Jump to content

Poslodavac traži rodni list


WaitsTom

Preporučene objave

Pozdrav,

imam jednu nedoumicu. Naime, poslodavac kod kojeg sam zaposlen već pet godina me jučer zatražio rodni list i diplomu (ne samo mene već sve zaposlenike).

Zanima me na temelju kojeg zakona, propisa, odredbe, pravilnika i sl. poslodavac to može tražiti odnosno gdje je pravna osnova koja nalaže da je zaposlenik to dužan dati poslodavcu. Radi se o privatnoj tvrtki (d.o.o.), registriranoj u Hrvatskoj koja ima manje od 20 zaposlenika. Prilikom zapošljavanja (prije pet godina) ništa od navedenog nije bilo spomenuto u uvjetima niti se spominjalo do sada. Radno mjesto nisam mijenjao.

Prilikom zapošljavanja poslodavac je napravio presliku moje osobne iskaznice i kartice tekućeg računa.

Da naglasim, zanima me konkretna pravna osnova, gdje zakon ili neki pravilnik to nalaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. U Pravilniku koji ste naveli kao primjer nisam našao da se kao obaveza spominje rodni list. Nisam našao da se spominje uopće. U ZOR-u to isto nigdje ne piše (bar ja nisam našao). Stručnu spremu, državljanstvo, naziv posljednje završene obrazovne ustanove, sve to poslodavac može vidjeti iz elektroničke radne knjižice.

Radno mjesto na kojem sam zaposlen je komercijalist. S time da, kao što sam naveo, poslodavac isto traži od svih zaposlenika, bez obzira koji posao obavljaju i na kojem radnom mjestu su zaposleni. Uz to moja stručna sprema je VSS, a kolege koje su zaposlene na istom radnom mjestu kao i ja imaju nižu stručnu spremu, neki čak i SSS.

Možda nisam dobro formulirao pitanje u prvom postu, poslodavac traži rodni list ne samo na uvid nego ga želi pohraniti u svoju arhivu. Prvenstveno me zanima po kojoj osnovi sam dužan dati rodni list. Pretpostavljam da će osnova objasniti i razlog. Shvaćam da se može nagađati i iz nagađanja zaključiti zašto bi poslodavcu to trebalo (dokazivanje državljanstva, rodna ravnopravnost...). No mene u ovoj instanci ne zanimaju nagađanja već konkretno "slovo zakona". Gdje to piše?

Isto vrijedi i za diplomu iako, kao što sam rekao; stručna sprema, državljanstvo i naziv posljednje završene obrazovne ustanove vide se iz radne knjižice.

Radio sam i u drugim tvrtkama, manjim i većim... dapače radio sam u jednoj od najvećih tvrtka u Hrvatskoj... nitko nikada nije tražio rodni list.

No uzimam u obzir da ima puno toga što ne znam, nisam pravnik. Upravo sam zato tu.

@Borbena7 ljubazno molim ako Vam nije problem, možete li me uputiti gdje to točno piše u Pravilniku ili nekom zakonu (članak, točka). Naravno može se uključiti i bio tko drugi ako ima odgovor. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija