Jump to content

ČUDNO?!?


Mano

Preporučene objave

Prije točno godine dana i 6 mjeseci počinio sam prekršaj - vožnja pod utjecajem alkohola (0.93 g/kg u krvi). Izrečena mi je zaštitna mjera zabrane upravljanja automobilom 3 mj., 3 neg. boda i naravno novčana kazna od 600 kn + 150 kn troškovi.

Vozačku dozvolu podigao sam poslije 3 dana, a na prekršajni nalog sam podnio prigovor u roku od 8 dana, nakon preuzimanja u pošti. Od tada pa do danas (godina i pol) nisam primio nikakav odgovor od prekršajnog suda na moj prigovor. Kaznu naravno nisam platio, niti sam 3 mjeseca bio bez voz. dozvole. Zanima me da li je već nastupila zastara za ovaj slučaj ili trebam čekati na nju još 6 mj. i kako je takvo što uopće moguće?

Molim vas odgovore i mišljenja

Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Vasem slucaju primjenjuje se zastara izvrsenja prekrsajnih sankcija i ona je, prema cl. 77. st. 1. Zakona o prekrsajima trebala nastupiti godinu dana nakons to je izrecena prekrsajna sankcija, od dana kada je prvostupanjska odluka postala pravomocna. Medjutim, kako ste podnijeli zalbu odluka nije postala pravomocna. Prema cl. 77. st. 5. istog Zakona, nastupa zastara u svakom slucaju ako protekne dvostruko vise vremena od onog iz st. 1. toga clanka, dakle ako protekne 2 godine. Cekajte jos sest mjeseci i nastupit ce zastara.

 

Kako je to uopce moguce, mislim da trebate upitati Ministarstvo pravosudja.

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U većim gradovima/sudovima ovo je situacija koja se učestalo javlja.

Uložili ste prigovor i sada bi trebali dobiti poziv za ročište na Prekršajnom sudu gdje bi iznijeli svoju obranu, proveo bi se dokazni postupak i donijela odluka - rješenje kojim se ili proglašavate krivim ili oslobađate...Na to rješenje, i ako se donese u roku do 2 godine od dana počinjenog prekršaja, imate pravo žalbe, tako da vam u svakom slučaju predmet pada u zastaru...i postupak će najvjerovatnije (ili pred tim Prekršajnim sudom, ili pred Visokim Prekrš.sudom) biti obustavljen..

 

Imate sreće...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Evo, nažalost nemam sreće ...

 

Danas sam dobio rješenje u kojem mi se odbija žalba ... mjesec dana prije zastare.

 

Rješenje sam dobio od Visokog prekršajnog suda u Zagrebu

i ono je pravomoćno, premda sam se žalio Prekršajnom sudu u Čakovcu gdje uopče nisam imao nikakvo ročište ni ništa.

 

Pošto se više ne mogu žaliti, zanima me što dalje ... do kada moram platiti kaznu i da li mogu tražiti odgodu uzimanja vozačke dozvole ili...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primijetio sam vec u nekoliko postova istu pricu. Naime da vps odbija zalbu nekoliko dana prije apsolutne zastare. Nije mi jasno koji su uvjeti da se zalba prihvati ili odbije? Ukoliko ne postoji mogucnost zalbe na odluku vps-a on moze glatko odbiti sve zalbe i nijedan predmet nece pasti u aps zastaru. Tko moze kontrolirati vps i reci jeli opravdano odbio zalbu ili nije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko moze kontrolirati vps i reci jeli opravdano odbio zalbu ili nije?

 

povodom redovnog pravnog lijeka nitko. a i da moze, tko bi onda kontrolirao onog treceg? negdje se mora postaviti granica...

no buduci kazes da pratis postove, onda si primijetio da se ogromna vecina zali iako im je kristalno jasno da su krivi pa te ne bi trebalo zabrinjavati sto se zalbe mahom odbijaju. problem postoji samo ako se pored te mase bezveznih zalbi kojima se pokusava iznuditi zastara i one osnovane zalbe pocnu shvacati neozbiljno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija