Jump to content

Pomoć-pitanje


anonimno

Preporučene objave

Upravni postupak propisan ZUP-om u pravilu vrijedi za sva tijela i druge pravne osobe, kada rješavaju u upravnim stvarima. Zato i govorimo o općem upravnom psotupku. Međutim, ZUP predviđa mogućnost (čl. 2. ZUP) da se za određenu upravnu oblast (zbog specifičnosti materije) upravni postupak može drukčje urediti nego što je uređen ZUP-om (poseban postupak), ali uz ograničenja:

- ne dozvoljava se propisivanje cjelovitog postupka, već s a m o pojedinih pitanja postupka

- posebni postupak u određenoj upravnoj oblasti za pojedina pitanja postupka može se propisati samo z a k o n o m

- poseban postupak za pojedina pitanja postupka dopušta se samo ako je to n u ž n o za postupanje u određenoj upravnoj oblasti i

- ako poseban postupak nije protivan načelima ZUP-a.

Kada je posebnim zakonom za pojedina pitanja postupka propisan postupak kojim se odstupa od odredaba ZUP-a, tada pri rješavanju upravnih stvari u oblasti na koju se odnosi taj posebni zakon, valja postupiti prema odredbama posebnog zakona. Znači, opći upravni postupak (propisan ZUP-om) u odnosu na posebne postupke ima supsidijarni (dopunski) karakter.

Teško je za objasniti, ako niste pravnik ali evo primjer: Ako bi npr. posebnim zakonom bio predviđen rok za žalbu od 8 dana, a ne 15 dana (kako je to predviđeno ZUP-om) tada bi u odnosu na rok za žalbu vrijedile odredbe tog posebnog zakona, dok bi se sve ostale odredbe ZUP-a, koje se odnose na žalbu, primjenjivale i u takvom slučaju. Ne znam u kojo ste fazi učenja, ali vidjeti ćete da su u Zakonu o državnim službenicima rokovi za žalbe kraći od onih propisanih ZUP-om.

Ako niste pravnik sumanjam da će Vas to pitati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija