Jump to content

Očinski i roditeljski dopust oca koji ne živi s djetetom


morticia93

Preporučene objave

Poštovani,

s ocem djeteta nisam u kontaktu.  On izbjegava svaki mogući kontakt i komunikaciju. Kroz par tjedana trebam roditi..Gotovo cijelu trudnoću nije bio uz mene niti ikako sudjelovao. Ono što mene brine je ukoliko on bude upisan kao otac ,a ne živi samnom i djetetom (vjerojatno neće ni viđati dijete niti sudjelovati u skrbi i odgoju osim uplaćivanja alimentacije jer će morati po sili zakona) hoće li imati pravo na očinski dopust i na roditeljski dopust? Brine me to jer su mi u hzzo-u rekli ako bude upisan kao otac da će biti potreban njegov potpis i suglasnost da mi prebaci svoja 2 prenosiva mjeseca,a što ako to bude izbjegavao ili odbijao? Znači li to da on ima pravo koristiti 4 mjeseca očinskog i zlorabiti ih,a ne koristiti u svrhu skrbi o djetetu,a ja moram na posao nakon 10 mjeseci i još moram razmišljati kome ću dijete ostaviti na čuvanje jer vrtić počinje tek u 9mj,a ja bih se morala vratiti na posao negdje u 5 mjesecu iduće godine.  Postoji li neki način da se njemu onemogući korištenje roditeljskog dopusta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , morticia93 je napisao:

Postoji li neki način da se njemu onemogući korištenje roditeljskog dopusta?

Poštovana,

napisali ste ukoliko bude upisan kao otac. To je osnova za odgovor pa prvo to trebate definirati. Ukoliko nije upisan kao otac, svoja očinska prava morat će potraživati na sudu, ali jednako tako vi ne biste bez upisa imali pravo na naknadu za uzdržavanje djeteta. Ako bude upisan kao otac nije presudno stanovanje na istoj adresi, nego sudjelovanje u brizi oko djeteta te kako skrb o djetetu bude podijeljena među roditeljima (sporazumno ili uz uključenje suda i CZSS)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , morticia93 je napisao:

Postoji li neki način da se njemu onemogući korištenje roditeljskog dopusta?

Svrha je da se dopust koristi isključivo radi pružanja njege i podizanja djeteta, prema tome svako drugo postupanje je osnova za prijavu Zavodu (CZSS), a koji je obvezan i ovlašten, prije i za vrijeme korištenja ostvarenih prava  provjeravati postojanje zakonom propisanih činjenica i okolnosti na osnovu kojih korisnik koristi predmetno pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija