Jump to content

Tvrtkova 19.03.2007


MAMBA

Preporučene objave

Ljudi trebam informaciju ako neko zna nešto? 19.03.2007 sam bio u Tvrtkovoj na komisiji, tamo su mi rekli da sam premlad i nešto kao predložiti će profesionalnu nesposobnost i neko školovanje jer zbog rata nisam mogao završiti školu a kao po zakonu me mora slati na nekakvu komisiju za školovanje. I sada meni nije jasno kakvu ja to školu trebam za mirovinu i dali me uopće šalju u mirovinu ili što? U HV sam od 5 mj. 1992 a od 20.11.1992 u 2GBR pješaštvo, imam 40% PTSP privremeno teški oblik. Zanima me ako neko nešto zna u vezi ovoga jer sam ja dobrano zbunjen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na profesionalnu rehabilitaciju

 

Članak 23.

 

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kod kojeg kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske postoji preostala radna sposobnost ima pravo na profesionalnu rehabilitaciju, uključujući osposobljavanje za obavljanje poslova za koje se traži stručna sprema viša od njegove bez obzira je li mu nakon profesionalne rehabilitacije osigurano zaposlenje kod kojeg nastane invalidnost prije navršene 40 godine života (žene), odnosno 45 godine života (muškarci).

(2) Pravo na profesionalnu rehabilitaciju rješava Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nakon ocjene preostale radne sposobnosti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i određuje rok trajanja profesionalne rehabilitacije.

(3) Od dana stjecanja prava na profesionalnu rehabilitaciju do upućivanja na istu, kao i tijekom profesionalne rehabilitacije, hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ima pravo na naknadu u iznosu invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad, koju isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

(4) Nakon završene profesionalne rehabilitacije hrvatski branitelj iz Domovinskog rata prijavljuje se Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i pripada mu naknada iz stavka 3. ovoga članka najduže 12 mjeseci od završene profesionalne rehabilitacije pod uvjetom da se u roku 30 dana od završetka profesionalne rehabilitacije prijavio nadležnoj službi za zapošljavanje i da se u skla¬du s propisima o zapošljavanju redovno prijavljuje toj službi.

(5) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata gubi pravo na naknadu iz stavka 4. ovoga članka ako suprotno propisima o zapošljavanju odbije stupiti na odgovarajući posao za koji se osposobio profesionalnom rehabilitacijom.

(6) Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obvezan je uputiti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata na profesionalnu rehabilitaciju najkasnije u roku 30 dana od pravomoćnosti rješenja o priznavanju prava na profesionalnu rehabilitaciju.

(7) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, javne ustanove, izvanproračunski i proračunski fondovi, te pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske i u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne samouprave obvezni su primati hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata kojega uputi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje radi profesionalne rehabilitacije.

 

---------------------

 

Komisija je ocijenila da su ti preostala radna sposobnost i godine života (faktor na koji nitko ne obraća pozornost, a jako je bitan) dovoljne da ti ponude školovanje ili prekvalifikaciju na teret države. Sve u svemu nije to loše, izabereš nešto što si oduvijek želio, a nisi se stigao time baviti, laganini se školuješ na teret države i dobijaš mjesečnu naknadu, a kad završiš, ako ima posla - super, a ako nema - opet dobro, zaštićen si i možeš u mirovinu.

 

Meni se osobno to sviđa, ja sam to tražio i čak bio na testiranju i komisiji, ali sa 44 godine su zaključili da nisam perspektivan kadar (imao bih 50 kad završim faks).

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Moja preporuka ti je da ne prihvatiš profesionalnu rehabilitaciju što iz razloga jer imaš PTSP i teško ćeš kasnije nać posao, poslodavci imaju predrasude prema svim braniteljima, pogotovo prema takvima poput tebe, nažalost, a isto tako iz razloga što nakon završetka profesionalne rehabilitacije imaš pravo na naknadu plaće najduže godinu, i onda si švorc, našao ti posao ili ne, nemaš više nikakvih prava na naknadu. Ne znam kako te misle prekvalificirati s tom dijagnozom, jer zna se koje sve simptome ptsp povlači za sobom od nemogućnosti koncentracije pa nadalje.Ti s dijagnozom PTSP-a imaš pravo na mirovinu, bez obzira šta si "premlad". Kako nisi bio premlad kad si išao u rat, nemožeš biti premlad niti za invalidsku mirovinu, naglašavam invalidsku. Nije to obična mirovina da bi bio premlad, nego invalidska. Ako već nikako drugačije nebudeš mogao onda ukoliko imaš IV stupanj stručne spreme traži fakultetsko obrazovanje, time ćeš dobiti barem par godina duži period školovanja, jer školovanje je limitirano rokom u kojem ga trebaš završiti, nije više kao šta je bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na dosadašnjim odgovorima, samo što se ja stvarno ne osjećam sposobnim za bilo kakvo školovanje. Bio sam na tečaju engleskog jezika i to što sam htio, pa nisam imao koncentraciju 5 minuta i glava me počela strašno boljeti pa sam nakon toga krenuo na liječenje da bi dobio sad školu oni nisu normalni. I da kada sam išao na komisiju za invalidnost tamo su mi rekli da imam citiram ,,krvavi ratnim put,, i da neću imati nikakvih problema . U dubravi sam dobio šifre F43.1, F43.2, F61 a već prije sam imao F32.0, F32.2, F41.2, F62.0, F60.0 . Pa me zanima jer još nisam dobio doma rješenje iz tvrtkove kakve su mi šanse za žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Baggio:

 

Pobrkao? Hmmm, gledaj to ovako - školuje se 4-5 godina za koe vrijeme dobija naknadu, nakon toga traži posao a ako ga ne dobije ima pravo na 12 mjeseci naknade s biroa...... Dakle, stariji je 6-7 godina! i nezaposlen na birou...... Ja mislim da su onda šanse za mirovinu puno, puno veće (naravno, ako ne dobije posao, što je malo vjerojatno).... U svakom slučaju to mu je bolje od bilo kakve alternative.... A zapravo nigdje ne piše da on mora završiti to školovanje ako mu se zdravstveno stanje pogorša.....

 

@ Mamba:

 

Pa nemaš se šta žaliti, ne možeš se žaliti na njihovu odluku da te šalju na procjenu...... Odi lijepo na tu procjenu i testiranje, pa njima ispričaj to s engleskim i reci da ti bi pokušao školovanje ali nisi siguran kako će to ići, još ako ti se stanje pogorša..... A to ti više nisu vojna liječnička povjerenstva već psiholozi koji će prilično dobro procijeniti tvoju sposobnost školovanja i sigurno te neće tjerati ako nema šanse da završiš.... to se nikome ne isplati....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Anonimno:

 

Pa ne ide to tako, nema on što ne prihvatiti..... Ako je povjerenstvo dolučilo da nisu stečeni zakonski uvjeti za mirovinu, onda je to tako..... I nitko to više neće promijeniti.... To nije jel 20% ili 30% invalidnosti, čovjek jednostavno nije stekao uvjete za mirovinu..... I sad, ako ne prihvati rehabilitaciju, može jedino na biro.... i dobijati invalidniniu kojih 300tinjak kn.... Ja to ne smatram nekim rješenjem....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma, evo, prijavio sam se, ovi gornji postovi su moji ali mi se nije dalo prijavljivati..... S obzirom na sitaciju u kojoj se Mamba našao, smatram da trebam još jednom naglasiti moguća rješenja jer se čovjeku radi o budućnosti.....

 

Dakle, odeš lijepo na to testiranje, tamo rješavaš dva-tri testa, onaj općeniti za ocjenu inteligencije (IQ) i još neke. To lijepo riješiš kako možeš, psiholog/inja će vidjeti kako si riješio i brzinu kojom si ih riješio. Dakle, vidjeće tvoju mogućnost koncentracije na dulje od 15 minuta, jer razgovor i ti testovi traju sigurno sat - sat i pol. Njemu/njoj kažeš da si ti za rehabilitaciju, da ti je to šansa da završiš nešto što nisi u životu stigao, prethodno definiraj što želiš, da imaš mišljenje o tome, a svakako napomeni da nisi siguran kako će to ići jer da si već probao ono s engleskim.... Psiholog ti daje ocjenu za koja zanimanja bi se mogao eventualno školovati sukladno tvojim interesima i mogućnostima. Ukoliko se ti stvarno ne možeš dugo koncentrirati i imaš poremećaje pažnje, tada će to sigurno evidentirati i predložiti neko rješenje....

 

Dakle, psiholog te može predložiti za školovanje u određenoj struci ILI TE MOŽE VRATITI NA KOMISIJU SA OCJENOM DA NISI SPOSOBAN ZA ŠKOLOVANJE!

 

Komisija na kojoj si ti bio je dala PRIJEDLOG za rehabilitaciju, a ova na koju trebaš ići daje ocjenu sposobnosti....

 

Ukoliko odbiješ profesionalnu rehabilitaciju, onda si sve zasro, jer pravo na mirovinu nemaš (kao što rekoh nisu stečeni zakonski uvjeti) i ostaje ti samo biro i mizerna invalidnina. A kad navršiš godine za mirovinu, onda ćeš otići opet u profesionalnu, a ne u opću.

 

A ukoliko te komisija vrati a prvostupanjsku sa procjenom da rehabilitacija nije moguća zbog zdravstvenog stanja, tada imaš realne šanse da povjerenstvo preispita svoju odluku o profesionalnoj nesposobnosti i možda, kažem, veliko možda, ti da opću nesposobnost....

 

I nadam se da si pročitao izvadak iz zakona i uočio da nigdje ne piše da ti rehabilitaciju moraš i završiti, kao i koje sve pogodnosti imaš tijekom školovanja (plaćeno školovanje i naknada jednaka mirovini za OPĆU nesposobnost)....

 

U svakom slučaju, odluka je tvoja i dobro promisli i ocijeni što ti je isplativije. mislim da sad imaš dosta elemenata. Naime, kao što rekoh, ja sam bio u takvoj situaciji i prošao to, s tim što sam ja želio školovanje ali su me zbog godina potjerali u mirovinu.....

 

Štogod da odlučiš, sretno ti bilo! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za nekoga tko je pitao koje sam godište 1973 šesti mjesec. I još nešto gospođa koja je sjedila unutra i prije nego što je otvorila moj predmet, onako od oka, na prvi pogled nakon pitanja koje sam godište, rekla mi je pa vi ste premladi za mirovinu. I još me pitala a da nije gledala ratni put, kada sam ja došao u vojsku dali 1994 ili 95 mada lijepo u ratnom putu piše 1992 peti mjesec. Te sam iz toga zaključio da moj predmet ranije nije ni pogledala niti što piše u njemu, a cijela njena odluka je bila od oka, da bi nakon toga u neki rokovnik upsala moje godište, postotak invalidnosti i koliko sam proveo u bolnici i to je sve, bez ikakvog čitana i uvida što piše u papirima, a kada sam joj rekao da sam proveo 2 mjeseca u logoru od toga 1 mjesec u samici pitala me za potvrdu, mada je i to bilo navedeno u papirima .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čuj, sve je moguće, pa i to da ženska nije ni pogledala tvoj predmet ranije.... U tom se slučaju ja ne bih uzrujavao previše, već na komisiji na koju ideš rekao to - da ženska očito nije normalna ako misli da ti s tim dg možeš ići na školovanje, napravi testove i mir Božji.... ti si svoje odradio....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Pobrkao? Hmmm, gledaj to ovako - školuje se 4-5 godina za koe vrijeme dobija naknadu, nakon toga traži posao a ako ga ne dobije ima pravo na 12 mjeseci naknade s biroa...... Dakle, stariji je 6-7 godina! i nezaposlen na birou...... Ja mislim da su onda šanse za mirovinu puno, puno veće (naravno, ako ne dobije posao, što je malo vjerojatno).... U svakom slučaju to mu je bolje od bilo kakve alternative.... A zapravo nigdje ne piše da on mora završiti to školovanje ako mu se zdravstveno stanje pogorša..

 

Kad sam rekao da si nešto pobrkao, odnosilo se na tvoju izjavu, citiram:

-dobijaš mjesečnu naknadu, a kad završiš, ako ima posla - super, a ako nema - opet dobro, zaštićen si i možeš u mirovinu.

 

Htio sam napomenuti da nakon završetka profesionalne rehabilitacije NIKAKO nije zaštićen (to je bilo po starom zakonu da se imalo pravo naknada do zaposlenja na odovarajućem radnom mjestu) i nitko mu ne jamči da može u mirovinu, ukoliko nema pogoršanja zdravstvenog stanja.

 

Ovo o čemu ti pričaš da se školuje 4-5 godina je također upitno, jer morao bi znati koliko će mu vremena komisija odretiti za školovanje, dakle po novome zakonu određuje se rok trajanja profesionalne rehabilitacije.

Tvoj prijedlog nije loš ako bi mu uspjelo da dobije pravo na fakultetsko obrazovanje, ali ako dobije običnu prekvalifikaciju SSS, dobit će vrlo malo vremena da izvrši istu.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija