Jump to content

Što ako?


anonimno

Preporučene objave

dobila sam poziv na ostavinsku raspravu i to iza smrti tete koja nije imala djece i nije bila u braku. Uz mene ima još dva nećaka, od kojih jedan živi u istom mjestu ali nije živio s njom, kako je taj sklon mućkanju(imali smo priliku vidjeti po smrti strica koji je također živio sam da si je darovnim ugovorom sve prigrabio, ali je i živio u kući do njega pa se nismo htjeli mješati), sad me interesira da li ako se ponovi slučaj, tj, da si je opet namjestio da mu pokojna tetka sve daruje da li mi, tj. ja i drugi nećak imamo pravo na nužni dio (ostala je kuća i par parcela)

molim da mi pomognete odgovorom jer je ostavinska rasprava 24.04.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakom se nasljedniku na zahtjev ostalih uračunava u nasljedni dio vrijednost svega što je dobio na dar od ostavitelja, osim ako je volja ostavitelja bila drukčija.

Uračunavanje se vrši tako da ostali nasljednici dobivaju iz ostavine odgovarajuću vrijednost dara (tj, vrijednost dara se dijeli na ostale nasljednike), a onda se ostatak osavine dijeli na sve nasljednike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1, Ako se radilo o UGOVORU O DAROVANJU- nemate pravo na nužni dio.

 

2. Ako se radilo o OPORUCI, onda možete pobijati oporuku i spis će biti vraćen sudu na odlučivanje ( ukoliko se postupak vodi pred bilježnikom). Sud će onda utvrđivati sve relevantne okolnosti, s tim da će te morati dokazati da je oporuka nevaljana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija