Jump to content

Nasljedstvo i ovrhe

Miška10

Preporučene objave

Poštovani,

nakon smrti ujaka moja majka i drugi ujak pozvani su na ostavinsku raspravu. Pokojni ujak je imao kuću i nešto ušteđevine na banci te nije imao svoje djece niti supruge.

Moja majka je pod ovrhom te se bojimo da će, ako prihvati svoj dio nasljedstva (dio kuće) banka to uzeti pod svoje.

Može li ujak uzeti svoj dio, a majka se na ostavinskoj raspravi odreći svog djela u korist mene i sestre?

Jer ako se sad odrekne u korist ujaka, nakon njegove će smrti tu kuću pak naslijediti njegova djeca, te ćemo sestra i ja ostati bez toga.

Također, ako se odrekne u našu korist, može li nam banka onda nametnuti da prihvatimo majčin dug? 

Kako to urediti?

Također, pokojni ujak je imao nešto novčane ušteđevine koje bi se majka na toj raspravi odrekla u korist brata te bi se oni poslije podijelili (da banka ne preuzme majčin dio).

Unaprijed hvala na savjetu!

Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , Miška10 je napisao:

Moja majka je pod ovrhom

Koliko iznose glavnice tih majčinih dugova? Znači smo glavnice bez kamata i troškova postupaka.

Da li se i na koji način ti dugovi otplaćuju?

a majka se na ostavinskoj raspravi odreći svog djela u korist mene i sestre?

Ne, nije moguće. Može se odreći samo u njegovu korist, a i ovo odricanje se može pobijati, jer je učinjeno na štetu njenih vjerovnika.

pokojni ujak je imao nešto novčane ušteđevine koje bi se majka na toj raspravi odrekla u korist brata te bi se oni poslije podijelili (da banka ne preuzme majčin dio).

I ovo odricanje se može pobijati.

prije 1 sat, Borbena7 je napisao:

Da li se i na koji način ti dugovi otplaćuju?

Da, ovrhom na mirovinu.

Možete li mi pojasniti ovo pobijanje u slučaju da se mama odrekne svega u korist ujaka. Kako vjerovnici na ostavinskoj raspravi mogu znati da se majka odrekla novčanih sredstava? 

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija