Jump to content

povrat poreza za stambeni kredit


anonimno

Preporučene objave

U prosincu 2005. kupio sam stan preko stambenog kredita Privredne banke.Kredit je bio uvećan za 19000,00kn od stvarne cijene stana radi kupnje namještaja i ostalih potrepština za taj isti stan.Podnio sam poreznu prijavu za 2006. god.radi povrata poreza na koji imam pravo.Taj stan je ujedno i moja prva nekretnina.

PROBLEM:Javili su mi iz porezne uprave da ja nemam pravo na povrat poreza zbog gore navedenih 19000,00kn.

Molim nekoga ko se razumije u taj "problem" da mi veli šta da radim. HVALA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovatno niste priložili račune iz koji je vidljivo gdje ste potrošili taj iznos. Pogledajte Pravilnik o porezu na dohodak NN 95/05 čl. 59 i sukladno tome priložite potrebnu dokumentaciju. Neosporni dio za povrat poreza nemaju vam pravo uskratiti, tj. dio koji se odnosi na kamatu za stambeni kredit. Budite uporni. Maksimalni iznos za priznavanje je 12.000,00 kn, nadam se da vam je to poznato.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

porezna uprava vam ne može priznati samo dio kamata za namjenski stambeni kredit kao olakšicu, iz razloga što ste kod prijave poreza na promet nekretnina, a također i kod podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak morali priložiti kupoprodajni ugovor. u ugovru je vidljivo kolika je tržišna vrijednost nekretnine, stoga vam se namjenski stambeni kredit mogao priznati samo ukoliko je iznos stambenog kredita onoliki koliki je naveden u ugovoru. međutim, vi uistinu možete koristiti olakšice za kamate na cijeli iznos kredita, tek kad za razliku kredita dokažete da ste u cijelosti utrošili na adaptaciju stambenog prostora. međutim, morate imati original račune ovlaštenog izvođača radova, za materijal i radove. ne možete koristiti kao olakšicu samo materijal. što sve možete koristiti kao olakšicu, osim u pravilniku, možete naći i na stranicama porezne uprave, kao i potrebnu dokumentaciju. ove godine vam se očito neće priznati olakšica, ali bilo bi dobro da to dokažete, ipak ćete za svaku godinu trajanja kredita moći koristiti olakšicu.ako je od pomoći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako zaista imate sve originalne račune za adaptaciju u kojima je izričito navedena stavka za radove tj. ugradnju onda ih možete priložiti i sada. Dovoljno je da uzmete potvrdu koju ste dobili prilikom predaje poreza i odete do referenta kojemu ste to sve predali. On je dužan preuzeti naknadnu dokumentaciju. To je po OPZ-u dozvoljeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko nemate račune za adaptaciju idite u banku da vam razgraniči potvrdu o kamatama i to posebno za kupnju stana a posebno za adaptaciju. U tom slučaju će vam porezna priznati kamatu. Obvezno ustrajte na ovome a ako treba tražite pismeno očitovanje od porezne uprave u svezi ovog problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

neće porezna priznat, čak i ako banka razdjeli kamate koje se odnose na iznos za kupnju stana. takvu informaciju sam dobila i od savjetnika poreza na dohodak. jedino računi izvođača radova na razliku kredita ili materijala i izvođača na istom računu. i onda se olakšica može koristit kad se u cijelosti dokaže da je kredit namjenski utrošen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To nije ispravan stav od strane porezne uprave, jer što će biti svih slijedećeih godina za koje imate pravo povrata na kamate (tada više neće biti računa za adaptaciju). Sigurno znam da sličan primjer postoji kod polica životnog osiguranja. Osiguranici plaćaju u jednom iznosu premiju za štednu komponentu i premiju za osiguranje od nezgode. Na kraju godine osiguravajuće kuće su dužne od sveukupno uplaćene premije razdvojiti iznos koji se odnosi na štednju od onog koji se odnosi na osiguranje od nezgode. Ovdje zaista treba ustrajati na dokazivanju da porezna još jednom nije u pravu jer ne može se za jednu vrstu uplate (osiguranje) priznavati olakšica a za drugu vrstu (kredit) ne priznavati. Predlažem da tražite pismeno i službeno mišljenje središnjeg ureda o ovoj temi jer oni neke stvari rješavanju na takav način. Neka vam primjer životnog osiguranja bude dodatni dokaz da treba priznati potvrdu od banke sa razdvojenim iznosima. Ustrajte na tome jer je ovo nova problematika sa kojom se porezna do sada nije susrela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija