Jump to content

Neisplata plaće


ZoroRi

Preporučene objave

U firmi (d.o.o.) sam manjinski suvlasnik (5%). Direktor je vlasnik 20% i kaže mi da nema novaca na računu te da neće isplatiti plaću za Ožujak 2023. godine. Iako u mojem ugovoru (na neodređeno) piše da plaća mora biti do 12. dana u mjesecu, koje su zakonske posljedice za njega i firmu ako do kraja mjeseca ne isplati plaću ? Ako se dobro sjećam, negdje sam čitao da je poslodavac obavezan isplatiti plaću do kraja mjeseca, ali ako on to ne učini, što da ja učinim ?

Može li direktor proglasiti stečaj (ili neki drugi pravni oblik za d.o.o.), dati mi otkaz i ne isplatiti plaću i sva davanja prema državi ?

Što ja mogu u tom slučaju poduzeti da ipak dobijem svoj novac ?

Također, ako direktor ne vodi poslovne knjige kako nalaže zakon, koja državna institucija je nadležna za inspekciju ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam se ne isplati placa do kraja mjeseca onda idete s platnom listom u FINU podnijeti prijedlog za ovrhu zbog neisplate place. U tom slucaju imate pravo na isplatu place preko Agencije za zastitu radnickih trazbina. Ne sjecam se koje su sankcije za neisplatu place, ali koliko se sjecam da je to kazneno djelo.

Stecaj se ne moze tek tako proglasit, firma mora biti u blokadi 120 dana da bi se mogao podnijet prijedlog za stecaj. Nije nerealno da je sva imovina maknuta iz firme tako da je vrlo lako moguce da vam ne isplati placu.

U tom slucaji opet idete preko AORT-a, ali dobivate onoliko koliko je zakon propisao da mozete dobit u tom slucaju. Ne mozete dobit kompletnu placu.

Prva institucija za prijavu je porezna i za ovo sam siguran da ce odmah doci u kontrolu jer je rijec o velikom problemi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija