rea21 objavljeno: 1. srpanj 2024. objavljeno: 1. srpanj 2024. Poštovani, istražujući sve o zakonu plaćanja poreza na kuću za odmor naišla sam na definiciju kuće za odmor. Zakon o lokalnim porezima, Članak 2., 12. Kuća za odmor je svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Znači kriterij je da se koristi povremeno ili sezonski. Sukladno tome, kuća za odmor nije ona koja se koristi za stanovanje, dugoročni najam, ali ni onda koja se trajno ne koristi. Na stranici porezne uprave navedeno je da radi dokazivanja radi li se o kući za odmor bitno je utvrditi način korištenja, radi čega tijelo nadležno za utvrdivanje poreza na kuće za odmor koristi dokazna sredstva od kojih su i režije na kojima se vidi da li se plaća samo paušal ili se režije povećavaju tijekom godine. Mene zanima, da li se može dokazati da se kuća trajno ne koristi, logično je da bi trebalo, kako se ne bi plaćao porez na kuću za odmor? Kuća je od 2010. prazna, čak nema ni sprovedenu vodu po kući, plina nema, neuseljiva je, nitko tamo ne boravi osim što se pokosi i provjeri je li sve u redu. Za vodu i struju plaća se paušal, za što mogu priložiti uplatnice unatrag 5 godina. Svugdje gdje sam čitala navedeno je da se kuća koja se trajno ne koristi ne može voditi kao kuća za odmor, ali u zakonu nigdje nije spomenuto ništa za trajno prazne kuće. Da li je to nešto s čim vrijedi imati posla ili je bolje pustiti, jer 555 eura godišnje je skupo, a teško se prodaje? Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.