Jump to content

Suglasnost suvlasnika za konstrukcijsku obnovu nakon potresa


grecko

Preporučene objave

Poštovani

Stanujem u kući koja je oštećena u zagrebačkom potresu i dobila je žutu naljepnicu, te imam mogućnost dobivanja naknade za konstrukcijsku obnovu kuće.

Prema Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom N.n. 21/23, članak 22., stavak 2. popravak konstrukcije smatra se redovitim upravljanjem za koje treba suglasnost više od 50% suvlasnika. Ja sam vlasnik 50% u idealnog dijela nekretnina navedenih u z.k. ulošku. U z.k. ulošku su navedene dvije parcele s dvjema kućama. U naravi, ja sam u stvarnom posjedu jedne kuće, a stvarni posjednik druge kuće je drugi suvlasnik koji je također vlasnik 50% idealnog dijela. Stvarno stanje posjeda također je evidentirano u katastru u posjedovnom listu.

Bitna je činjenica da ne mogu pokrenuti razvrgnuće suvlasničke zajednice ili etažiranje, jer drugi suvlasnik vodi spor za utvrđivanje stvarnog prava vlasništva na 50% svog suvlasničkog dijela. U gruntovnici je na pola njegovog suvlasničkog djela upisana zabilježba spora.

Kuća u kojoj živim je starije gradnje i dobila je nakon potresa žutu naljepnicu, a druga kuća koja je u posjedu drugog suvlasnika je novije gradnje i nije stradala u potresu. Naši odnosi kao suvlasnika su narušeni i nemamo međusobnu komunikaciju. Drugog suvlasnika sam tužio radi smetanja posjeda i onemogućavanja pristupa do javno-prometne površine. Postupak je pravomoćno riješen u moju korist, ali su naši odnosi u bitnome narušeni. Zbog toga, ali i zbog iracionalnog ponašanja suvlasnika, ne mogu očekivati da ću od njega dobiti suglasnost za konstrukcijsku obnovu objekta u kojem živim, iako se time povećava vrijednost zajedničke imovine.

U članku 22., stavak 4., Zakona o obnovi zakonodavac predviđa mogućnost pokretanja izvanparničnog postupka na sudu. Prema stavku 5. istog članka, postupak iz stavka 4. istog članka je hitan.

Želio bih istaknuti da je konstrukcijska obnova kuće u kojoj živim nije u suprotnosti s interesu drugog suvlasnika. Dapače, konstrukcijskom obnovom povećava se vrijednost zajedničke imovine, odnosno objekta koji sada nije pogodan za stanovanje.

Molim vas da mi pojasnite kako funkcionira izvanparnični postupak, kakvi su izgledi da mi u izvanparničnom postupku bude odobrena konstrukcijska obnova kuće u čijem sam posjedu i što znači da je postupak hitan.

Zahvaljujem se na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija