Lion7 objavljeno: 5. srpnja Dijeli objavljeno: 5. srpnja Pozdrav. Može li moj bračni partner naslijediti prava i obveze ugovora o doživotnom uzdržavanju koji sam sklopila s majkom ako ja umrem prije majke? Unaprijed hvala. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
LjuboZG odgovoreno: 6. srpnja Dijeli odgovoreno: 6. srpnja Da, pogledajte čl. 585. Zakona o obveznim odnosima. Prava i obveze prelaze na vašeg bračnog druga i potomke, ako oni na to pristanu. Ako ne pristanu na preuzimanje prava i obveza iz ugovora, ugovor prestaje i vaši nasljednici nemaju pravo potraživati ikakvu naknadu za dano uzdržavanje. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
čudo odgovoreno: 6. srpnja Dijeli odgovoreno: 6. srpnja Ali nešto se valjda pita i primatelja uzdržavanja? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
LjuboZG odgovoreno: 7. srpnja Dijeli odgovoreno: 7. srpnja prije 18 sati , čudo je napisao: Ali nešto se valjda pita i primatelja uzdržavanja? Ok, što ga se pita? Prihvaćam da možda nisam upoznat s nekom sudskom praksom u vezi toga, ali ovo je zakonska odredba u vezi smrti davatelja uzdržavanja: ''(1) Umre li davatelj uzdržavanja prije primatelja uzdržavanja, njegova prava i obveze iz ugovora prelaze na njegova bračnog druga i njegove potomke koji su pozvani na nasljedstvo, ako oni na to pristanu. 2)Pristanak iz stavka 1. ovoga članka daje se u pisanom obliku koji je ovjerio sudac nadležnog suda ili potvrdio (solemnizirao) javni bilježnik ili je sastavljen u obliku javnobilježničkog akta. (3) Ne pristanu li na produženje ugovora o doživotnom uzdržavanju, ugovor se raskida, a oni nemaju pravo zahtijevati naknadu za prije dano uzdržavanje. (4) Ako bračni drug i potomci davatelja uzdržavanja nisu u stanju preuzeti ugovorne obveze, imaju pravo zahtijevati od primatelja uzdržavanja naknadu za uzdržavanje koje je primatelj uzdržavanja dobio od davatelja uzdržavanja. (5) Sud će ovu naknadu odrediti po slobodnoj ocjeni, uzimajući pri tome u obzir imovinske prilike primatelja uzdržavanja i osoba koje su bile ovlaštene na produženje ugovora o doživotnom uzdržavanju.'' Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
čudo odgovoreno: 7. srpnja Dijeli odgovoreno: 7. srpnja Samo sam htio pitati dali sve to štima pod uvjetom da primatelj uzdržavanja prihvati uzdržavanje od nasljednika Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
LjuboZG odgovoreno: 8. srpnja Dijeli odgovoreno: 8. srpnja Ne, primatelj može zahtijevati raskid ako nasljednici ne budu ispunjavali svoje obveze, jednako kao što je to mogao i protiv inicijalnog davatelja uzdržavanja čudo 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
čudo odgovoreno: 8. srpnja Dijeli odgovoreno: 8. srpnja Puno hvala. Sad mi je sve jasno, a i postaje logično. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.