Jump to content

HITNO - PROMETNI PREKRŠAJ - TRAŽIM POMOĆ


anonimno

Preporučene objave

Samo da nešto razjasnim:

 

Zaustavio me policajac koji je mjerio "pištoljem" moju brzimu, i pokazao mi da je brzima bila 61km/h, u tom naselju se može prema znaku max 40 km/h.

Kazao mi je da je kazna na licu mjesta 300,00 kn, a ako idem na prekršajni sud kazna je 500,00 kn, troškovi postupka i 1 kazneni bod.

Odbio sam platiti na licu mjesta na što mi je policajac samo rekao da će u tom slučaju ići prekršajna prijava. I TO JE TO - mislim, nije mi dao da potpišem nikakav zapisnik o prekoračenju brzine niti mi je dao bilo kakav drugi papir, ništa, nije ni pokušao. Moje pitanje glasi: da li se policajac može praviti "blesav" , sastaviti naknadno zapisnik u kojem će kazati da je on meni davao da potpišem a ja nisam htio, jer prema ovome nema podloge da mi stigne prijava za prekršaj. Napomena: sa mnom je bila i djevojka, koja može posvjedočiti da mi policajac nije uopće ni nudio nikakav zapisnik na potpis niti bilo kakav drugi službeni dokument na uvid.

Štaviše, nakon 15 minuta sam se bijesan vratio do mjesta gdje me zaustavio da ga pitam za objašnjenje , njega više nije bilo, pa sam ga išao tražiti u policijsku stanicu, isto ga nije bilo ali su mi dali njegovo ime.

Što da napišem u prigovoru (već se spremam...)?

Još nešto: da li "pištoj" mjeri brzinu samo kada se drži u ruci ili se može namjestiti i da stoji/leži na autu? Kako je prema pravilu?Koliko stoji na "pištolju" brzima prethodnog mjerenja, jer mislim da plicajac nije imao "pištolj" u ruci, već mi je pokazao brzinu nečijeg prethodnog mjerenja. Kada se i da lise "pištolj" sam restartira? Možda je policajac htio izvući od mene novce, a kada mu nisam htio platiti, pravi se mutav.

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se upuštate u prigovor, upuštate se u igru lovlejnja zastare, koju znatno poskupljuju troškovi postupka. Kazna od 300,00 kuna mijenja se s pristankom okrivljenika radom za opće dobro na slobodi pa vam je pametnije pričekati dopis od suda i potpisati zapisnik o pristanku jer trenutno nema mogućnosti provedbe tog rada, a u vrijeme zastare izvršenja (2 god od pravomoćnosti PN) ista nije na vidiku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema šanse da me "upucao" sa daljine, naime u tome i jest poanta, možda sam zaboravio napomenuti najvažniju stvar da je policajac u trenutku kada je podigao znak STOP da se zaustavim bio na suprotnoj strani ceste od mene i upravo se nešto raspravljao sa gospođom ku je zaustavio u suprotnom traku. "Pišolj" mu je bio odložen na haubu policijskog auta parkiranog u mojoj traci, udaljenost je bila relativno mala (konfiguracija terena ne dopušta da me sa neke velike daljine "upucao"). U ruci nije imao pištolj nego mi ga je naknadno pokazao podignuvši ga sa haube.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazao mi je da je kazna na licu mjesta 300,00 kn, a ako idem na prekršajni sud kazna je 500,00 kn, troškovi postupka i 1 kazneni bod.

 

Ovo ne štima...Za ovaj prekršaj je određena kazna 500,00 kuna + 1 kazneni bod

I to ne određuje niti policajac niti mjesto plaćanja kazne, odluka vozača je najmanje bitna...sve je propisano Zakonom.

On je očito htio smanjiti kaznu na način da umanji i očitanu brzinu, a zašto...to je već drugo pitanje, možemo nagađati..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..nije mi dao da potpišem nikakav zapisnik o prekoračenju brzine niti mi je dao bilo kakav drugi papir..

... da li se policajac može praviti "blesav" , sastaviti naknadno zapisnik ...

Što da napišem u prigovoru (već se spremam...)?

 

Policijski službenik o svakoj prekoračenoj a izmjerenoj brzini koja je utvrđena nekim od uređaja koji se u tu svrhu upotrebljavaju, a nakon što je i zaustavio vozača sastavlja zapisnik o izmjerenoj brzini, osim u slučaju plaćanja kazne na mjestu počinjenja prekršaja..

Pitanje je da li će te Vi uopće išta dobiti...a ako kojim slučajem i dobijete...pišete prigovor - nema svrhe u njemu posebno objašnjavati što se dogodilo i zašto ga ulažete, on služi samo da se prekršajni nalog stavi van snage i ide u raspravu..gdje će te pred sudom iznijeti obranu i dokaze Vama u prilog..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policijski službenik je svakako trebao popuniti zapisnik o izmjeri brzine, na način da u isti upiše izmjerenu brzinu, a koja se potom umanjuje za 10 km/h za brzinu do 100 km/h, a iznad toga se umanjuje 10%. Tako proizlazi da ste se kretali brzinom koja je viša za 11 km/h. O istome postoji pravilnik koji je i objavljen. Bez obzira na ovo, na rad policije se možete žaliti podnošenjem predstavke-pritužbe nadležnoj Policijskoj upravi (ne ulazeći u sam skraćeni ili redovni prekršajni postupak). U tom će slučaju, ako su Vaši navodi toični, moći biti i ispitana drugi sudionici u prometu jer policijski službenik treba evidentirati sve osobe prema kojima je poduzimao neku službenu radnju. No ne trebate se nadati da će te dokazati svoju tvrdnju, no vrijedi pokušati ?? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija