Jump to content

Tehnološki višak u školi ( tijekom školske godine)

život i rad

Preporučene objave

Zaposlena sam  u osnovnoj školi na mjestu učitelja hrvatskoga jezika na neodređeno i trebala bih jedan pravni savjet. Naime,u toj školi radim na neodređeno već 12 godina. Trenutno sam zaposlena na pola punog radnog vremena zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju (hemipareza lijeve strane). Imam rješenje za rad pola punog radnog vremena do 1.3.2025. Tada će dijete napuniti 8 godina i nemam više mogućnosti rada s “povlasticom”. Ravnatelj škole mi je najavio da će nove školske godine (2024./25.) biti smanjenja satnice hrvatskoga jezika te da ne zna što će biti s mojom satnicom nakon 1.3.2025.  

Konkretno me zanima mora li me ravnatelj zadužiti na početku školske godine punim radnim vremenom? Ako ne, kakva su moja pravo u ožujku kada ću imati prekid rada na pola punog radnog vremena jer tada će već tehnološki viškova biti raspoređeni i neću imati mogućnost dopune satnice

Unaprijed zahvaljujem na pomoći! 

Dijeli na drugim stranicama

Glavno pitanje je jeste li jedini ili ima više učitelja HJ?  Ako ste jedini učitelj HJ, ravnatelj vas sada može proglasiti tehnološkim viškom u dijelu radnog vremena s time da odluka stupa na snagu po prestanku korištenja prava, a otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora sa smanjenim radnim vremenom ide 15 dana po povratku. Pretpostavljam da ostalu polovicu nastave drži zamjena koja mora biti s 1.9. proglašena viškom, naravno sve ovisi koliko se smanjuje satnica.

Ako ima više učitelja HJ, a vi niste s najmanje staža, godina, uzdržavanih osoba, nemate brige..

Ne zadužuje vas odmah punim vremenom jer i dalje koristite pravo na rad s polovicom punog radnog vremena. Škola može UDU prijaviti prestanak potrebe za radnikom tek nakon što je istog utvrdila organizacijskim viškom.

uređeno: od gala385

Četiri su učitelja hrvatskoga jezika u mojoj školi. Radim s pola punog radnog vremena od travnja 2023. Od travnja 2023. pa do kraja te školske godine mijenjala me je kolegica koja radi u školi,prekovremeni rad. U školskoj godini 2023./2024. ravnatelj me zadužio samo na pola radnog vremena,a ostala satnica je raspoređena na tri kolegice.  Tada mi je automatski oduzeto pola satnica,a nije me se proglasilo tehnološkim viškom. Jasan mi je položaj tehnološkog viška prije početka nove nastavne godine i procedura njegova zbrinjavanja,ali ja neću imati u ožujku (kada će mi prestati Pravo ) nikakvu mogućnost nadopuniti satnicu. 

Ajmo ponovno. Dakle, postoje 4 učiteljice HJ na neodredeno? Vi imate ugovor na neodređeno puno, a rješenje je na pola? Ako je tako, vaših pola satnice odrađuju 3 kolegice putem prekovremenih ili ugovora na određeno nepuno radi vaše zamjene koliko sam shvatio i nije vam niti smije išta biti oduzeto već vas 3 osobe zamjenjuju u pola radnog vremena, a njihovi prekovremeni ili ugovori prestaju 28.2.., a ravnatelj vam je obvezan 1.3.25. izdati zaduženje s punim vremenom. 

Jeste li vi uopće višak od vas 4? 

Nismo se razumjeli. Problem i je u tome što (nakon što me tri prva mjeseca mijenjala kolegica), školske godine 2023./2024. nitko nije zadužen na zamjenu moje pola  satnice, već (zbog smanjenja razrednih odjela) kolegici su napunili satnicu,a mojih pola satnice koje trenutno ne odrađujem je nestalo. 

Nisu li me već početkom školske godine 2023./2024. zapravo napravili tehnološkim viškom,a da to nisu ni prijavili ? A koliko znam,to  nisu smijeli napraviti dok imam Rješenje o radu na pola punog radnog vremena.

I da,rekao mi je ravnatelj da ću 1.3.2025. ostati na pola radnog vremena i da nije imao slučaj da netko postane tehnološkim viškom usred školske godine pa ne zna koja su mi prava.

uređeno: od život i rad

Ako imate ugovor na puno RV zakonski vam ne može vam "nestati" satnica bez promjene ugovora ili otkaza kojeg niste mogli dobiti radi zakonske zabrane. Ovdje je ravnatelj nešto zabrljao, ne može dati nekome vaš dio satnice na neodređeno, već samo putem ugov. na određeno ili prekovremenih. Dužan vam je 1.3.25. dati punu satnicu, osim ako baš vas proglasi viškom.

Imam ugovor na neodređeno puno radno vrijeme. Postoji manjak stanice hrvatskog jezika u školi koji ravnatelj mojoj kolegici, koja bi po meni trebala već prošle godine biti proglašena tehnološkim viškom, a ne da joj se satnica popuni mojim satima koje trenutno ne odrađujem. Satnica joj je popunjena ne ugovorom na određeno već normalnim zaduženjem sati. A ravnatelj se vodi time da će vidjeti što će onda sa mnom nakon isteka Rješenja (1.3.2025.)

Tražila sam termin u jednom odvjetničom uredu da mi objasni detaljno kako da postupam dalje. I koja su moja prava. 

upravo sad, život i rad je napisao:

Imam ugovor na neodređeno puno radno vrijeme. Postoji manjak stanice hrvatskog jezika u školi koji ravnatelj mojoj kolegici, koja bi po meni trebala već prošle godine biti proglašena tehnološkim viškom, a ne da joj se satnica popuni mojim satima koje trenutno ne odrađujem. Satnica joj je popunjena ne ugovorom na određeno već normalnim zaduženjem sati. A ravnatelj se vodi time da će vidjeti što će onda sa mnom nakon isteka Rješenja (1.3.2025.)

Ravnatelj vaših pola satnice može dati u "zamjenu" drugoj osobi SAMO putem prekovremenih ili ugovora na određeno, a ta satnica se ne može "oduzeti" vama već vas puna satnica mora "čekati"  1.3.25. jer imate ugovor na puno RV. Ako je prije došlo do smanjenja satnice, onda je tada trebao nekoga proglasiti viškom u dijelu satnice.

Sve navedeno je diskutabilno bez uvida u dokumentaciju odnosno postupanja ravnatelja.

Ne slažem se s njihovim mišljenjem...svakako stoji da vas s istekom rješenja može proglasiti viškom, ali ne postoji pravna osnova dodijeliti drugima vaše sate bez zakonom propisanog načina jer 20 sati radnog mjesta nije postalo slobodno i upražnjeno već se "čuva" za vas i popunjava se zamjenom ili prekovremenima. Ista stvar bi bila kada bi ravnatelj u slučaju rodiljnog/roditeljskog dopusta dao 40 sati novom nastavniku na neodređeno, a radno mjesto nije slobodno niti upražnjeno već radnik koristi kao i vi prava iz Zakona o roditeljskim potporama. Obavezno idu zamjene ili drugi način. Na koncu, imam 2 nastavnice u školi s korištenjem istog prava kao i vi i gdje smo navedeno tako riješili.

Po meni, ako je nekom učitelju HJ ravnatelj dao pola vašeg radnog mjesta bez pravne osnove iz članka  107. stavka 1. i 11. ZOOOSŠ, ide zabrana inspekcije obavljanja poslova tom nastavniku i prekršaj ravnatelju.

Svako dobro želim.....

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija