Jump to content

Nužni dio


anonimno
 Dijeli

Preporučene objave

Majka je ostavila oporuku po kojoj stan u kojem je živjela ona, otac (koji je još živ), moje dijete i ja ostavlja bratu. Ja - kćer, imam pravo korištenja stana do smrti uz uvjet da ne iselim ili se ne udam.

Znači li to da je time zadovoljen nužni dio koji mi po zakonu pripada.

Imam li ipak, pravo potraživati nužni dio i da li to znači dugi sudski spor s bratom, visoke troškove i slabu utjehu ?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Previše nepoznanica u pitanju.

 

Niste jasno napisali da li se radi o Vašem bratu ili majčinom bratu (Vašem ujaku).

 

Nije jasno da li je stan bračna stečevina s Vašim ocem, ili je stan samo majčin. U svakom slučaju, način podjele ovisi i o stavu Vašega oca (braćna stečevina, nužni dio).

 

Neovisno o tome, pravo korištenja nije isto što i nužni dio. Nužni dio odnosi se na vlasništvo nad imovinom.

 

Do spora u vezi s nužnim dijelom dolazi samo ako se oporučni nasljednik tome usprotivi. Ako prihvati Vaš zahtjev za nužnim dijelom (kojega morati izrijekom zatražiti), spora nema.

 

Da bi Vas se iznaslijedilo (ostavilo i bez nužnog dijela) moraju biti zadovoljene neke pretpostavke koje propisuje Zakon o nasljeđivanju, kao npr. da ste se teže moralno ogriješili o pokojnika. Inače bi Vaš brat imao male šanse za uspjeh u takvom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je stan bračna stečevina, onda Vaš otac ima pravo na izdvajanje svoga dijela (u pravilu 1/2), pa u ostavinsku masu ulazi samo pola stana.

 

No, on to mora zatražiti. Ako ne zatraži, u ostavinsku masu ulazi cijeli stan.

 

Isto tako, on može i ne mora zatražiti nužni dio u ostavinskoj masi za sebe. Ako traži i bračnu stečevinu i nužni dio, bit će natpolovični vlasnik stana i tu svoju imovinu opet jednog dana može ostaviti bratu, Vama ili postupiti na neki drugačiji način.

 

Nadalje, on se svoga nužnoga dijela može odreći u korist jednoga ili više drugih nasljednika (a isto tako i vi).

 

Očito je iz toga da suvlasnički dijelovi koji nastaju nasljeđivanjem mogu biti vrlo različiti ovisno o stavu Vašeg oca.

 

U svakom slučaju, Vaš nedvojbeni nužni dio ispada 1/6 ostavinske mase budući da su 3 nasljednika.

 

(Usput, niste napisali postoji li i kakva druga imovina Vaše majke, koja se spominje ili ne spominje u oporuci, a to može bitno utjecati na sve.)

 

Traženje nužnog dijela nije mukotrpan i uzaludan posao. Dovoljno je da ga zatražite. Ako Vam ga ne daju, onaj tko se tome protivi mora Vas tužiti (a ne vi njega) i dokazivati da postoje uvjeti da Vas se iznaslijedi. Upravo to je jalov posao, jer to mora biti TEŽE ogrješenje o pokojnika (ili domovinu).

 

Ono što ste vi čuli se vjerojatno odnosi na podjelu imovine pri postojanju nužnog dijela. Nužni dio je u pravilu mali dio imovine, pa je diobu i razvrgnuće teže izvesti jer se ne da fizički izdvojiti, pa je obično većinski vlasnik u boljem položaju. Isto tako, to natezanje obično nepovratno pokvari rodbinske odnose. Međutim, budući da vi stječete i pravo korištenja stana, nužni dio samo poboljšava Vašu poziciju. Bezobrazno rečeno, ako Vas netko želi iseliti, možete ga jednog dana ucjenjivati visokom cijenom svog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija