Jump to content

silovanje!!!


anonimno

Preporučene objave

Da li je ograničen rok za podizanje tužbe za silovanje!Naime radi se o slučaju otmice na cesti,u gluho doba noći i brutalnom silovanju nekoliko sati u kojem je silovatelj imao pomagača(koji nije silovao)!Žrtvu nisu poznavali već su je slučajno presreli na cesti i uvukli u automobil!Silovatelja je žrtva naknadno pronašla po reg.tablicama(vrlo jednostavnim za osobu koja radi takve stvari),ali slučaj nije prijavila zbog straha od sramote već je samo anonimno obavijestila policiju o njegovom imenu i prezimenu.Policiji je on u međuvremenu postao poznat zbog sličnog napada samo što je tada bio sam pa nije uspio te ga je žrtva prijavila!Može li se uopće sada nešto učiniti jer je prošlo 6.godina?I jedno općenito pitanje.ZAŠTO KOD SLUČAJEVA SILOVANJA MORAJU NOVINARI PISATI INICIJALE,GODINE, MJESTO DOGAĐAJA I SVE TE STVARI KOJE ŽRTVU MOGU ODATI,AKO NIGDJE DRUGDJE ONDA BAR U NJENOM KVARTU.TIME SAMO ŽENE TJERAJU NA ŠUTNJU,A SILOVATELJI SILUJU DALJE!!!U OVOM SLUČAJU ZBOG TOGA JEDAN GNJUSNI SILOVATELJ SLOBODNO ŠETA GRADOM.JEDINO AKO U MEĐUVREMENU NIJE SILOVAO NEKU KOJA SE ODLUČILA PROGOVORITI!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slucaju koji ste naveli radit ce se o kaznenom djelu otmice iz cl. 125. st. 1. KZ i kaznenom djelu silovanja, koje bi ako je pocinjeno na posebno okrutan ili ponizavajuci nacin moglo odgovarati kvalificiranom obliku silovanja iz cl. 188. st. 2. KZ ili cl. 188. st. 3. KZ ako je nastupila teska tjelesna ozlijeda u zrtve ili joj je zdravlje tesko naruseno. Postoji i mijesani oblik kaznenog djela silovanja od ova dva spomenuta (cl. 188. st. 4. KZ).

 

Kako je za osnovno kazneno djelo silovanja maksimalna kazna zatvora do 10 godina, zastara kaznenog postupka prema cl. 19. st. 1. KZ nastupit ce za deset godina.

 

Bilo bi dobro da ostecenica potrazi strucnu pomoc koju joj mogu dati nevladine organizacije koje se bave tom problematikom. Stoga se moze obratiti i Centru za zene na tel. 01/4551-142.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se dokaza tiče,žrtva je nakon silovanja potražila pomoć u bolnici i to ne radi dokaza i tužbe jer tada joj je u glavi samo bilo izbjeći sramotu.Kada je došla u dežurnu ambulantu i rekla da je silovana te da bi samo htjela pregled da vidi je li sve u redu jer je bila sva plava,pretučena i krvarila je iz spolovila sestra s kojom je razgovarala ju je grubo odbila i rekla da neka ide svome ginekologu jer ju u tom slučaju ne mogu primiti.Budući da je bila nedjelja žrtva je otišla kući!Do dežurnog liječnika ju sestra nije htjela niti pustiti iako je žrtva tražila!No sve je sad to nevažno jer očito je sve kasno!Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostecenica se moze obratiti i Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ali opet, nista se nece moci poduzeti ako ona ne pristane na kazneni postupak. Pravobraniteljica ima mogucnost djelovanja samo ako se ostecena osoba izricito tome ne protivi.

 

Adresa ureda pravobraniteljice je Preobrazenska 4, Zagreb, a tel. 01/4848-100.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krivicno delo nije zastarelo, i trebalo bi nagovoriti zrtvu da prijavi krivicno delo da ne bi zastarelo. ali sto se tice dokaza, tu se sada veoma malo moze uraditi. inace kod k.d. silovanja nema vecih materijalnih dokaza. mada delo obiluje tragovima bioloskog porekla, tragovi sperme samo ukazuju na postojanje sexualnog odnosa. telesne povrede, koje je zrtva zadobila pruzajuci otpor, sudsko-medicinskom analizom se moze utvrditi da su nastale prilikom silovanja, velika je greska sto je otisla u ambulantu, nije trebalo da je pregleda ni ginekolog jer nije dovoljno edukovan da se bavi dokazima, vec je pregled trebao obaviti lekar sudske medicine. ranija istovrsna krivicna dela ucinioca mogu biti samo otezavajuca okolnost na sudu a nisu dokaz u pravom smislu te reci. nazalost u tim trenutcima malo manje radi 'racio' i postoji visok stepen traumatizovanosti te nije retkost ciniti ovakve propuste: istusirati se, a ne otici kod lekara sud. med. ne prijaviti delo 6 god. i sl. ali zrtvu bi bez obzira na sve trebalo ohrabriti da prijavi delo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija