Jump to content

Uknjižiti služnost


Sibirac

Preporučene objave

Vlasnik sam zemljišta u 1/2. Preko susjednog zemljišta imam pristup svojem zemljištu odnosno također i druga 1/2 t.j. moj suvlasnik. Dogovorio sam sa vlasnikom susjednog trpečeg zemljišta mogučnost uknjižbe služnosti. PITANJE: dali mogu dati prijedlog sudu samo ja  sa svojom 1/2 zemljišta ili moram zajedno sa suvlasnikom u ime cjeline 1/1 (suvlasnik mi nije dostupan)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ne, mora biti suglasnost svih suvlasnika u takvom ugovoru o osnivanju služnosti. Doduše, možete probati predati takav prijedlog i ako ZK sud dopusti upis , vjerojatno se nitko neće žaliti od osoba koje će biti obaviještene. 

Međutim, odredbom čl. 219. st. 5. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima  propisano je da, kad je nekretnina u vlasništvu nekolicine suvlasnika ili zajedničkih vlasnika, samo svi oni
suglasno mogu odrediti da se ona optereti služnošću, a odredbom čl. 41. st. 1. ZV da je za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (među ostalim i za osnivanje stvarnih i osobnih služnosti) potrebna suglasnost svih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija