Jump to content

Suvlasnistvo u kuci

kondor123

Preporučene objave

U pitanju je kuca na tri kata. Po ostavinskoj raspravi nama je pripala odredena kvadratura, a drugom dijelu obitelji takoder odredena kvadratura. Po nekom ne pisanom pravilu u obitelji zna se da je citav zivot taj drugi dio obitelji zivio u gornjem stanu, a da je djed ostavio dva stana dole nama. To naravno kako kazem nije na cisto odredeno, ali izmedu nas se zna.

No mene zanima, moze li se osim etaziranjem, odnosno sudskim procesom ili izvanparnickim procesom, a izmedu nas suvlasnika i ugovorom sa odvjetnikom potpisati koji je tocno ciji stan. Znaci nekakva metoda ugovaranja da se zna cije je cije (samo u vezi kuce, no za sad bi dvoriste bilo zajednicko) prije samog etaziranja (jer za etaziranje ovi iznad nas nemaju novaca, a za nekakve sudske procese mi pak nemamo novaca ali niti oni). I da li bi takav ugovor sa odvjetnikom gdje se mi dogovaramo cije je cije bio pravno valjan? I da li onda mi mozemo takav stan prodavati?

Znam da sudski procesi koji ukljucuju mogucu drazbu ovima iznad nas nisu ono sto oni zele jer znaju da je kuca sama po sebi u atraktivnoj zoni i da bi sama prodaja vrijedila puno vise od drazbe. A takoder znam da za etaziranje oni nemaju mogucnosti, kamoli za sudske procese oko etaziranja koji traju i po 10 ili vise godina.

Dijeli na drugim stranicama

Vaše zamišljeno improvizirano etežiranje nije uobičajeno. Nije dosta da svaki pojedini u diobi zna šta je njegovo već u tome mora i biti stvarni vlasnik. Sve je dobro, dok ne nastanu problemi oko korištenja i održavanja zajedničkih prostora, sudjelovanje u troškovima koji nastaju tokom korištenja i sl.

Ja na pr. želim u okućnici koju ne kanite podijeliti napraviti mjesto sa stolom i stolicama, ali se vi sa time ne slažete i šta onda?

Prodati ne možete neetaźirani stan, svaki kupac će htjeti znati što kupuje nije dovoljno pokazati prstom što se prodaje već u toj stvari morate biti vlasnik.

Jedino rješenje je etažiranje objekta.

prije 17 minuta, slavko1941 je napisao:

Vaše zamišljeno improvizirano etežiranje nije uobičajeno. Nije dosta da svaki pojedini u diobi zna šta je njegovo već u tome mora i biti stvarni vlasnik. Sve je dobro, dok ne nastanu problemi oko korištenja i održavanja zajedničkih prostora, sudjelovanje u troškovima koji nastaju tokom korištenja i sl.

Ja na pr. želim u okućnici koju ne kanite podijeliti napraviti mjesto sa stolom i stolicama, ali se vi sa time ne slažete i šta onda?

Prodati ne možete neetaźirani stan, svaki kupac će htjeti znati što kupuje nije dovoljno pokazati prstom što se prodaje već u toj stvari morate biti vlasnik.

Jedino rješenje je etažiranje objekta.

No zanima me moze li se osim etaziranja i prije etaziranja otici kod odvjetnika gdje oba suvlasnika sastave ugovor da je gornji stan njihov, a donje nase. Znaci mimo etaziranja ali gdje oba vlasnika pristaju da se takav ugovor napravi. To je zapravo bilo moje pitanje, ali mozda nisam bila dovoljno jasna u moru rijeci. I ako se moze takav ugovor napraviti je li pravno valjan? I moze li se onda prodavati nas dio?

prije 1 sat , slavko1941 je napisao:

Ako ste naumili tim postupkom riješiti taj problem, dogovorite se sa ostalim suvlasnicima o tome i angažirajte odvjetnika da to realizira.

U svakom slučaju odvjetnik će znati koje su mogućnosti da se to riješi na zadovoljstvo vas i drugih suvlasnika.

Puno hvala, ugodan dan

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

No members to show

• Napravi novi...

Važna informacija