Jump to content

da li svi u ovoj državi imaju pravo na povrat poreza????


anonimno

Preporučene objave

Molim vas pomoć u svezi prava koja ostvarujem radeći polovicu radnog vremena zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju.

Naime 1/2 bruto iznosa isplaćuje mi i obračunava firma u kojoj radim.Istovremeno vrši prijavu o isplaćenoj polovici netto plaće i obračunava ukupnu plaću sa prikazanim doprinosima za mirovinsko osiguranje i porezom na dohodak kao odbitnim stavkama u punom iznosu.

Isplatitelj plaće je dužan prema Zakonu o porezu na dohodak obračunati,obustaviti i uplatiti porez na dohodak zaposlenika u korist proračuna RH.

U tom slučaju,Centar za socijalnu skrb (koji isplaćuje drugu polovicu plaće),čini prekršaj ne uplativši porez na dohodak koji je obračunan i obustavljen.Time sam zakinuta budući da ne mogu ostvariti povrat poreza na dohodak po godišnjoj prijavi (i time sam kao građanin ove Države zakinuta) jer taj porez nije uredno uplaćen.

Primjera radi,kod obračuna mjesečne plaće za veljaču obračunato mi je i odbijeno 660,93 kune poreza,a uplaćeno samo 174,93 kune.Na taj se primjer može izračunati koliko je to godišnje.

Znači,meni se porez skida sa plaće,a nemam pravo na povrat za taj iznos jer Centar sredstva nije uplatio.

Molim Vas savjet kako,odnosno na koji način povratiti ta sredstva.

Unaprijed hvala,Suzana Suvić

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj poslodavac sve obračunava (jer tako traži Centar.Oni nakon sveukupnog obrčuna isplaćuju svoj dio polovice plaće sa skinutim doprinosima i porezima,ali to ne uplaćuju.Kod prijave poreza moj računovođa je tražila poreznu karticu od Centra (da bi priložila kod porezne prijave),a oni su joj rekli da ne vode porezne kartice iz razloga što oni ne uplaćuju NIŠTA.To znači,meni se sve obračunava i skida sa plaće,oni ne uplaćuju,ja nemam prava na povrat poreza za ono što mi je skinuto sa plaće....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako vaš poslodavac ispunjava IP obrazac? Da li za pola uplate poreza ili za cijeli. Po ovome što ste naveli ako on obračunava cijelu plaću onda to sve mora prikazati u IP obrascu. Zaista mi nije jasna ta tehnika da vam se sve obračunava kod poslodavca a da vam dio plaća Centar. Možda poslodavac griješi u obračunu?! Puno je ovdje nelogičnosti ili niste sve naveli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navela sam koliko znam,a sam računovođa je rekao da mu nije jasno zašto Centar traži da sve obračuna.Firma svoje obveze uredno uplati.Centar bi trebao (nakon što dobije sve obračunato,isplatiti koliko mi pripada i uplatiti isto tako što treba.

Znači,(koliko znam objasniti),ja primam onaj dio plaće koji mi i pripada (sa svim odbicima),ali Centar ne uplaćuje ništa i nemam pravo na povrat poreza za onaj dio koji mi je uredno skinut sa plaće.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda se u vašem slučaju radi o jednom izuzetku u zakon o doprinosima za obvezna osiguranja. naime, postoji mirovanje obveze za obvezne doprinose ukoliko imate pravo na naknadu plaće koje uplaćuje Zavod za zdravstveno osiguranje. kako je s obračunom poreza, trebali bi provjerit u poreznoj, ali ako je riječ o obveznim doprinosima, pročitajte malo Zakon o doprinosima za obvezna osiguranja, osobito članak 64.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija