Jump to content

Hrvatske vode

pegula

Preporučene objave

Molim za pomoć,

Hrvatske vode su mi se upisale kao vlasnici na dio zemljišta, dio koji se nalazi uz potok. 

Sasvim slučajno sam na web stranici suda naišao i vidio da mi se otima zemljište, ali dvije parcele su izbačene iz ZK, valjda su ih zaboravili prebaciti u ZK (nikad nisam dobio na kućnu adresu nikakvu obavijest niti rješenje), uložio sam prigovor općinskom sudu.

Općinski sud me odbio, pa sam uložio prigovor županijskom sudu, koji me također odbio.

Sad, zemljište su mi uzeli ( ne znam točno koliko, jer nikada nisam dobio geodetski elaborat)ali, dvije čestice nikad neću moći gruntovno srediti jer su ih zaboravili prebaciti u ZK.

Kako zaštititi svoju imovinu, kome se obratiti, što napraviti.

Hvala na pomoći i savjetu

Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi u redu da ste dali i objašnjenje zašto ste odbijeni na oba suda, općinski i županijski, tko će vam sada dati  bilo kakav savjet kada je sud odbio vaše tužbe.

Nitko ovdje nije vidovit i treba raspolagati sa svim relevantnim informacijama da bi mogao bilo kako pomoći sa savjetom.

Ali na osnovu ove dvije odbijenice vjerovatno nemate šanse da bilo što napravite, osim možda da pokušate od Hrvatskih voda tražiti obeštećenje za oduzeto zemljište.

Hoćete reći da su vam navedene čestice "otete" po duhu svetom. Izvlaštenje zemljišta u svrhu osnivanja vodnog dobra provodi se u skladu s odredbama posebnog propisa - Zakona o vodama, koji u pogledu vodnog dobra (pa i potoka) ima široko utvrđeno postupanje u interesu od RH, te nastavno na taj propis temeljem Zakona o izvlaštenju.

kompletan članak 23. Zakona o vodama koji se odnosi na postupak izvlaštenja glasi:

Izvlaštenje radi pripajanja javnom vodnom dobru

Članak 23.

(1) Katastarske čestice iz članka 9. stavka 1. ovoga Zakona koje su osobito značajne za održavanje vodnog režima mogu se izvlastiti u korist Republike Hrvatske u skladu s odredbama zakona kojim se uređuje izvlaštenje.

(2) Potrebu za izvlaštenjem čestice iz stavka 1. ovoga članka utvrđuju Hrvatske vode.

(3) U slučaju iz stavaka 1. i 2. ovoga članka smatra se da postoji interes Republike Hrvatske po samom zakonu.

(4) Prijedlog za pokretanje postupka izvlaštenja Hrvatske vode dostavljaju nadležnom tijelu državne uprave koje pokreće postupak izvlaštenja.

(5) Hrvatske vode snose troškove izvlaštenja iz stavka 1. ovoga članka.

(6) Izvlaštena katastarska čestica koja je predmet izvlaštenja iz stavka 1. ovoga članka upisuje se u zemljišnu knjigu kao javno vodno dobro na temelju rješenja o izvlaštenju.

Mislim da je krajnje vrijeme da angažirate odvjetnika koji će ispitati na temelju čega (kojeg rješenja) je to zemljište uz potok (potok je sam po sebi vodno dobro) upisano na upravljanje Hrvatskih voda, te da li je izrađivan parcelacijski elaborat u svrhu provedbe tog (eventualno izdanog rješenja), odnosno koji će znati kako se uhvatiti ukoštac s Hrvatskim vodama, te ćete na temelju utvrđenog stanja imati pregledniju situaciju za daljnje postupanje. 

Rješenje o izvlaštenju donosi se u upravnom postupku, pa jasno da su vam Općinski i Županijski sud odbili žalbu kao neosnovanu...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija