ne pisem Vama, vec ostatku pucanstva. Stoga slobodno prestanite citati o onome sto se ocito ne tice Vas! Jer Vi ste sretna i zivite u bajci. Samo ne znam onda odakle dolaze Vase frustracije?? Sto ste htjeli postici ovim mailom?? Da me razljutite? I jos cu Vam samo reci ovo, a onda slobodno mozete "buzz off" : da ste mi blize priredila bih Vam jedan "mudd fight" i natrljala Vam njime glavu tako da se opet mozete baviti samo sobom i nas ostaviti s nasim problemima (ups, pa Vi mozda ne znate engleski pa vam preporucam da si nabavite neki od rijecnika kako biste si preveli ovo sto sam napisala. I tumaca za hrvatski, jer opet cete nesto krivo shvatiti).

Dakle, znimljivo je samo kako nitko drugi nije dosao na tu imbecilnu ideju da JA tj. MI (zbog nekih primitivaca cu morati u buduce jasnije isticati te zamjenice), dake da MI zelimo manipulirati djetetom??

Prije svega, mi smo u vezi puno dulje nego li je doticna majka ostala trudna. Znima nas vec dosta dugo na koji nacin poboljsati zivotne uvjete tom djetetu, djetetu koje uredno dolazi k nama sa prljavim gacicama, prljavim carapama, nepodrezanim i crnim noktima (da vec urastaju u meso), prljavom i nepocesljanom kosom. Dakle, ne treba mi zavirivati u dom majke da primijetim neke stvarfi, zar ne? O prehrambenim navikama ne zelim ni pricati. Sva sreca pa imamo neke dokaze napismeno koji govore nama u prilog.

I na kraju, prije nego li zahvalimo svim dobrim ljudima KOJI RAZUMIJU O CEMU PRICAMO, mozda treba napomenuti i cinjenicu da DIJETE NI NE ZNA DA SE MI ZA SVE TO INTERESIRAMO!!! No, mislim da sam vec prije napisala kako nas samo zanimaju informacije sto se da napraviti jednog dana kad ta tema bude aktuelna.

Svima puno hvala, hvala i gospodji koja nam je spomenula tu zravstvenu ustanovu (molila bih adresu, ako nije tajna), a tko se osjeca pozvanim da nas popljuje i izvrijedja, samo naprijed!! Znamo citati izmedju redova, pa cemo jos uvijek znati razlikovati dobronamjerne savjete od ocitih potreba da se istresate na nama!

HVALA!

Pozdrav ponovo od Anonimke !

Adresa spomenute poliklinike je:

ARGENTINSKA 2, ZAGREB

tel. 01/3457-518

e-mail :info@poliklinika-djeca.hr

Otidjite prvo u tu polikliniku pa razgovarajte tamo s nekim o Vasem problemu ( mislim na oca djeteta), a oni bi Vam onad rekli sto da ucinite dalje.

Moj ja prijatelj, nakon njih otisao u CZZSR, a ovi iz poliklinike su centar, u koji po mjestu stanovanja pripada dijete, obavijestili i preporucili psiholosku procjenu djeteta i obju roditelja.

Za to ce vam trebati i uputnica ili samo njihov poziv, ne znam tocno.

Ovi iz CZZSR ce obici oba roditelja radi utvrdjivanja materijalnih uvjeta ( hm, to je jedino sto njih i zanima) i dati svoje misljenje.

Ovo u poliklinici nije gotovo za jedan dan.Morat cete obici vise strucnjaka i vi i djete.Traje to najmanje 5 do 6 susreta, a moze biti i vise ako oni to procijene.

Najbolje ja da nazovete, najavite se u polikliniku i porazgovarate sa strucnjacima o tome, ( preporucam da otac to obavi sam,jer bi majka djeteta mogla tu ulagati prigovore sto je budca supruga prisutna i da se to nju ne tice jer to nije njezino dijete- sto moze s potpunim pravom).Oni ce Vas onda uputiti koja je to sve procedura.

No,moram Vas upozoriti da je to samo preporuka sudu koju sud moze i ne mora uzeti u obzir, i da to traje poprilicno dugo.

Jedan tata je vodio proces 6 godina, ali je uspio i kaze da ne zali tog vremena, jer dijete je uz njega.

Isto tako, poliklinika ne daje preporuke automatski ocu na njegov zahtjev.Ipak se treba dobro utvrditi da ta majka nije adekvatan skrbnik, a to bas nije jednostavno i lako.Dosta je takvih zahtjeva koje su uputili ocevi rjeseno u korist majke.

Stoga , SRETNO i promislite dobro sto je dobro za dijete, pa odlucite.

Sama sam samohrana majka i ne znam kako bih zivjela bez svoje djevojcice kad bi mi otac dokazao da sam los roditelj i skrbnik, ali isto tako znam da ima losih majki koje ne zasluzuju taj plemeniti naziv.

Pozdrav Anonimka.

Znate što!Moja titula je viša i zvučnija od vaše,ali ne smatram potrebnim ovdje ju isticati!Ja se ponosim svojim roditeljima koji su me iako u teškim i skromnim uvjetima školovali,a to što mi nisu mogli pomoći kod školskih zadaća jer nisu znali i nisu imali visoke škole jer im ih roditelji nisu mogli priuštiti,ne znači da su bili nepismeni!Vidim da vas vaši nisu naučili osnovnome-KULTURI!Uzalud titula!Ali mene su moji naučili bar jedno-PREPOZNATI POKVARENU OSOBU!!! I neću komentirati vaše engleske ulične fraze iz serije "Oz" jer oni su samo dokaz kakva ste vi osoba i cijeli post je dokaz da ocjenjujete ljude prema tituli,vanjštini,veličini stana i stanju na računu!A i sve te bljezgarije bez kontrole samo su mi potvrdile ono što sam i predpostavljala da se radi o nezreloj osobi(nisu važne godine), koja si je poželjela igračku i želi ju dobiti po svaku cijenu!!!Očito ste se tako naučili u životu!Mislite da ste me impresionirali svojim "bogatim"vokabularom i poznavanjem(???) stranih jezika???Ja sam frustrirana???Ili vas je istina pogodila tamo gdje najviše boli-U VAŠ OGROMNI EGO!!!Hvala!Sada mi je sve jasnije!I ne bojte se,NEĆU više niti pogledati ovu temu,a kamoli napisati jednu riječ, jer kad želim čitati tračeve kupim "žuti"tisak!A kad poželim pričati s takvima k'o što ste vi odem na plac!Joj!Ne želim uvrijediti te vrijedne ljude jer su većina puno bolji od vas i jedini im je "grijeh" njihova prostodušnost,no barem ne glume ono što nisu!!!ZBOGOM DRAGA GOSPODIČNA PROFESORICE!

Draga Napadacice,

cisto sumnjam da si necete procitati moj odgovor.

Nazalost, ne znam sto je serija "Oz" jer nemam bas puno vremena gledati serije.

A svojim mailovima mislim da ste sami sebi pljunuli u usta, jer ni Vi ne poznate mene, pa ste me ipak olucili napasti u svom prvom, a nastavili napadati u svom (navodno) posljednjem mailu. To vam ide akonto onoga da ja ocrnjujem bivsu suprugu, a ne poznajem je. Poznajem je vise nego sto Vi poznajete mene. A ipak ste si uzeli za pravo analizirati me kao osobu. I popljuvati me bez imalo srama.

Mozda i imate vise skola i vise "zvucnijih" titula od mene (makar i u to cisto sumnjam), ali ovim mailovima ste pokazali i dokazali da titula ne znaci apsolutno nista, ako ste primitivka. Stoga se ne bih vise srozavala na Vas nivo, niti se osjecam prozvnom da se opravdavam kakva sam ja kao osoba te koji su moji "podli i skriveni motivi".

Cini mi se da ste se Vi ovdje dosli svadjat.Ja Vas nisam molila da komentirate moje mailove, koje ste Vi toliko silno zeljeli komentirati jer se vise niste mogli suzdrzati.

Bilo bi Vam doista pametnije da si kupite zuti tisak. Jer i tamo cete nauciti kako se ophodi s drugima. I odite na plac. Tako cete bar na trenutak zaboraviti na cinjenicu da ste ocito zavadjeni s cijelim svijetom.

Jos jednom ponavljam, Vi ste prvi napali mene, totalno neosnovano. A to sto sam odreagirala nije stoga jer ste me pogodili tamo gdje najvise boli (ne osjecam se prozvanom VAMA objasnjavati svoje sposobnosti i mogucnosti da imam dijete ili da ga nemam), vec stoga sto me blatite bez razloga, a to si ne dozvolim. Pa cak niti od tzv. ucenijih od mene.

Ocito je da ste totalno iskompleksirani.

I da sad ovi mailovi ne bi krenuli u krivom smjeru, jer nije mi u cilju prepucavati se primitivcima, doista se nadam da ce nam se javljati ljudi s pametnim idejama i savjetima. A ako se netko zeli svadjati, nek si nadje drugu budalu. Ja za to ne zelim imati vremena.

P.S.

Zboravila sam napomenuti da s doticnom Napadacicom ocito nesto ne valja. Ako pogledamo vrijeme kad mi je poslala posljednji, a i pretposljednji mail. Ocito je da se tu radi o nekom poremecaju, ako nicega drugoga onda sna. Ne mozete spavati draga moja? Muci vas Vasa zloba ili necista savijest?

A mozda se ustajete rano da biste bila prva na placu....

Jer, mi obicni smrtnici koji se "grabimo za lovu" i nista nam drugo nije na pameti do li materijalni status i kako da i sutradan zadovoljimo sve vece apetite naseg preogromnog ega, u to vrijeme obicno - spavamo.

Ups! A sto kaze Vas muz na to sto mu izbivate iz postelje u tako gluho doba noci? Nije moguce da Vam vjeruje kako ste tako dugo na toaletu? Ili mozda i njega nema u to doba, pa Vas to zdere? Ili uopce nemate muza niti ste tako sretno udana kao sto ste napomenuli u prvom mailu???

I sad cu Vam citirati nesto iz jedne serije koju sam nekad pratila (X - files; cini mi se da na to pocinju nalikovati ovi mailovi, hehehe): "Istina je negdje oko nas!" Samo Vi znate sto Vas to toliko izjeda da ste u 4 ujutro tako orni za svadju.

Pa,pa i ugodan dan Vam zelim. A ako Vas prepoznam na placu, javit cu Vam se. Da si malo popricamo "eye to eye" (hm.....iz koje li je sad to serije izraz???)

Je li to sve što vam je palo na pamet?Nisam niti drugo očekivala od osobe kao što ste vi!Jel' tako procjenjujete i onu nesretnu ženu?Vaš sud je odlučio da je moj suprug pijandura i kurviš,ja sam frustrirana baba,a moje dijete bi vjerojatno trebala oduzeti socijalna služba i predati nekoj kao što ste vi!Jadna li ste i jadno li je vaše razmišljanje!Zato što sam budna rano ujutro,(iz opravdanog razloga,što se vas ne tiče!), vi ste se već drznuli osuditi me!Možda sam noćna čuvarka,zaštitarka,med.sestra,liječnica,pekarica,policajka,liječnica,a možda bdijem uz bolesno dijete ili sam jednostavno na porodiljskom ili godišnjem odmoru!No ne namjeravam se opravdavati vama jer vi će te ionako izmisliti da sam prostitutka!Ali nije važno tko piše nego što piše!Zbogom,sada zaista zauvijek!!!

I to što sam napisala da nije važno tko piše već što piše napisala sam namjerno jer je očito da vi ocjenjujete ljude po(ponavljam)tituli,izgledu i materijalnom stanju,ali ovo je anonimni forum i bitno je što se piše,a to vi očito niste shvatili!Pogledajte se u ogledalo u to jedno oko(ja ih imam dva,pa ništa od obračuna "oko na oko"),i napišite tu ružnu, uvredljivu riječ koja vas je pogodila ili vas je pogodila sama činjenica da se našao netko tko se USUDIO proturječiti vam i napisati nešto što ne bi išlo vama u korist.Laku noć iz dežurstva!!!Ah da vi profesori ne znate što je to!

Draga Napadacice,

ja se nadam da ste Vi sad sretni. Jer ste se posteno ispucali na meni. Sad si, lijepo molim, nadjite nekog drugog, meni se s Vama ne svadja. Jer ono sto ste Vi tu natruskali uopce nema veze i nema smisla. Vama je netko stao na zulj, ali to nisam bila ja, JER VI STE MENE PRVI NAPALI VASIM PRVIM MAILOM!!!!!

Buduci da ste napisali prije par dana kako je ono bio Vas zadnji mail, a ja sam rekla kako Vam ne vjerujem, sto ste Vi ovim posljednjim potvrdili, mozda biste mogli KRIVO zakljuciti da sam Vas optuzila da LAZETE!!! Ner sjecam se da je itko spomenuo da se kurvate ili da Vam je muz kurvis, ali kad ste to asmi spomenuli... Jer meni, osobno, to nje palo napamet, niti bih se, kao akademski obrazovna gradjanka, drznula nekoga koga ne poznajem optuzivati na tako ogavan i podao nacin, kao sto to Vi cinite meni. A to je ocito dokaz da niti ste kakva medicinska sestra (ne daj Bog lijecnica jer onda nam je zdravstvo FAKAT u komi, ako tako napadate svoje pacijente cim zinu ili Vam njihovi odgovori nisu po voliji), a stvarno cisto sumnjam da njegujete bolesno dijete. Prije bih zakljucila da Vam ga je socijalna sluzba vec oduzela, ako se sa svima ovako razgovarate kao sto se razgovarate samnom. A dokaz da ne razumijete to sto citate je i Vas prijevod izreke "eye to eye". Mozda Vas na vasim fakultetima nisu ucili (a ako ste studirali, da ne velim zavrsili osnovnu i srednju skolu, trebali ste nauciti) da se nikada izrazi doslovno ne prevode sa stranog na nas jezik i obratno!!!

Ali, zasto se ja uopce zamaram Vama?? Slucajno znam da su u nocnim dezurstvima zastitari uglavnom muskarci (nazalost, u nas je diskriminacija jos uvijek jako izrazena, te vecina vjeruje kako je znama nocu ipak mjesto uz obitelj, ako je imaju) tako da zene zastitari uglavnom rade danju :-) Ne mislite li da sam u svojim razmisljanjima, kad sam iznosila one svoje zakljucke ipak isla malo dalje od Vas?? Stoga sam namjerno iskljucila sve te mogucnosti koje ste Vi naveli. Jer, s druge strane, ako je istina da radite nocnu shihtu (cinilo mi se da se radilo o 2 dana uzastopno), tada to samo dokazuje da ste upravo Vi ta koja trci za lovom i koja je materijalista (cesto to spominjete) jer je opce poznato da se nocni rad, kao i rad blagdanom vise placa od dnevnog rada :-)

Ocito je da Vama zbog necega treba lova, ako ste toliko cesto u nocnom dezurstvu. A kad ste vec spomenuli i kurve: koju ste kurvu vidjeli da radi danju????Mislite li da bi si danju zaradila 100 - tinjak eura?? (ne mojte me hvatati za rijec, ne znam bas tocno kolika im je tarifa)

U svakom slucaju, draga gospodjo, vec sam Vas jednom zamolila, nadjite si nekog drugog za svadju, a nas ostavite s nasim problčeima koji se Vass uopce ne ticu. ja Vas ne ispitujem o vasim brigama. Ovaj je forum diosta anoniman, alli koliko sam shvatila, vecina ljudi ovdje je kulturna i ako nema nekome nesto pametno za savjetovati, uopce se na ljavlja. Zasto ste se Vi osjecali pozvanom mene oblatiti? Ako Vam nije tesko, dajte mi citirajte (kopirajte) moje recenice iz kojih ste zakljucili da sam sve to sto Vi tvrdite da jesam i iz kojih se vide svi moji podli motivi. Mozda cu si u tom slucaju JA pronaci neku psihicku pomoc i maknuti se s ovih stranica jer tada je stvarno bolje da to dijete o kojem brinemo nikada ne dodje zivjeti s nama.

Lijepi pozdrav.

Joooj, kako sam sam mogla na ovo zaboraviti!?!! Sad sam se sjetila da sam Vam zaboravila napisati, draga Napadacice, jos nekoliko razloga zasto ne mozete biti sve ono sto ste naveli da mozda jeste, pa ste stoga tako dugo budna. Recimo, Vasa izjava:"Znate što!Moja titula je viša i zvučnija od vaše,ali ne smatram potrebnim ovdje ju isticati", upucuje na to da octo niste ni medicinska sestra, ni zastitarka, tj nocna cuvarka (jer u tom slucaju Vase titule nisu vise od mojih :-) )Od svega gore navedenog u ovom citatu:: "Možda sam noćna čuvarka,zaštitarka,med.sestra,liječnica,pekarica,policajka,liječnica,a možda bdijem uz bolesno dijete ili sam jednostavno na porodiljskom ili godišnjem odmoru!", Vi ne mozete imati visu strucnu spremu od mene (A STVAAAARNO CISTO SUMNJAM DA STE LIJECNICA (iako ste to 2 puta napisali), FORENZICARKA ILI POLICAJKA - one se tako ne bi razgovarale)!! Stoga jedino jos mozete biti budna uz bolesno dijete (ali sumnjam), na godisnjem odmoru (medjutim, ja, ako sam na godisnjem, u to doba noci obicno spavam jer mi je dan jos bogatiji sadrzajima, buduci da imam vise vremena) ili ste na porodiljnom (ali i tada bih ja na Vasem mjestu spavala; no, ljudi su razliciti, sto cemo?) Ako ste na porodiljnom, pa ste nervozni zbog neceg, tada Vam se jos i moze oprostiti drskost i bezobrazluk.

Naravno, Vi cete sad opet iz mojih rijeci protumaciti da ja padam na titule i bla, bla, bla. A ja sam Vam samo zaboravila u prethodnom mailu napisati dokaze zbog kojih smatram da ste obicna iskompleksirana primitivka. Dokazite sad Vi meni iz mojih mailova da sam ono za sto me optuzujete!!

Takodjer, krivo ste zakljucili da mi odgovara samo cuti ono sto mojim usima pase i da sam se zato narogusila jer ste se, kao, Vi jedina usudila nam reci ono sto stvarno mislite. Dapace, ako se na bilo koji nacin ispostavi da otac tog djeteta i ja nismo adekvatni da bismo skrbili o njemu te mu ne mozemo poboljsati zivotne uvjete, necemo si prerezati vene. Zivjet cemo i daje kao sto smo do sada. Plus, da o svemu treba pitati dijete jer se ono treba ocitovati o tome sto zeli pa cemo tek onda vidjeti hocemo li uopce pokretati cijelu stvar.Tako da ste se, s jedne strane, ovdje bez veze istresali na nama (posebice na meni) jer jos uopce ne znamo hocemo li ista pokretati. To ce se sve odlucivati kasnije, dok zasad samo skupljamo informacije za "ako" i "kada"

Eto, i ja sam sad sebi u stvari pljunula u usta jer sam si obecala da se necu vise osvrtati na Vase napade i da cu to prekinuti!

Mozda bismo se sad svi mogli vratiti prvobitnom problemu i pitanjima koja nas zanimaju, sad kad smo draga Napadacija i ja tako detaljno podastrijele psihoanalizu jedna druge....Nadam se da je ta tema sad gotova.

Ispricavam se svima koji su morali slusati ova nasa prepucavanja, molim ih da ih zaborave da postoje pod ovom temom i nadam se da ce se sad stvarno javljati ljudi koji imaju korisne savjete.

Hvala.

Zanima nas jos postoji li negdje kakav dokument (osim nekih par recenica u Obiteljskom zakonu) u kojemu bi pisalo tocno jasno i glasno da i roditelj s kojim dijete ne zivi ima JEDNAKA prava (ili barem ikakva) voditi brigu o obrazovanju i skolovanju tog djeteta te ima li i taj roditelj pravo dolaziti na informacije i interesirati se za uspjeh vlastitog djeteta.

Po mom misljenju, na to oba roditelja imaju pravo i to im je dapace duznost, ali mojem buducem suprugu se brani odlazak u skolu pod izgovorom da onaj tko skrbi za dijete (a pod time iskljucivo misle na onog s kim dijete zivi!!!) ima pravo ici u skolu na informacije. Ha,ha,ha koje li ironije, jer moj dragi doista i skrbi za to dijete i priuza mu vise od alimentacije koju placa.

Stoga nas zanima ima li gdje kakvo pisano slovo o tome.

Puno hvala svima na odgovorima.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija