Jump to content

Susjed poplavio moj stan


STEGA777

Preporučene objave

Pozdrav svima koji hoćete i možete pomoći korisnim savjetima. Ovo mi se dogodilo po prvi puta u životu, ali se nadam da ima ljudi kojima se ovo već dogodilo i svojim iskustvom mogu pomoći. Radi se o tome da je susjed u stanu iznad mog samostalno želio zamijeniti slavinu iznad kade u kupaonici ali prethodno nije zatvorio ventil i nije provjerio da nema tlaka vode u cijevima. Kaže da mu je izletio  ventil u zidu kojeg je pokušao zatvoriti. Inače zgrada je stara oko 37 godina, pa tako i instalacije. No tu je ključno to što je voda izbijala iz ležišta tog ventila više od pola sata, a susjed nije našao za shodno pozvati hitne intervencije nadležnog upravitelja zgrade već je sam nešto prčkao pokušavajući zatvoriti otvor, ali bezuspješno. Time je poplavio najprije cijeli svoj stan, a nakon toga i moj stan i to sve prostorije. Voda je curila iz svakog stropa i po zidovima, namočila sve podne obloge, 3 komada namještaja, prekrivače kreveta. Ukupne pukotine u stropovima i zidovima iz kojih  je curila voda, odokativno sam izmjerio, su u dužini cca 25 metara. Kada sam došao gore vidjeti što se događa kod njega tek je onda na moje traženje pozvao hitne intervencije, dakle nakon više od 30 do 40 minuta curenja vode. Taj susjed je osobno došao vidjeti što se to kod mene događa i nekoliko puta izjavio da će mi nadoknaditi svu štetu. I ja naivan povjerovao. Susjed me od tada izbjegava, a već je prošlo više od 1,5 mjeseci. Dakle, molim za savjet što  se radi u takvim slučajevima ? Ima li uporišta u nekom zakonu RH da ga tužim i isplati li se uopće trošak za parničenje jer se šteta kod mene  procjenjuje na oko 500 EUR ? Ili postoji nekakav drugi način ? Ako neko može pomoći savjetom bio bih zahvalan. Lijepi pozdrav.

 

uređeno: od Borbena7
Naslov - velika slova - smatraju se vikanjem na forumu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Susjed poplavio moj stan

Pozdrav,

zgrada bi trebala biti osigurana te provjerite kod predstavnika stanara (ili upravitelja zgrade ako predstavnika slučajno trenutno nemate). Nešto će se moći naplatiti s te police (a osiguranje može regresno ići na susjeda).

Pretpostavljam da policu osiguranja za svoj stan nemate...

Ako od poplave nije nastala šteta i na zajedničkim dijelovima zgrade (npr. stubište) ostaje samo privatna tužba čija je isplativost zbog vrijednosti spora upitna. Svakako bih savjetovala da odvjetnika angažirate da mu pošalje upozorenje pre tužbu - možda pomogne, a cijena nije previsoka.

Da li je štogod procurilo susjedima pored njega ili ispod vas? Ako vas je više, veća je vjerojatnost da će platiti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Na žalost stan nije osiguran, a polica osiguranja zgrade ne pokriva ovakva sr... kad netko od suvlasnika unutar svog stana neodgovorno glumi vodoinstalatera. 

Razmišljao sam u kojem bi zakonu nekim člankom bila  pokrivena takva neodgovornost suvlasnika kada uzrokuje tu vrstu štete, ali još nisam našao. 

Tu  je stvar još gora jer je voda curila kroz sve pukotine koje su nastale potresom u Zagrebu tako da sada može doći do otpadanja stropne žbuke po našim glavama jer je u nekim sobama strop bio ispresijecan pukotinama po cijeloj površini.

Možda tu postoji nekakvo dodatno opravdanje za tužbu ili čak nešto pokrenuti preko upravitelja zgrade, koji za sada baš nije reagirao kako sam očekivao.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija