Jump to content

Hrvatsko državljanstvo (koji član zakona)


anonimno

Preporučene objave

Ta mi je potvrda potrebna da bi djeci ostvario Australsko državljanstvo. Naime ja sam dvojni državljanin. E sad, prije cca 40-50 dana data mi je potvrda u Matičnom uredu Makarska , uredno sam preveo na Engleski kod sudskog tumača i poslao . Iz ambasade Australije mi diskretno (pristijno ) odgovaraju da im treba druga potvrda prevedena na engleski , na što sam poživčanio i pitao ih dali su i oni zaraženi Hrvatskim virusom rada (nerada)?

Opet uredno mi i pristojno šalju upit da im pošaljem po kojem sam članu zakona 24/01/ 1984 godine postao hrvatski državljanin ??? Opet sam ljuto reagirao ....kako mogu postat hrvatski državljanin 1984 godine kad tad Hrvatska nije ni postijala! Dakako opet pristojno iz ambasade....'dobro ste zapazili gospodine' pa Vas molimo da nam pošaljete potvrdu po koje članu zakona o Hrvatskom državljanstvu ste dobili državljanstvo....!

Otišla žena u Matični u Makarsku (ja nemogu više, strah me vlastite reakcije jer 23 godine je od mog povratka na Balkan, nemogu gospodo više podnit glupost, nerad, ljenost, javašluk, nebrigu, neznanje, nemar.....) oni je šalju u Policiju. U policiji skočili na ženu zašto je kontaktirala ambasadu u Zagrebu zašto nije u Camberu u Australiji i dođi sutra!

Evo Uskrs je prošao (mene opet strah, nemam PTSP, dragovoljac jesam, pa me nekako strah da nebi reagirao....) ?

Jeli mora sve biti na ovakav način ? Može li mi neko pomoć na koji način dokazat da sam Hrvat osim što su mi generacije prije mene bar 400 godina svi iz istog mjesta malo južnije od Makarske????

Dali će neko biti bar postiđen ovakvim postupcima ili ću ja biti postiđen kao i inaće kad uđem u sobu broj 2 a ispred njih svake službenice bar 4-5 komada torte..........i dakako valjda sam kriv šta ih ometam u žderanju, pa napiši nešto samo da nestanem ........ :-x:-x:-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da vam možda traže tzv. utvrđivanje državljanstva. Mislim da vam to izdaje Upravni odjel MUP-a po mjestu prebivališta znači ako sam dobro razumjela Makarska. Ako Vam se ne da hodati i gledati službenice kako jedu kolače, dok vama sline cijede, obratite se dopisom nadležnoj PU/ PP obrazložite dobro problem i papirologiju koja vam i zašto treba. Ako im budete dužni upravnu pristojbu pismeno će vam odgovoriti da je dostavite i dobit ćete ono što vam treba na adresu. Ako nisu nadležni odgovorit će vam kamo da se obratite. Trebali bi vam odgovoriti u roku od 30 dana. Mislim da bi vam svejedno bilo puno brže da prošetate do njih i direktno ih pitate, no prethodno se raspitajte kada je marenda, plac da baš ne naletite u to vrijeme. Probajte i preko internet stranice MUP-a.

Dobronamjerni savjet je da se prilikom traženja papirologije u RH oboružate živcima jer će vam trebati, nije vam to onako kao što ste naviknuti u Australiji. Nismo još kročili u Evropu, a poznato je da je u Dalmaciji "Vrag odnija prišu".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista zahvaljujem na odgovoru ; otišao sam osobno, uzeo 2 Normabela x 5 mg i 'skoro' obavio posao. Naime potvrda o državljanstvu se vadi u MUP'u . Moram napisati zamolbu, donit 40 kn upravnih biljega. Preko pravne savjetnice u Matičnom uredu (potrudila se jedna fina gospođa) otvorili smo knjigu o državljanstvu i to je članak 4. st.1 Zakona o Hrvatskom državljanstvu koje sam stekao 'rođenjem' ! Izgleda da sam ja prvi na rivijeri Makarska koji je takvo nešto tražio. (Ima i drugih načina -članaka- po kojem se može steći državljanstvo) .

Znaći Australci nisu ni zahtjevali mnogo ! Samo nisu dobili ispravan odgovor.

Ajde, sad još nije gotovo ! Moram sutra u Matični odnit moj stari krsni list jer me tamo nema (ne postojim valjda), a i mijenjati sve dokumente (pomozi mi Bože) rođen sam na putu za El Shat-Egipat u mjestu TARANTO u Italiji, ali mi piše TORONTO, i sad moram dokazivat da u Kanadi nikad u životu nisam bio.

Nije lako zar ne !

Još jednom zahvaljujem anonimnom građaninu Lijepe Naše !

Ps:

editirano - pročitajte pravila foruma

Takvi još nemaju šanse. 'Oni drugi ' imaju i stanove i kuće u Ilici, Tuškancu ....na Mejama.......a i 'siromašni penzioneri' žive u sličnim koji su plačeni desetak tisuća maraka ili su ih dali djeci. Ja ili meni slični nisu nikad bili takve sreće ! Ali isto nas to nije smetalo dragovoljno se prijaviti za obranu Lijepe naše, iako nas još uvijek gledaju nekim drugim očima !

BOGU HVALA ! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija