Jump to content

Izdavanje brisovnog očitovanja-zakonski rok


bankar.zg

Preporučene objave

Založna prava iz 80-ih su specifična. 

Pojedini zemljišnoknjižni sudovi (npr. Općinski sud u Varaždinu) za upise založnih prava učinjenih do stupanja na snagu Zakona o zemljišnim knjigama iz 1997. godine ne zahtijevaju niti ovjeru potpisa ovlaštene osobe za zastupanje hipotekarnog vjerovnika. Navedeno može uštedjeti značajno vremena i troškova.

 

Kada vlasnik nekretnine ne može pronaći hipotekarnog vjerovnika ili taj više ne postoji, stoje mu na raspolaganju pravna sredstva u vidu podnošenja tužbe sa zahtjevom za izdavanjem brisovnog očitovanja ili pokretanje postupka amortizacije i brisanja starih hipotekarnih tražbina.

Amortizaciju i brisanje hipotekarne tražbine moguće je zahtijevati ako su kumulativne ispunjene sljedeće pretpostavke:

-        ako je proteklo najmanje 30 godina od uknjižbe hipotekarne tražbine odnosno od posljednjeg upisa koje se odnosi na tu hipoteku,

 -       ako nije moguće pronaći hipotekarne vjerovnike, a niti njihove pravne sljednike te

 -       ako u vremenu od uknjižbe hipotekarne tražbine nije zahtijevao niti primio glavnicu ni kamatu tražbine koja je osigurana hipotekom, a niti je na drugi način ostvarivano vjerovnikovo pravo.

Po podnošenju prijedloga sud odlučuje postoji li vjerojatnost da bi trebalo udovoljiti prijedlogu za brisanje te donosi rješenje kojim se pokreće postupak amortizacije brisanja hipotekarne tražbine, objavljuje oglas na oglasnoj ploči suda i na internetu te poziva zainteresirane osobe da u roku od 30 dana prijave pravo na hipotekarnoj tražbini. Ako se nitko ne prijavi po proteku roka donosi se rješenje kojim se određuje amortizacija hipoteke i nalaže njezino brisanje, dok se u slučaju da treće osobe podnesu prigovor obustavlja postupak i upućuje osobu koja je zahtijevala amortizaciju i brisanje da pokrene parnicu.

No, u slučaju da se radi o hipoteci upisanoj do 1. 9.1980. godine tada se za iste ne provodi postupak amortizacije i brisanja, nego se iste temeljem Zakona o zemljišnim knjigama brišu bilo po službenoj dužnosti, bilo na prijedlog stranke.

Stoga je očigledno da su hipoteke iz 80-ih godina 20. stoljeća problematične i potrebno je uložiti značajan napor da se utvrdi je li moguće pribaviti brisovno očitovanje (uz preporuku da se upitom kod suda sazna mora li potpis izdavatelja biti ovjeren) te tek ako nije moguće utvrditi je li moguće pokrenuti postupak amortizacije i brisanja hipoteke ili je potrebno pokrenuti parnicu.

Rok nije propisan, ali je u pravilu 8 dana (u praksi praktično nikada više od 30).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija