Jump to content

EOS u Njemačkoj


miramalis

Preporučene objave

Pozdrav svima, ako je netko imao sličan slučaj ili ima kakav savjet molim za pomoć.

Imam pravomoćno rješenje o ovrsi od JB radi duga prema Diners od Erste banke. Rješenje je od 03/2014. Tad su me nekad i blokirali na FINI te radi nemogućnosti plačanja svih obveza, dugovi su se gomilali, ovrhe nizale, te sam na kraju 2016 odselila u Njemačku. 

U međuvremenu je taj Diners dug otkupio EOS te su mi oni sad upisani na FINI. Prije koji mjesec sam dobila pismo od EOS Deutsche Inkasso (koji u stvari i jesu ili vlasnici ili dio EOS grupe ovih u Hrvatskoj) da podmirim svoje dugovanje prema EOS cca4000€. Odmah sam se žalila, dug nisam priznala te se pozvala na zastaru. Oni su odgovorili da moraju još jednom provjeriti i da će se javiti. Sad su se javili s očitovanjem od kad je ovrha pravomoćna, da je djelomična uplata bila 2017g te automatski s tim zastara istjeće 2027. S obzirom da ja u HR nisam imala apsolutno nikakva primanja, niti sam išta uplačivala taj dio mi je potpuno nejasan.

Sad mi je jasno da zastara na tu ovrhu nije nastupila, ali ono što mene interesira:

1.Da li je EOS smio otkupiti moj dug bez mog znanja, sjećam se da je nekad bila neka caka tu

2.Da li mi EOS mora dati uvid u taj ugovor o otkupu duga

3.Zanima me s kojeg je računa izvršena ta djelomična uplata 2017g, da li mi EOS mora dati uvid u to, jer kako kažem nemoguće da je s mog blokiranog računa na koji nije bilo priljeva sredstava

4.Da li me njemački EOS zaista može teretiti za taj dug iz Hrvatske ili bi oni morali pokrenuti ponovni ovršni postupak, ili bi morao postojati Europski ovršni nalog

Čitala sam mnogo postova ovdje zadnjih par dana, i uglavnom sam naišla na izjave EOS vam ne može ništa ako više niste u HR. Zar je zaista tako??

Koje dokumente imam još pravo tražiti na uvid?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav. Po meni u vašem slučaju nema još zastare. Ako rješenje o ovrsi i je pravomoćno 2014., sve i da nije bilo nikakve uplate ili da Diners-ECC/EOS nisu pokretali ovrhu na Fini zastara nastupa tek 3/2024. Ako jesu, zastara se opet računa iz početka. Primitkom osnove na Finu prekida se zastarni rok, za vrijeme kad je ovrha u redu naplate zastara ne teče. Znate li možda je li vam dugovanje iskljiženo temeljem čl. 12. ZPONS-a po sili zakona? Je li ta ovrha i dalje vidljiva u očevidniku Fine?

 

1. Da, za ustup tražbine nije potreban pristanak dužnika. Cesiju uređuje Zakon o obveznim odnosima (čl. 80.-87.).

 

2. Nisu dužni dostaviti vam to, ali možete zatražiti od Erste Card Cluba d.o.o. (koji izdaje Diners u Hrvatskoj) potvrdu da nemate dugovanja prema njima i da su dug ustupili EOS-u. Iz te potvrde će biti razvidno je li ECC prodao dug EOS-u.

 

3. Vjerojatno posjeduju taj podatak ali mislim da vam to neće dostaviti. Možete probati mailom ih to zatražiti (ispis uplata po partiji, s kojeg računa je došla uplata itd.). Ako je zaplijenjeno prisilno, možete putem sustava e-blokade od Fine dobiti uvid u Specifikaciju izvršenja osnove za plaćanje. Za tu osnovu, ako je bilo naplate, vidjet ćete iznos zaplijene, datum i banku naplate u obliku njezinog VBDI-a (npr., 20.05.2017., 100 eura, 2360000-ovako bi pisalo za Zagrebačku banku, 2340009 za PBZ…).

 

4. Pretpostavljam da njemački EOS vrši naplatu u ime EOS-a HR. Može vas teretiti samo vjerovnik (znači EOS HR), ne i netko tko vrši naplatu u ime vjerovnika. Što vam je točno došlo od njih? Na što se pozivaju? Ako je vjerovnik i dalje EOS HR, on bi to trebao riješavati ako se želi naplatiti u Njemačkoj po pravilima za ovrhe u Njemačkoj (ne znam točno kako to funkcionira, pretpostavljam da to sud riješava). Ako su prodali dug njemačkom EOS-u (o čemu ste trebali dobiti obavijest) tada ste dužni njima.

uređeno: od Analitichar
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je ovrha i dalje na Fini, onda nema veze kad ste izvršili uplatu (ako uopće i jeste) koju spominju. Sad se zastarni rok ne računa jer je ovrha i dalje aktivna, a zastara će početi teći isknjiženjem ovrhe na Fini (po sili zakona, čl. 12. ZPONS-a ili ako je samo povuku). 

EOS DE samo radi po nalogu EOS HR. 

EOS HR ima dvije opcije:

1. pokrenuti postupak u Njemačkoj radi naplate ako to žele

2. prodati dug EOS DE pa će Vas oni dalje kontaktirati

Svakako ćete dobiti obavijest od ako bilo što pokrenu (kako već to funkcionira u Njemačkoj). Mišljenja sam da neće ništa pokretati, a topli savjet je da se nagodite s njima u vidu jednokratne uplate s popustom i riješite ih se zauvijek.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako, možete mailom ostvariti kontakt s Erste Card Clubom. Ugovor vam vjerojatno neće dostaviti jer on uređuje ugovorni odnos prodavatelja (ECC) i kupca potraživanja (EOS) te sadrži podatke o ostalim dužnicima (koliko mi je poznato, agencije ne kupuju poseban predmet već grupu potraživanja npr. sa 500 dugovanja), ali svakako hoće potvrdu da su dugovanje prodali EOS-u. 

Sa svima kontaktirajte mailom i po otplati zatražite potvrdu od EOS-a da nemaju potraživanja prema vama. 

uređeno: od Analitichar
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija