Jump to content

Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju - Prava davatelja

don_kihot_205

Preporučene objave

Pozdrav

Imam specifican problem kao davatelj dozivotnog uzdrzavanja. Moilo bih nekog strucnog da mi pojasni koja su moja i prava moje majke  u ovoj specificnoj situaciji 

i koje pravne korake bih trebao napraviti da zistitim sebe i svoju imovinu. Situacija je sljedeca.

Prije 13 godina na vratima nam se pojavila majcina prijateljica (udovica domovinskog rata). Bila je u ocajnom stanju sa mirovinom potpuno blokiranom razlicitim ovrhama, bez dodatnih prihoda, te s nekoliko godina neplacenih rata kredita na stan dodjeljen od ministarstva branitelja. Uza obitelj (dvije kceri) nisu htjele imati nikakav kontakt s njom i prjetilo joj je beskucnistvo.

Na moj i majcin prijedlog sklopili smo ugovor o dozivotnom uzdravanju. Ugovor je ovjeren na sudu i valjanost nije najmanje upitna. Slijedece tocke su navedene u ugovoru:

- S nase strane, ja i moja majka smo se obavezali i dali 30 000 eura za saniranje svih tekucih dugova i zaostataka na otplatu stana

- Takodjer smo se obavezali da ce joj moja majka dozivotno osiguratu lijecnicku , skrb, odjecu, prehranu, a kad ne bude u stanju to obavljati samostalno cemo platiti da to obavlja umjesto nas.

Sa njene strane ona se obavezala da mojoj majci ostavlja stan, jednog dana kada bude otplacen, te da da ce joj dati svoju mirovinu na raspolaganje jednog dana kada se oslobodi nameta i ovrha.

Nasi probelmi nastaju prije 3 mjeseca kada nasu sticenicu morali prebaciti u dom zbog uznapredovalih zdravstenih problema koje je u medjuvremenu zadobila (karcinom, dijabetes, problemi s bubrezima).

Od dana kada su njene kceri saznale da im je majka u domu (nakon godina bez komunikacije) pocinju svakodnevno dolaziti u dom, vrsiti pritisak na nju, i psihicki je uznemiravati. Nasa sticenica im ne zeli zabraniti pristup jer su joj 

to jedini zivuci clanovi obitelji i ne zeli ih se odreci.

U medjuvremenu su je prisilile da mojoj majci ukine punomoc na sada ociscenu mirovinu. Tako da majka vise nema nacin da dodje do sredstava potrebnih za njeno uzdrazavanje, a prilikom zadnjeg posjeta domu bili smo svjedoci kako su je psihicki ucjenjivali da ce je se odreci ako dopusti da ju majka posjecuje u sobi.

Sticenica nam je trenutno u strahu, boji se pricati sa nama. Izjavljuje da ima sucidalne misli, zeli raskinuti ugovor o uzdrzavanju, ne zeli ponvno potpisati punomoc na mirovinu i jedino sto ponavlja da zeli da je se pusti na miru

Kome bi se pravno trebali obratiti te s kojim mjerama da najbolje zastitimm sebe i sticenicu.

- Odvjetniku?, Socijalnoj Sluzbi?

- Postoji li pravni nacin da steknemo kontrolu nad bankovnim racunom za mirovinu?

- trebamo li tuziti nekog ili traziti zabranu prilaska njenim kcerima?

uređeno: od don_kihot_205
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor nije upisan u ZK izvatku, iz raloga i kako nam je objasnjeno u gruntovnici. Drzava hrvatska i ministarsvo branitelja su vlasnici stana dokle god se u potpunosti ne ispati i prijedje na nasu sticenicu (jos neke 3 godine je ostalo do kraja otplate) te ce tek tada biti moguca uknjizba sa strane nase sticenice i nas.

Ugovor o DU je inace sklopljen na opcinskom sudu 2013 i ovjeren i potpisan os strane sudca i dali smo ga na uvid kod nekoliko odvjetnika, svi su potvrdili da je pravovaljan 

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija