Jump to content

Skretanje u lijevo, prometna nesreća ???


anonimno

Preporučene objave

Sudjelovao sam u prometnoj nesreći upravljajući kolnikom, te dolaskom pred raskrižje uključujem lijevi pokazivać smjera kako bi ostake obavijestio o svojoj namjeri skretanja. Iza mene se kreće još jedno vozilo koje zadržava smjer kretanja, a iza njega još jedno. Cesta - kolnik po kojem se krećem nije obilježen da je cesta s prednošću prolaska, niti je na njoj postavljen prometni znak koji bi ukazivao da nailazimo na bilo kakvu cestu s lijeve strane. Na bočnoj cesti se nalazi znak obavezno zaustavljenje. No sve to i tako nije bitno.

.....Kao što sam na početku naveo, ja skrećem ulijevo s danim pokazivaćem smjera, zbog nailaska vozila iz suprotnog smjera usporavam brzinu i kad se približavam do samog križanja, započinjem skretanje u lijevo na sporednu cestu. U tom me trenutku udara u moju zadnju lijevu stranu vozila vozilo koje pretjeće vozilo koje se kreće iza mene i koje je očito nastojalo preteći i mene, no nije na vrijeme uočilo moju radnju i usoio se zaustaviti te vratiti na lijevi dio kolnika.

.....Sve u redu, mislim za nezgovu je kriv vozać koji pretjeće u raskrižju...

.....Dolazim po zapisnik o nezgodi i eto problema. Ja sam okrivljen, prijavljen jer da se nisam uvjerio da mogu skrenuti ulijevo bez opasnosti za druge sudionike u prometu..., a vozać vozila koji je pretjecao je navodno kažnjen mandatnom kaznom za pretjecanje u raskrižju s 200,00 knm. Radilo se još o starom ZSPC-u.

.....Na osiguranju mi ne priznaju štetu, tj. odštetu jer su je već isplatili onom vozaću koji je po meni izazvao nezgodu.

.... Uporan, podnosim sam zahtejv za pokretanje prek. postupka sudu zbog pretjecanja u raskrižju, no isti je odbačen jer je okrivljeni već kažnjen za taj prekršaj...

......No sud još nije rješio slučaj, a i zastara je nastupila, iako nema rješenja ???

......Što mislite tko je po ovoj prići zaista odgovoran za nezgodu? Kako nadoknaditi štetu na svojem vozilu?? Kako od osig. društva dobiti povrat uskraćenog bonusa??

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a zašto??

 

a oces ti uplatit kn 5,- crvenom krizu/milodara crkvi ak ti kazem?

 

zato sto je ovaj, iako je pretjecao nepropisno, po opisu dogadjaja vec bio u punoj pretjecajnoj fazi sto znaci da je tu radnju u prometu poduzeo daleko prije nego sto je uzrocnik nesrece poduzeo skretanje u lijevo.

 

buduci da je ovaj vec bio u punoj pretjecajnoj fazi, lijevi skretac - uzrocnik nezgode je, upravo po citiranom clanku zospca o kojeg se ogrijesio, bio duzan obratiti paznju na vozilo koje ga pretjece, zakljuciti da ce mu poduzimanjem lijevog skretanja presjeci put kretanja i time izazvati nesrecu.

 

pri tome nije od znacaja sto je ovaj pretjecao nepropisno jer ta cinjenica ne oslobadja od odgovornosti uzrocnika nezgode - otprilike isto kao kada bi se zaletio u nepropisno parkirani automobil - iako taj auto uopce ne bi smio biti tamo - opet si ti kriv...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što je sa čl. 67. koji propisuje pretjecanje, tj. da se vozilo koje je dalo lijevi pok. smijera i koje je zauzelo takav položaj na cesti da se može sa sigurnošću ocijeniti da skreće u lijevo ne smije pretjecati?

 

sa njim nista, onog drugoga nisu okrivili po tom cl...ne bez razloga, naime nije ga ni prekrsio...

 

mada, iako ne navodis, koliko ja znam o ovim situacijama imas pretjecajnog sa razbijenim prednjim krajem i sebe udarenog u lijevi bok i to ti je to - cisto kao suza, nisi ti prvi u ovakvoj situaciji, a svi prethodni su oglaseni krivima... imas olakotnu - doprinos ostecenog, pa to napomeni...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Molim vas da mi se javite na mail jer imam nekoliko pitanja. Naime, ove godine sam se naso u slicnoj situaciji gdje sam ja bio taj koji je pretjecao dva automobila na dozvoljenom i preglednom mjestu (isprekidana linija, preglednost odlicna), u trenutku kad sam se nasao usporedno s drugim automobilom (nazovimo ga B) prvi automobil (A) je naglo presao na lijevu stranu (prakticki ispred mene) u namjeri da skrene u svoje dvoriste. Tom prilikom je doslo do udara moje prednje lijeve strane automobila u straznji dio automobila "A" tragova kocenja nema jer prakticki nisam ni stigao zakociti. Do udara je doslo na sredini lijeve prometne trake (vozilo "A" je pocelo skretanje u stilu promjene vozne trake tako da je i samo skretanje bilo nepropisno sto je i razlog udara u straznji dio automobila). Problem nastaje kad su "gospoda" iz policije mene okrivili kao jedinog počinitelja ove prometne "jer se nisam u dovoljnoj mjeri uvjerio da mogu uciniti radnju vozilom bez opasnosti za druge sudionike u prometu" Napomenuo bih da mi brzina nije bila veca od 50 Km/h, i da sam iz vece udaljenosti krenuo u samo pretjecanje. Uvjeren sam da se vozac vozila "A" nije uvjerio da moze zapoceti radnju skretanja bez opasnosti za druge sudionike u prometu cime je ugrozio mene i na kraju krajeva sebe samog. Osiguranje mi je naravno odbilo zahtjev za naknadu stete a moje osiguranje je "ostecenom" isplatilo stetu na osnovi pol. zapisnika te mi umanjilo bonus. Uz to sto sam morao sam popraviti auto, slijedi mi i prijava za počinjenu nezgodu... :-?

BTW nije bilo prisutnosti alkohola kod oba vozaca.

Listajuci ove stranice na forumu smatram da ovo ne bi smjelo zavrsiti u smjeru kojim je krenulo. Pa stog molim dobre ljude da mi pomognu dobrim savjetom kako se izvuci iz ove nezgodne situacije te molim gospodina koji je zapoceo ovu temu da mi se javi na mail.

 

U FAQ nisam nasao odredbu koja to zabranjuje...

 

cam@net.hr

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uzrok prometne nesreće nije radnja skretanja ! u zakonu stoji da je vozač dužan se uvjeriti da može izvršiti neku radnju u prometu. naime obzirom da ste vi vršili radnju skretanja u lijevo te nadam se s uključenim pokazivačem smjera ( lijevim) a nakon propuštanja vozila iz suprotnog smjera i započeli radnju skretanja vozilo koje je faktički udarilo u vaše vozilo je uzrok prometne nesreće.Vozač vozila koje je udarilo u vaše vozilo očito da nije držao valjano rastojanje među vozilima odnosno iako je isti moguće došao u fazu pretjecanja vozila koje je bilo iza vas on nije pravovremeno zaustaviti svoje vozilo niti je pratio razzvoj situacije u prometu.. Bilo bi potrebito pogledati zapisnik o očevidu prometne nesreće te napraviti uvid u fotografije s mjesta događaja prometne nesreće kao i situacijski plan prometne nesreće.Svakako vam prporučam iz iskustva da je u ovakvim situacijama poželjno koristiti prometnog vještaka koji može stručno uz program sa parametrima iz zapisnika o očevidu napraviti gotovo simulaciju kretanja i samog čina kontakta prometne nesreće... nemojte odustajati ako je sve kako ste naveli vi niste prouzročili ovu prometnu nesreću.( ako mogu još pomoći slobodno se obratite)... :idea:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

I ja sam imala sličan problem. Vozila sam, dala lijevi žmigavac i počela skretati ulijevo i tada me udara vozilo koje je bilo iza mene. Udara me u lijevu stranu, na spoju vrata s prednjim dijelom auta (uzdužno, ne okomito). Mjesto na kojem sam skretala je točno ispred pješačkog prijelaza, na raskrižu i na mjestu na kojem se ne smije pretjecati. Vozilo koje me je udarilo je do tog trenutka normalno vozilo iza mene tako da nisam mogla niti pretpostaviti da će me nakon mog žmigavca za ulijevo i početka skretanja, me početi pretjecati. U trenutku udara ja sam već bila na lijevoj traci. Vozilo iza mene mi nije ničim dalo do znanja da će me pretjecati, nije bilo žmigavca za početak pretjecanja, pretjecanje se dogodilo točno ispred pješačkog prijelaza, na raskrižju. Ali u zapisniku smo obe bile krive (ja po članku 43). Uložila sam prigovor na to i sada čekam odgovor. Objašnjeno mi je da se nisam uvjerila da je sigurno skrenuti, ali nije se ni ova iza mene (ima bolji pregled nego ja kada gledam unazad)uvjerila da može pretjecati. A kako bih ja mogla i pretpostaviti da će me neko pretjecat u raskrižju, metar od pješačkog, na mjestu na kojem ne smije pretjecat, bez žmigavca i s lijeve strane i to nakon što sam ja dala žmigavac i počela skretati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ivanacro je napisao:

u zapisniku smo obe bile krive

Tipično skidanje odgovornosti sa policijskog službenika na prekršajni sud.

 

Policijski službenik koji radi očevid prometne nesreće nikad ne zna kome će sudac za godinu-dvije prikloniti povjerenje.

 

Zato prijavljuje oboje pa koga sud oslobodi odgovornosti - pobjedio je.

 

Ukoliko okrivi samo jednoga, toga sud oslobodi odgovornosti, a nastupi zastara za pokretanje prekršajnog postupka protiv drugog vozača, MUP će svog službenika poslati na disciplinski sud, a država će imati obvezu podmirenja štete zbog pogreške policijskog službenika.

 

Odmah na procjenu u osiguravajuću kuću drugog vozila. Tražite isplatu štete, koju Vam neće htjeti isplatiti do okončanja sudskog postupka. Tu odbijenicu tražite na pismeno.

 

Popravite vozilo o svom trošku.

 

Po okončanju sudskog postupka osiguravajuće kuće moraju postupiti po sudskoj odluci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu ići na procjenu u osiguravajuću kuću drugog vozila jer ne znam niti koja je osiguravajuća kuća. Gospođa nije htjela dati svoju policu, htjela je otići s mjesta nesreće. A ja umjesto da je pustim pa onda nazovem policiju i kažem da je pobjegla (jer sam zapamtila njene tablice) sam glupo njoj rekla da ću zvati policiju (nisam htjela biti nepoštena). Nakon toga je ipak ostala na mjestu nesreće. Ja i tako nisam mogla nigdje otići jer me udarila točno ispred moje zgrade, na ulazu u parking na kojem svaki dan parkiram. I onda slijedi šok koji mi je priredila policija kad su napisali u izvješću da sam i ja kriva. A zakon o sigurnosti prometa na cestama je napisan tako da se svakome može prišit šta god poželite jer ne postoji način na koji se može voziti, a da se ne skrivi nešto. Ali sada sam ga proučila. Ako bude sljedećeg puta, policija mi sigurno neće moći pričati o člancima po kojima se nešto skrivilo, a da ih ja samo blijedo gledam. Imat ću odgovor na to. Za sve postoji prvi put! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija