Jump to content

Obnova ruševina


list70

Preporučene objave

Molim savjet... Imam u vlasništvu više parcela poljoprivrednog zemljišta istarska županija. Neke parcele su velike više od 1000m2 dok neke male i nose oznake ZGR i nekada su bile kuće/zgrade-sve su ucrtane. Sve zajedno oko 5000m2. Na terenu ima vidljivih ostataka tih građevina ali samo nekih zidova...pitanje glasi da li bi mogao dobiti dozvolu za obnovu ucrtanih građevina u postojećim ucrtanim gabaritima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za obnovu ruševine potrebno je utvrditi radi li se o ruševini postojeće građevine, što znaći da je trebala biti izgrađena na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta. Isto tako tu bi spadale i građevine izgrađene prije 15. veljače 1968. jer se iste smatraju izgrađenima na temelju pravomoćne građevinske dozvole. Ako se radi o ovome drugom slučaju, potrebna vam je građevinska dozvola za rekonstrukciju te ćete u postupku izdavanja iste priložiti dokaz da je građevina izgrađena do navedenoga datuma. Naravno, izvođenje rekonstrukcije ruševine postojeće građevine može se izvesti ako je u skladu s prostornim planom. Obratite se nekom ovlaštenom arhit. uredu na vašem području za više informacija, ionako će vam biti potrebni za izradu projektne dokumentacije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Definitivno se radi o građevinama koje su bile tu građene prije 1968. Ali su i srušene davno pa nisam siguran da je realno da se vide na snimci iz 1968., zaraslo u stabla i grmlje. Što u tom slučaju ako nisu na snimci a ipak je očigledno na terenu da su bile tu prije 1968?kako dokazati status i obnoviti ucrtane građevine iako je poljoprivredno zemljište u pitanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , list70 je napisao:

Što u tom slučaju ako nisu na snimci a ipak je očigledno na terenu da su bile tu prije 1968?

Izgrađenost prije navedenog datuma u tome slučaju dokazuje se: Uvjerenjem katastra ili DGU (službena kartografska evidencija do 1968), Uvjerenjem upravnog tijela da je zgrada izgrađena prije 15. veljače 1968 (nekakav papirnati dokaz koji bi eventualno mogli posjedovati te nalazom građ. vještaka, izjavom svjedoka te fotografijama kao i računima iz toga doba i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , Spitfire je napisao:

Naravno, izvođenje rekonstrukcije ruševine postojeće građevine može se izvesti ako je u skladu s prostornim planom. Obratite se nekom ovlaštenom arhit. uredu na vašem području za više informacija, ionako će vam biti potrebni za izradu projektne dokumentacije

Hvala puno na svim pojašnjenjima i odgovorima.

Svakako cu se obratiti nekom arhit. uredu. Što točno mislite pod citiranim/ rekonstrukcija prema prostornom planu...ako je planom dozvoljena uopce dozvoljena rekonstrukcija ili po pravilima plana/ naravno da bi htio prema pravilima/...?

Dali je moguće da mi se odbije takav zahtjev i onemogući obnova s obrazloženjem da je poljoprivredno zemljište bez obzira na ucrtane građevine starije od 68.g?

Hvala unaprijed na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , list70 je napisao:

Što točno mislite pod citiranim/ rekonstrukcija prema prostornom planu...ako je planom dozvoljena uopce dozvoljena rekonstrukcija ili po pravilima plana

I jedno i drugo. Obično je planom propisano da se zakonita građevina može rekonstruirati u postojećim gabaritima na poljoprivrednom zemljištu, van građevinskog područja, osim

prije 1 sat , list70 je napisao:

Dali je moguće da mi se odbije takav zahtjev i onemogući obnova s obrazloženjem da je poljoprivredno zemljište

ako je baš određeno da to nije moguće. Moguće je i da se to poljoprivredno zemljište nalazi u građevinskom području, zato bi trebalo dobro proučiti PP a ovl. arh. bi to trebao znati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija