shallot objavljeno: 25. lipanj 2024. objavljeno: 25. lipanj 2024. (uređeno) Poštovani, Već dulje vrijeme pratim ovaj forum, ali ne sjećam se da sam ikada primjetio spominjanje mirovina iz 2. mirovinskog stupa u kontekstu branteljskih mirovina. Pretpostavljam, nakon letimičnog surfanja, da tu ne bi trebalo biti ništa posebno, tj. kada se ostvari pravo na braniteljsku mirovinu, automatski se ostvaruje i pravo na mirovinu iz 2. stupa. Naravno, za one koji su uplaćivali. Ili ima neka kvaka? uređeno: 25. lipanj 2024. od shallot Citiraj
shallot odgovoreno: 25. lipanj 2024. Autor odgovoreno: 25. lipanj 2024. Sad vidim da je bilo tu https://legalis.hr/topic/139228-drugi-stup-mirovinskog-fonda/ već govora o tome, ali tu se pričalo o invalidskim mirovinama. Mene zanima situacija sa "čistom" punom starosnom ZOHB mirovinom bez invaliditeta. Citiraj
prof odgovoreno: 25. lipanj 2024. odgovoreno: 25. lipanj 2024. (uređeno) Poštovani shallot, prema dosadašnjem iskustvu korisnici starosne braniteljske mirovine ne koriste dio mirovine iz II mirovinskog stupa nego samo mirovinu iz I mirovinskog stupa. Sredstva iz II mirovinskog stupa onda se prebacuju u I mirovinski stup. Jeste li u HZMO preko e-Građani dali izračun mirovine bez uvjeta, na primjer na nadnevak 1.7.2025.g. uz odgovarajući mirovinski staž na taj nadnevak ? Prikažite im da od 1.1.2002.g. uplaćujete II mirovinski stup. Možda Vam je poznat prosječni vrijednosni bod (pvb) za ukupni radni staž i ukupni mirovinski staž na nadnevak ostvarivanja prava na starosnu braniteljsku mirovinu ? Lp. uređeno: 25. lipanj 2024. od prof Skywalker007 1 Citiraj
shallot odgovoreno: 25. lipanj 2024. Autor odgovoreno: 25. lipanj 2024. (uređeno) Poštovani prof, možda posluži ovo što sam nabrzaka preko e-Građani prijave dobio na http://mojamirovina.hr/personalizirani/simulacija-a Takve sam iznose dobio i prije par godina kada sam tražio izračun bez uvjeta, ali to sada nemam pri ruci. A od tada nisam bio zaposlen i vjerojatno neću ni biti još oko godinu dana do mirovine po ZOHB. Uglavnom, pvb < 1 , svega 24 godine staža, tako da sam se već odavno odlučio za ZOHB nirovinu koja bi mi po Vašim tablicama trebala iznosti 551.62 Eura za 463 dana borbenog sektora, na datum 15 mjeseci prije 65. rođendana, ako sam ja sve to dobro shvatio uređeno: 25. lipanj 2024. od shallot ispričavam se na dvostrukoj slici prof 1 Citiraj
prof odgovoreno: 25. lipanj 2024. odgovoreno: 25. lipanj 2024. Poštovani shallot, drago mi je što ste pravovremeno odradili pripremu za mirovinu. Minimalna braniteljska starosna mirovina za Vaš broj dana provedenih u borbenom sektoru iznosi upravo toliko. Lp. Skywalker007 1 Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.