Jump to content

Istinit i pošten posjed


ASIJA

Preporučene objave

Molim vas za pomoć, znam da sam iz BiH ali koliko možete pomozite mi, nemam nikoga da mi pomogne.

Kako da dokažem da tuženi nije pošten posjednik. Podnijela sam tužbu radi predaje u posjed, a tuženi je uzvratio protivtužbom za utvrđivanje vlasništva dosjelošću. Može li kao dokaz poslužiti fotografija skice snimanja cijepanja parcele gdje se je tuženi potpisao da se moja i njegova parcela cijepaju. Imam i ugovor o zamjeni nekretnina koji je neprovodiv jer su pogrešno upisane šifre  parcela koje su nastale cijepanjem, ali se vidi površina parcela koje su trebale biti predmet zamjene. Osim toga, s tuženim sam na drugoj parceli bila u suvlasništvu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrhovni sud RH navodi da 'nepošteni posjednik ne može steći pravo vlasništva nekretnine dosjelošću, i to ni u slučaju redovne ni u slučaju izvanredne dosjelosti'. Jednako je u većini, ako ne i svim europskim sustavima.

Poštenje se presumira (pretpostavlja) pa je teret dokaza na vama - prema ovome što ste naveli, neke dokaze imate te ih je nužno sve prezentirati sudu što prije. Sud će vjerojatno zastati s postupanjem u vašem postupku dok kao prethodno pitanje ne riješi protutužbu za dosjelost te je važno da podastrete sve dokaze. Predlažem da angažirate advokata jer zaključujem da je u pitanju imovina koja vam je vrijedna te je važno da vaše interese pred sudom zastupa osoba koja poznaje materiju.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, imovina je u pitanju. Uzet ću odvjetnika. Ja sam uz tužbu predala zk. izvodak, posjedovni list, kopiju katastarskog plana, ugovor o kupoprodaju kojim je moj muž kupio predmetno zemljište, darovni ugovor kojim mi je muž poklonio te nekretnine, i predložila sam uviđaj po vještaku geometru, te saslušanje mog muža kao svjedoka na okolnosti uživanja posjeda, i saslušanje parničnih stranaka. Tuženi je u protutuzbi predložio saslušanje parničnih stranaka, ugovor o darovanju kojim mu je otac poklonio neke nekretnine, saslušanje svjedoka. Kolike su šanse da pobjedim u sporu.

uređeno: od ASIJA
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez uvida u sve dokumente te saslušanja svjedoka nije moguće procijeniti šanse za uspjeh u sporu te se u to ne bih upuštala ovako "naslijepo". Vama je svakako važno da u sporu uspijete te poduzmite sve što možete da tako i bude te se koncentirrajte (vi i vaš odvjetnik) da dokažete navode iz svog tužbenog zahtjeva, kao i da pobijete navode druge strane. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , ASIJA je napisao:

A šta ako tuženi-protivtužitelj pronađe dva svjedoka koji će lagati na sudu u njegovu korist.

Dešavaju se i takve stvari te je na sudu da procijeni vjerodostojnost iskaza, ali zajedno sa svim ostalim dokazima (i saslušanjima svjedoka) podnesenima u postupku. Primjerice, ako znate da svjedok ne govori istinu na vama je (i na vašem odvjetniku) da njegovo svjedočenje "anulirate" kvalitetnim pitanjima, a možda i dokazima ili svjedočenjima koja vjedrodostojno govore nešto sasvim suprotno. Nemojte da vas takvi mogući scenariji obeshrabre da se borite za svoja prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija