jaz99 objavljeno: 16. lipnja Dijeli objavljeno: 16. lipnja Pozdrav, Zanima me koja prava ima davatelj uzdržavanja ako primatelj uzdržavanje proda nekretninu koja je predmet tog ugovora te protiv koga ih može ostvarivati i kako? Primatelja nitko ne sprječava da otuđi svoju nekretninu iako postoji zabilježba u ZK te će uknjižba prava vlasništva tog trećeg biti provedena. Nemam konkretno tu situaciju pa nemam detaljnijih činjenica, zanima me čisto teorijski. Unaprijed Hvala! Bitanga i princeza 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ivan Orgulje odgovoreno: 1. srpnja Dijeli odgovoreno: 1. srpnja Točno, takva zabilježba nema funkciju čuvanja prvenstvenog reda nego djeluje apsolutno, ima publicitetnu funkciju i davatelj uzdržavanja je onda ovlašten tužiti uzdržavanu osobu i treću osobu (kupca). Također, pripazite na rok za tužbu, a to je maksimalni zastarni rok od 5 godina od otuđenja nekretnine, prema stavu VSRH. Bitno je i paziti kad je sklapan koji pravni posao, bez obzira je li zabilježen u ZK, tko je sve bio obaviješten o tome, jeste li postupali u dobroj vjeri i s povjerenjem u zk i sl. To su sve stvari koje mogu utjecati na presudu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dzuli odgovoreno: 29. kolovoza Dijeli odgovoreno: 29. kolovoza Pozdrav Evo ja imam konkretnu situaciju. Kupila bi kuću koja ima teret "ugovor o dozivotnom" i primatelj i davatelj uzdržavanja se slažu da kucu prodaju, no ne bi ugovor raskinuli, nego da ja kupim n lijepe oči i njihovu riječ. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ivan Orgulje odgovoreno: 30. kolovoza Dijeli odgovoreno: 30. kolovoza A zašto ne bi raskinuli taj Ugovor, barem u dijelu koji se tiče te nekretnine jer je možda više nekretnina obuhvaćeno? Ako ne žele tako, onda neka davatelj uzdržavanja da pisanu izjavu (ovjerenu kod JB) da je suglasan sa brisanjem te zabilježbe u ZK i da se odriče bilo kakvih daljnjih potraživanja vezanih za tu nekretninu. Tek kada se obriše takva zabilježbu, onda sklopite Ugovor o kupoprodaji. Ako ne žele, nemojte ulaziti u takav pravni posao. Van Gogh, Dzuli, čudo i 1 drugi 1 3 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dzuli odgovoreno: 3. rujna Dijeli odgovoreno: 3. rujna Da, to mi je sad opcija da se osiguram bar s nekim ugovorom i izjavom. Davatelj uzdrzavanja živi vani i isto je bolestan kao i primateljica uzdrzavanja pa je eto i to razlog. Boji se raskida ugovorq da nebi došlo onda do uplitanja i ostale rodbine u ostavinsku. Mene zanima moze li nasljednik od davatelja nakon njegova života imati kakva prava na zabilježbu? Bitanga i princeza 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.