Jump to content

Tko plaća korištenje žiga?


anonimno

Preporučene objave

Drage kolegice i kolege, imam par pitanja za poznavatelje prava žiga (skrušeno priznajem da ga ja do sada u praksi uopće nisam radila) i molim za pomoć ako imate kakvih savjeta.

 

Moje pitanje je plaća li i trgovac-uvoznik naknadu za korištenje žiga (riječ je o međunarodno zaštićenom žigu u RH) ako je proizvođač u inozemstvu od kojeg trgovac nabavlja robu već platio naknadu za korištenje tog žiga.

 

Po svemu sudeći, prema čl. 11. Zakona o žigu, i teoriji o iscrpljenju prava (exhausition of rights) meni se čini da trgovac u RH u tom slučaju nije dužan platiti naknadu, ali iskreno nemam pojma. :-o:-o

 

Kako bi u tom slučaju trgovac dokazao da je u inozemstvu već plaćena naknada ako je netko u RH stekao licencu za isti žig? Može li ga ovaj u Hrvatskoj ipak tužiti po nekoj drugoj osnovi? :-?:-?:-o

 

hvala vam unaprijed (u nadi da će mi netko znati bar djelomično odgovoriti )

 

Bye

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

joj sky ljubim te za odgovor, vidjela sam ja do sada da ti imaš jako puno znanja.

:-)

mogu li te molim te, još malo ispitati. koliko sam ja shvatila, nije bitno tko je platio naknadu za korištenje žiga koji se nalazi na određenoj robi, bitno je samo da je takva naknada već plaćena negdje na tržištima zemalja koje su potpisale TRIPS (tu je i Hrvatska zar ne), i u trenutku kada netko (bilo gdje na svjetskom tržištu) takvu naknadu plati, pravo nositelja žiga je time iscrpljeno u pogledu te robe i takva roba sada može slobodno kolati na tržištima svih zemalja-potpisnica TRIPSa (uključujući i hrvatsku). mislim, je li to tako?to bi onda značilo da ja kao npr. poduzetnik u hrvatskoj, ako sam stekao takvu robu nisam dužan plaćati naknadu osobi koja je u Hrvatskoj stekla licenciju za isti taj žig ako mogu dokazati da je naknada za žig koji se nalazi na robi već plaćena negdje u inozemstvu (npr. platio ju je proizvođač od kojeg sam kupio robu).moram priznati da mi u tom kontekstu nije baš jasna odredba čl. 11. našeg ZŽ koji kaže da iscrpljenje prava nastupa stavljanjem robe na tržište RH...doduše vjerojatno se pod stavkom 3. istog članka krije zapravo iscrpljenje prava prema TRIPSu. oprosti na opsežnosti, bilo bi mi drago da komentiraš i ovaj post. no u svakom slučaju hvala ti na odgovoru koji si mi dao jer si mi već i s njime pomogao. thx!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija