ifka05 objavljeno: 3. srpnja Dijeli objavljeno: 3. srpnja Dobar dan, Kod nasljeđivanja nekretnine kuća se dijeli na dva nasljednika (nije etažirano), je li moguće da se jedan nasljednik na ostavini odrekne svog dijela u korist svoje nevjencane supruge? Može li drugi vlasnik spriječiti da se nasljeđeni dio nekretnine daruje i na koji način? Teoretski može li bilo koji od nasljednika darovati svoj dio prijatelju/psu/nekom desetom? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Van Gogh odgovoreno: 3. srpnja Dijeli odgovoreno: 3. srpnja Dobar dan i vama, Mislim da vi brkate dva pojma: odreknuće od nasljedstva i darovanje u nečiju korist - budući da se ta dva pojma međusobno isključuju. Prvo jedan od nasljednika treba prihvatiti svoj dio nasljedstva, te ga zatim darovati kome želi, uključujući i nevjenčanu suprugu, a drugi nasljednik ga ne može spriječiti u namjeri da daruje svoj dio kome želi. Pas je isključen iz priče o nasljeđivanju budući da svaki pas ima u svojoj knjižici upisanog i vlasnika, pa bi u krajnjoj liniji nasljednički dio bio darovan njegovom vlasniku, a i pas po prirodi stvari nije fizička osoba koja ipak ima neke pravne obveze poput plaćanja poreza na nasljedstvo… a druge teoretske opcije su moguće (prijatelj ili netko deseti) (neka moderatori izvinu što sam dala svoj deduktivni odgovor u isključivo pravnoj temi, u stvari me je potaknuo dio upita o psu kao potencijalnom nasljedeniku) čudo 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ifka05 odgovoreno: 4. srpnja Autor Dijeli odgovoreno: 4. srpnja Dobar dan, hvala na potvrdi moje pretpostavke da nasljednik prvo treba prihvatiti svoj dio nasljedstva (znači i ako treba i platiti porez na nasljedstvo), a onda ga tek može darovati. Kako se onda mogu urediti odnosi s osobom kojoj je nasljedstvo darovano, znači pola kuće ide jednoj osobi, a pola toj nekoj drugoj, tko plaća račune, kako se određuje npr. hoće li se obnoviti kupaonica i sve ostalo potrebno oko održavanja objekta? Što ako jedan nasljednik smatra da treba obnoviti kupaonicu, a drugi nema novaca pa smatra da ne treba? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.