Jump to content

Postoji li zakonski rok za prepis nekretnine nakon ugovora?

Smarttti

Preporučene objave

Trebali biste se upisati odmah, ali ne gubite to pravo ako se ne upišete. Dakle, ako imate valjani ugovor i tabularnu izjavu (može biti sadržana i u ugovoru), a opis nekretnine i upis prijašnjih vlasnika se nije promijenio, moći ćete se upisati u redovnom zemljišnoknjižnom postupku. 

Napominjem samo da ćete, ako prijedlog za upis predate više od 60 dana od stjecanja uvjeta za uknjižbu, platiti sudsku pristojbu u peterostrukom iznosu.

Dijeli na drugim stranicama

A ako nema upisa npr. dvadeset godina, a ti više nemaš ni kupoprodajni ugovor sklopljen s kupcem pa onda samo iščekuješ prvu provokaciju tipa, gospon, evo vama jedna lijepa kaznica zbog neodržavanja parcele by komunalni redar...Očigledno pravni sustav od mene očekuje da tu kaznu platim, jer to je valjda moj problem zato što desetljećima ne čuvam kupoprodajni ugovor i ne pazim na tuđe vlasništvo kao svaki "dobar gospodar". Alternativa mi je da prodam opet pa tako namirim trošak plaćanja kazne, a prvi kupac nek me tuži ako mu nije pravo, ako ikad i otkrije da je "njegova" nekretnina ponovno prodana. Prvi kupac je, naravno, jedinica lokalne samouprave, jer teško je zamisliti da bi običan građanin tako neodgovorno postupao s vlastitom imovinom.

Svidjaju mi se svi komentari. Zato definitivno mislim da zakonski rok bi trebao postojati za prepis imovine. Recimo 3 mjeseca. Nitko nema razlog da ne odradi prepis u 3 mjeseca. Ovo mi nije poznato isto bilo da komunalni redari mogu pisati kazne za ne odrzavanje recimo pasnjaka. Znanje imanje. 

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija