Smarttti objavljeno: 30. svibanj 2024. objavljeno: 30. svibanj 2024. (uređeno) Postovani forumasi i clanovi legalisa imam pitanje ako neko strucan posjeduje znanje. Kako nebi iznosio doslovno situaciju iznjecu je u identicnom primjeru. Recimo do neke kuce postoji put , vlasnik puta je netko drugi. Medjutim pojavi se treca osoba koja kontaktira vlasnika kuce i kaze kako je on kupio put. Osoba ga kontaktira te se predstavi kao novi vlasnik puta i kaze ako mi nedas 10 jabuka nesmijes koristiti taj put (vlasnika kuce). Vlasnik kuce se dogovori da ce mu dati 10 jabuka ali onda ce to biti vid kupoprodaje u kojem on postaje vlasnik puta i time se stvar rjesava kod biljeznika i u katastru. Pristanu na to obadvije strane. U medjuvremenu vlasnik kuce preda 10 jabuka vlasniku puta i vlasnik puta izbjegava prepis puta. A taj isti vlasnik puta je recimo vlasnik standa na trznici gdje je prodao jabuke te je tako ostvario novcanu korist.Postoji li ovdje kazneno djelo prevare ili iznude a mozda i obadva? sa postovanjem. uređeno: 30. svibanj 2024. od Smarttti Citiraj
Van Gogh odgovoreno: 30. svibanj 2024. odgovoreno: 30. svibanj 2024. (uređeno) prije 8 sati , Smarttti je napisao: biti vid kupoprodaje u kojem on postaje vlasnik puta i time se stvar rjesava kod biljeznika i u katastru Ili je kupoprodaja ili nije - kakav je to nazovi "vid kupoprodaje", te kako je vlasnik kuće predao 10 jabuka unaprijed bez ishođene tabularne izjave (računa - u kontekstu primjera s jabukama) od prodavatelja, kako bi on, kao kupac tog puta, mogao provesti taj kupoprodajni ugovor u zemljišnim knjigama. Tražite ga da vam izda tabularnu izjavu, kao što kod svake kupovine vjerojatno tražite račun prilikom plaćanja robe (vaših jabuka). Nema u toj transakciji spomena " o kaznenom djelu prevare ili iznude", odnosno prodavatelj nema nakon izdane tabularne izjave nikakvu obvezu u svezi provedbe kupoprodajnog ugovora, dalje je provedba ugovora na kupcu. Čemu te jabuke (nismo u osnovnoj školi), mislim da tim načinom iznošenja problema vrijeđate inteligenciju kolega pravnika na ovom forumu, ali i moju makar sam samo tehničke struke... Što se u stvarnosti odvijalo? Što to podrazumijevate: "time se stvar rjesava kod biljeznika" - kakav akt ste potpisali kod jb? A pod katastar vjerojatno mislite na gruntovnicu. (Usput, kako je vlasnik kuće izgradio legalnu kuću, a da prije toga nije osigurao pristup do svoje građevinske čestice na kojoj se nalazi kuća barem preko puta u pravu služnosti, i po mogućnosti pravo služnosti upisao u zk, ali to je primjedba stvarno samo usput). uređeno: 30. svibanj 2024. od Antuntun56 korekcija odgovora Citiraj
Van Gogh odgovoreno: 2. lipanj 2024. odgovoreno: 2. lipanj 2024. Nadam se da vam je bio koristan.🙂 Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.